lifesaving.nl banner 1

De Gelderlander
Maandag 30 augustus 2010


NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP OCEAN EVENTS
Reddingsbrigades uit het hele land streden zaterdag op de Bijland bij Tolkamer om het Nederlands kampioenschap Ocean Events. Zwemmend redden is de basis van deze tak van sport.

'De televisieserie Baywatch heeft onmiskenbaar bijgedragen aan de bekendheid van deze sport'.
Jolanda van Dalen, bestuurslid Reddingsbrigade Nederland

'Geweldig om te doen deze sport, zowel in teamverband als individueel'.
Robert Hendriks, gaat in oktober naar het WK in Alexandrië

Deelnemers aan het onderdeel Ocean Man leggen het parcours af op de Bijland bij Tolkamer. foto Henk Rodrigo
Deelnemers aan het onderdeel Ocean Man leggen het parcours af op de Bijland bij Tolkamer. foto Henk Rodrigo

De Bijland bij Tolkamer heeft geen woeste golven. Toch is het zaterdag een prima plek voor het Open Nederlands Kampioenschap Ocean Events.

door Marchel Chevalking
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Populair was de televisieserie Baywatch. De avonturen van de stoere Australische strandwachten konden ook in Nederland rekenen op massale belangstelling. Ons land moest het tot dan doen met 'Het broekje in de branding' van zanger Gerard Cox. De tv-beelden van de Australische strandwachten zorgden voor bekendheid van Ocean Events.  Of op z'n Hollands gezegd: wedstrijden voor reddingsbrigades.

De wedstrijden voor reddingsbrigades zijn een serieuze aangelegenheid. Het is een tak van sport die gebaseerd is op 'live (life, red.) saving' : reddend zwemmen. Het komt aan op conditie en uithoudingsvermogen, maar ook op teamgeest. Leden van reddingsbrigades trainen zowel individueel als in teamverband. Robert Hendriks uit Pannerden, lid van de Reddingsbrigade Zevenaar, is zaterdag een van de deelnemers in Tolkamer. Hij komt op de Bijland zowel individueel als met zijn team uit. In oktober gaat hij individueel naar het Wereldkampioenschap Ocean Events in het Egyptische Alexandrië. "Een geweldige sport", zo omschrijft de enthousiasteling Ocean Events.

De onderdelen van Ocean Events zijn gebaseerd op elementen die bij het reddend zwemmen aan bod komen. Liggen op de buik peddelen op een board, vergelijkbaar met een surfplank. Of ski, vergelijkbaar met het peddelen in een kano. De beachrun is ook zo'n onderdeel. Zaterdag in het door regen zware zand van de Bijland een heel geploeter.

Koningsnummer van het Event is de Ocean of Iron Man/Woman Race. De Deelnemers leggen achter elkaar de onderdelen zwemmen, ski, boarden en hardlopen af. Het gaat daarbij om twee keer vijfhonderd meter ski en boarden, 200 neter hardlopen en 400 meter zwemmen. Op de Bijland liggen kleurige pilonnen waar de deelnemers omheen moeten.

Robert Hendriks is naar eigen zeggen sterker op individuele onderdelen. "Ik heb meer explosieve kracht. Bij Iron Man gaat het om uithoudingsvermogen."

De wedstrijden van het WK in Alexandrië worden afgewerkt op de Middellandse Zee, spectaculair vanwege de golfslag. In landen met spectaculaire kusten: Australië, de Verenigde Staten, Zuid Afrika, maar ook China is de sport populair. Deze landen komen op de kampioenschappen ook met de sterkste deelnemers.

De 140 deelnemers in Tolkamer komen uit het hele land van Noordwijk tot Weert. Jolanda van Dalen is bestuurslid van de Reddingsbrigade Nederland. "Deze sport kun je heel lang beoefenen. Vanaf de leeftijd dat je een zwemdiploma hebt, totdat je een jaar of dertig bent. De topjaren voor deze zwemmers liggen rond de 24, 25 jaar." "Er wordt gesport zowel in het zwembad als op het buitenwater. De Reddingsbrigades van Zevenaar en Rijnwaarden trainen in het zwembad, maar gaan er natuurlijk ook op uit. Daar kent het gros van de mensen de reddingsbrigades ook van. Je vindt reddingsbrigades door het hele land. Mensen zien de sporters in de weer en dat trekt natuurlijk de aandacht. Op die populariteit en op de populariteit van Baywatch liften wij dan weer mee."


Ocean Events

  • Aan de basis van Ocean Events staat zwemmend redden, in een meer of op zee. Ocean Events zijn wedstrijden voor reddingsbrigades die zich op onderdelen meten.
  • Nederland kent een overkoepelende organisatie voor reddingsbrigades die wedstrijden organiseert voor de Nationale Selectie en individuele deelnemers die mee kunnen doen aan Europese of Wereldkampioenschappen, zoals het WK in oktober in Egypte.
  • De reddingsbrigades beoefenen een sport, maar worden ook op gezette tijden ook ingezet voor bewaking of hulpverlening, De Reddingsbrigade Rijnwaarden bijvoorbeeld, neemt op warme zomerse dagen bewaking op een deel van de Bijland voor haar rekening. Woordvoerdster Jolanda van Dalen omschrijft de activiteiten van een reddingsbrigade dan ook als een 'nuttigheidssport'. "Het nut van het redden van mensen zit er achter", zegt zij.
  • Om voor bewaking of hulpverlening ingezet te kunnen worden, dient een reddingsbrigade over een licentie te beschikken. Met name in de zomermaanden wordt er nog weleens een beroep op de reddingsbrigades in het binnenland gedaan. Zij wordeningezet bij strandbewaking in sommige Nederlandse badplaatsen.
  • In Nederland zijn naar schatting van Van Dalen zo'n drieduizend personen, zowel mannen als vrouwen actief bij een reddingsbrigade.
  • Sinds 2000 doet Nederland mee aan internationale wedstrijden. De tak van sport staat op een demolijst van de Olympische Spelen en wordt gesubsidieerd door NOC*NSF en verzekeraar Interpolis.
  • Reddingsbrigade Zevenaar organiseerde het evenement op de Bijland.
Bron: De Gelderlander