lifesaving.nl banner 1

de_limburger
maandag 14 juni 2010

Strandbad de Heelderpeel werd gisteren gedomineerd door felgekleurde boards en zogenaamde ski’s, lange aerodynamische boten die nog het best te vergelijken zijn met kano’s. Het was de vuurdoop van het Limburgs kampioenschap Ocean op het trainingscomplex van de reddingsbrigades van Weert en Heythuysen.

door Bas Beaujean

Met 70 participanten in verschillende leeftijdscategorieën en goed weer beloofde het een boeiende festiviteit vol waterplezier te worden.
Ocean is een veelzijdige duursport, afkomstig uit Australië, die onderdeel is van de sporttak zwemmend redden. Dat het gros van die wereldtop zich Down Under bevindt, mag natuurlijk geen verrassing heten, maar in Nederland en met name in Limburg is men met een daadkrachtige inhaalslag bezig. ,,Deze mooie sport wordt al zo’n twaalf jaar in Nederland beoefend en enkele van onze toppers trainen in Australië.We horen tegenwoordig dan ook bij de beste acht landen van de wereld”, aldus de enthousiaste organisator van het LK, Guus van de Goor. ,,De essentie van dit evenement is om de jeugd er meer bij te betrekken, er worden helaas nauwelijks wedstrijden voor jongeren op touw gezet.” Hij kijkt trots naar zijn zoontje en grinnikt: ,,Ze moeten het met de paplepel ingegoten krijgen.”

Impressie van het LK Ocean in de Heelderpeel.
Impressie van het LK Ocean in de Heelderpeel. foto John Peters

Het is inmiddels een drukte van jewelste geworden op het eens zo rustieke dagstrand. Kinderen dartelen tussen hun ouders - die tevreden in klapstoeltjes van het zonnetje genieten - door en de geur van frituurvet drijft op het verkoelende briesje mee. Als de juveniele deelnemers met schuimend water in hun kielzog op de boards van start gaan, wordt er luidkeels aangemoedigd. Het spelplezier is evident aanwezig als de deelnemers dodelijk vermoeid uit het ondiepe water waden, hun teamgenootjes aantikken, die het vervolgens op een lopen zetten om het gehele traject al zwemmende af te leggen. Uithoudings- en doorzettingsvermogen staan duidelijk centraal bij deze estafette, ook wel Taplin genoemd. Het streven om de jeugd voor Ocean lekker te maken lijkt te slagen. Ondanks dat de jongelui alle kans krijgen hun klasse te etaleren, kijken de meeste toeschouwers toch uit naar het serieuzere werk van de senioren. Favoriet bij de mannen is Rik op het Veld, die begin oktober op het WK in Egypte te bewonderen is. ,,Ik wil in Egypte minstens tot de finales reiken. Dit toernooi is dan ook een goede prikkel op weg naar die droom”, aldus de gespierde Eindhovenaar, die deel uitmaakt van de Echtse reddingsbrigade. Dat Ocean hem nauw aan het hart ligt, wordt al snel duidelijk. ,,Zowel tactiek, techniek en geluk zijn van invloed op het eindresultaat. Dat maakt Ocean zo mooi. Vooral wedstrijden op zee, waar je tegen de golven en de elementen moet opboksen, zijn adembenemend.”

De Iron(wo)man is het koningsnummer van het zwemmend redden. De atleten moeten allereerst 700 meter hun peperdure ski vooruit peddelen, waarna men een halve kilometer met het board moet overbruggen. Daarna duikt men het meer in, om er 300 meter verder vermoeid uit te strompelen en de laatste 200 meter met verzuurde spieren naar de finish te rennen. Vooral bij de heren levert dit vandaag spektakel op. Rik op het Veld wordt de gehele race op de hielen gezeten door Ruud van Bommel, maar slaagt erin zijn concurrent voor te blijven. Het Limburgs kampioenschap wordt een familiezege, aangezien Maike op het Veld bij de vrouwen domineert en de titel binnensleept.