lifesaving.nl banner 1
Brabants Dagblad
7 april 2010 14:57

door Sophie Borgers.

Boxtel - Reddingsbrigade Boxtel is komend weekend voor het eerst in haar bestaan gastbrigade op het NK zwemmend redden.

De vereniging ontvangt tijdens de twee dagen reddingsbrigades uit het hele land die strijden om de landelijke titel. Twee jaar geleden verhuisde de club van hun oude trainingsbad Den Haagakker naar een nieuwe locatie in het Dommelbad.

Een gloednieuw zwembad was aanleiding voor de reddingsbrigade om zich aan te melden als organisator. Bestuurslid van de reddingsbrigade Willem-Matthijs van der Aa is enthousiast: "Het is de allereerste keer dat we het mogen organiseren, dus dat is heel spannend. Met een nieuw bad leek het ons een mooi moment om de reddingsbrigade aan te melden om het NK te organiseren."

Een wedstrijdbad moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. De bodem moet diep genoeg kunnen worden afgesteld, er moeten startblokken zijn en duidelijke zwembanen. Het nieuwe bad voldoet aan al deze voorwaarden.

Het NK is verdeeld over twee dagen. Zaterdag komen de junioren- en aspirantenteams in actie met zwemmers tot 15 jaar; zondag strijden de senioren vanaf 15 jaar voor de landelijke titel. De wedstrijden worden gezwommen door teams van maximaal 6 personen. De Boxtelse gastbrigade verwacht zo'n 600 deelnemers tijdens het NK.

Van der Aa legt uit hoe de wedstrijden er uit zien: "Het is een estafettestrijd met onderdelen van het zwemmend redden. Zo zijn er bijvoorbeeld duikpoppen die op de bodem van het bad worden gelegd en die de teams moeten opduiken. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren want het team met de snelste tijd wint." Andere onderdelen op het NK zijn onder andere het vervoeren van een drenkeling en verschillende zwemtechnieken uitvoeren in een zo snel mogelijke tijd.

Voor Reddingsbrigade Boxtel komen teams in beide leeftijdscategorieën uit. Van der Aa is realistisch: "Het zal moeilijk worden. Onze teams zwemmen niet op het hoogste niveau en er doen ook zwemmers van het Nederlands team mee, dus die zijn moeilijk te verslaan. Maar misschien dat ons herenteam nog een 3e plek kan bemachtigen."

De wedstrijden vinden zaterdag en zondag plaats tussen 12.00 en 16.30 uur. Belangstellenden zijn vrij om te komen kijken.

Bron: www.brabantsdagblad.nl