lifesaving.nl banner 1

BN De stem

dinsdag 17 november 2009

 

Kitty Schiphorst Preuper (links) en Nicole van der Kooij doen aan de sport ‘life saving’. Ze moeten de dummy (Oranje Willem) redden met behulp van een lifeguard-koord.

Kitty Schiphorst Preuper (links) en Nicole van der Kooij doen aan de sport ‘life saving’. Ze moeten de dummy (Oranje Willem) redden met behulp van een lifeguard-koord.

Door Peter van Bergen

Kitty Schiphorst Preuper en Nicole van der Kooij hebben geen vriendje. Wel zeulen ze dagelijks Willem mee. “Oranje Willem”, wijst het tweetal, “de ideale man.” Willem is gezeglijk. Volledig gevuld met water sparteld hij wat harder tegen dan halfvol, maar toch. Dummy Willem doet alles wat de dames op de training zeggen.
Allebei zijn ze lid van SBC 2000, maar niet om de 50 meter van zwembad de Wisselaar zo snel mogelijk te overbruggen. Liever doen ze aan life saving. “Zwemmend redden, niet andersom. Een essentieel verschil”, benadrukt Nicole. De 22-jarige werkt in de kinderopvang. Life saving noemt ze topsport. Nederland telt zo’n 200 beoefenaars. “Het grootste deel is afkomstig uit Limburg”, verbaast Kitty zich net als Nicole. “Ver van zee en het natte Hollandse polderland.”
De 18-jarige leerling van het Newman College legt de essentie van de sport uit. “Een bijna verdrinkende Willem wordt uit binnen- of buitenwater gered op basis van snelheid, inzicht en techniek. De moeilijkheidsgraad wordt hoger naar gelang de hoeveelheid water, waarmee de pop is gevuld. Soms moet Willem van de bodem worden geplukt.” De wapens van de twee: watergladde zwemvliezen, alleen gefabriceerd in de Baltische staat Estland en de torpedo, waarmee de bewusteloze Willem wordt vastgeklikt en met zijn snuit omhoog naar de oever wordt getrokken. Razendsnel zwemmen en handelen, de borstcrawl met één arm en de andere vastgepind aan Willem, is uiteraard voorwaarde. “In binnenwater telt de tijd, buiten de volgorde van aankomst”, verteld Kitty.
Life Saving Nederland organiseert zelfs open NK’s, waar de twee redelijk succesvol waren. Individueel, maar ook zwemmend voor het team van Reddingsbrigade Tilburg deden de twee het goed in het zwembad van Eindhoven en het E3-strand van Eersel.
Kitty is als 18-jarig talent geselecteerd voor het nationale vrouwen seniorenteam. Nicole hoopt op naselectie in maart. “In het buitenland is deze sport veel populairder”, verteld Kitty. “Topland is Australië. Met het tv-programma Bay Watch maakte Pamela Anderson vroeger wat reclame voor de USA, maar de praktijk blijft anders.”
Met vijf beoefenaars, inclusief trainster Ineke Goossens, verrichten de twee missiearbeid in Breda. “Met meer liefhebbers kan er vaker in het dure badwater van de stad worden getraind”, rekent Nicole. “Voor informatie kan je bij mij terecht”, zegt Kitty.
Haar keuze voor na het atheneum van Newman heeft ze al gemaakt. “Naar de officiersopleiding van de Marine”, weet ze. “Ja, water hè.” Oranje Willem laat ze dan thuis.