lifesaving.nl banner 1

Dagblad De Limburger

dinsdag 13 oktober 2009

 

Renske Venner, een echte waterrat. foto John Peters

Renske Venner, een echte waterrat. foto John Peters

 

De gemeente Helden heeft een Europees kampioene. Een feestelijk onthaal binnen de gemeentegrenzen was er echter niet voor Renske Venner. Maar de blijdschap om de gouden medaille die ze haalde op het EK zwemmend redden was er bij de achttienjarige niet minder om.

 

door Peter Schoeber 

In het topsportbad van Eindhoven vond begin september het Europees kampioenschap zwemmend redden (lifesaving) plaats. Voor het tweede jaar op rij klonk voor Renske Venner het Wilhelmus. De gouden plak hangt op haar slaapkamer. "Ik ben blij met de geleverde prestatie", lacht de Heldense kampioen trots. Samen met Tanja van Essen uit Alblasserdam behaalde ze haar Europese titel op het onderdeel lijnwerpen. "Vorig jaar werd ik ook Europees kampioen, toen nog samen met het Duitse team. Maar nu stond ik alleen op de bovenste tree van het podium En hebben we nu ook de snelste Europese tijd op onze naam staan."

Bij het lijnwerpen (linethrow) moet de drenkeling zo snel mogelijk gered worden. "Iedereen heeft een eigen baan, Tanja was de drenkeling en ligt twaalf meter van mij in het water Ook het touw ligt in het water, het begin heb ik in handen en ik moet het touw zo snel mogelijk binnenhalen. Daarna gooi ik (als een soort lasso) het touw naar Tanja en trek haar dan naar de kant. Tanja houdt het touw vast en mag alleen met de benen mee zwemmen. Kunst is niet alleen om de snelste tijd (maximale tijd 45 seconden) te realiseren, maar ook om het touw bij de drenkeling te krijgen. Dit jaar kwamen maar zeven van de veertien 'drenkelingen' ook daadwerkelijk aan de kant." Renske Venner en Tanja van Essen waren de snelste en verbeterde meteen ook het Europees record naar een tijd van 11,92 seconden. Het wereldrecord komt in beeld: 11,52 seconden. Daarnaast nam Renske ook deel met de estafettenploeg, waar de deelnemers de duikpop aan elkaar overgeven. "Ik was toch wel zenuwachtig, want je wilt goed presteren. Vorig jaar werden we als teams gediskwalificeerd omdat de pop onder water ging. Met toepassing van de juiste technieken is dat dan ook gelukt."

Eigenlijk is Renske Venner een echte waterrat. "als ze me vroeger zochten, keken ze eerst in de badkamer of bij het zwembad." Het is dus niet vreemd dat de Heldense al vanaf haar jeugd zwemt. Maar het baantjes zwemmen van baantjes ging op den duur vervelen. Renske vond een nieuwe uitdaging: zwemmend redden. Bij de reddingsbrigade in Helden leerde ze de grepen en ging er de brevetten halen. "Zo worden de technieken geleerd om bijvoorbeeld een drenkeling van de bodem te halen en in het water te vervoeren. De drenkeling is bij ons geen persoon meer een duikpop. Die weegt wel tachtig kilo. Voordat je in de wedstrijdploeg opgenomen wordt moet je eerst de brevetten halen. Alleen het EHBO-brevet heb ik nog niet maar ik kan dat nog altijd oppakken." Omdat het wedstrijdelement in Helden ontbrak stapte Renske Venner negen jaar geleden over naar RB Aoreven in Heythuysen.

"Zwemmend redden is zeker geen reddingszwemmen. Het is de 'klassieke fout' die mensen maken. Dat komt misschien wel door de televisieserie Baywatch. Maar in die serie wordt alles wel heel anders aan toe. Het idee is wel hetzelfde, het redden van mensen in nood, maar in onze sport gaat het om snelheid, de tijd. Al denk ik wel dat verschillende sporters het zwemmend redden gebruiken als opleiding om later strandwacht te worden." Voor mensen, die de sport nog nooit gezien hebben, is het vaak moeilijk te begrijpen wat zwemmend redden precies inhoudt, weet de Heldense. Ook al is haar sport door NOC*NSF erkent. "Ik verwijs mensen dan ook vaak naar filmpjes die op YouTube staan, zodat ze zich een beeld kunnen vormen."