lifesaving.nl banner 1

Eindhovens Dagblad

maandag 7 september 2009

 

Zwemsters van de Nederlandse ploeg bezig met de 4 x 50 meter zwemmen met pop. foto Jurriaan Balke

Zwemsters van de Nederlandse ploeg bezig met de 4 x 50 meter zwemmen met pop. foto Jurriaan Balke

 

door San van Suchtelen

Eindhoven - Duizenden baantjes borstcrawl, evenzoveel keerpunten, slaapverwekkende trainingssessies. De verveling sloeg op een bepaald moment hard toe voor de Bredase Kitty Schiphorst Preuper (18), wedstrijdzwemster en lid van de Nederlandse junioren-selectie. "Ik was op zoek naar meer avontuur." Een vriendin introduceerde haar bij het reddingszwemmen. Behalve bedreven door de strandwacht, is dit inmiddels ook een sportieve discipline met 'eigen' kampioenschappen.

 

Afgelopen weekend streden veertien Europese landen om de medailles tijdens het EK Life Saving voor junioren in Eindhoven.

 

In zwembad De Tongelreep en op en rondom het Eerselse E3-strand werden rubberen poppen en figurerende drenkelingen van een hypothetische verdrinkingsdood gered. Levens stonden er niet op het spel; het ging vooral om tijd, kracht, techniek en inschatting. "De trainingen zijn ook veel veelzijdiger dan bij de normale zwemsport," vertelt Kitty. "Die gaan op conditie, kracht, met pop, boei, board en onder water. Heel divers allemaal."

 

Kitty's keuze voor de reddingssport is met een blik op het programma goed te begrijpen. Vrijdag ging het evenement van start met een soort EHBO voor drenkelingen; een nagebootst ongeval, waarbij de landenteams zo snel mogelijk een groep pechvogels uit een te water geraakte moesten zien te redden. Zaterdag volgde nog een dag Tongelreep, met onder meer 4 x 25 meter popvervoeren, 100 meter popduiken met zwemvliezen en het lastige reddingslijnwerpen. Gisteren konden de deelnemers de Eerselse buitenlucht in. Veel ren-zwemcombinaties met hulpstukken als vlaggetjes, surfplanken, boeien en vliezen. Variatie alom, maar echt 'gered' wort er al met al niet veel. Poppen zonder armen en benen gaan tijdens de races voortdurend kopje onder, de strandonderdelen hebben meer weg van Ter Land, Ter Zee dan van Baywatch, en van paniek is al helemaal nergens sprake.

 

Kitty maalt er niet om. Ze heeft het hele jaar naar dit weekend uitgekeken en de eerste zilveren medaille voor Nederland is al binnen. Reddingszwemmen staat als sport nog in de grote schaduw van het baanzwemmen. Toch probeert voormalig topzwemster Erica Terpstra - vrijdag aanwezig - er een Olympische sport van te maken.

 

"Het zou geweldig zijn", vindt Kitty. "Ons damesteam behoort tot de wereldtop."