lifesaving.nl banner 1

't Waekblaad

donderdag 10 september 2009

Limburgse sporters succesvol tijdens Lifesaving

Afgelopen weekend werden in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven en op het E3-strand in Eersel de Europese Jeugdkampioenschappen Lifesaving (EJC) gehouden. Dit jaar namen maar liefst veertien landen aan dit kampioenschap deel. De nationale jeugdselectie bestond uit een dames- en herenteam van elk vijf sporters.Maar liefst vijf van de geselecteerde deelnemers waren lid van een Limburgse Reddingsbrigade. Dit waren Renske Venner en Stefan Teley van de Reddingsbrigade Heythuysen en Sharon Giesberts, Inge Hover en Sjors Pietermans van de Reddingsbrigade Echt. Het Nederlandse team behaalde één gouden medaille met Europees record, één zilveren en twee bronzen medailles. Een tweede gouden medaille werd de ploeg ontnomen op grond van een zeer bekritiseerde beslissing van de scheidsrechters. Vijf van de acht ploegen werden namelijk in de finale van de Rescue Tube Rescue Race gediskwalificeerd. Vrijdag 4 september behaalden Stefan Teley en Sharon Giesberts met twee teamgenoten een zilveren medaille tijdens de SERC (Eerste Hulp aan Drenkelingen). Zaterdag 5 september wisten de Nederlanders een gouden en twee bronzen medailles te behalen bij de zogenaamde Pool-onderdelen. Renske Venner behaalde met haar teamgenoten een gouden medaille met Europees record op het onderdeel Reddingslijn werpen. Sjors Pietermans won een bronzen medaille op het onderdeel 100 meter popvervoeren met zwemvliezen. Samen met Stefan Teley en twee andere teamgenoten wist hij ook nog een bronzen plak in de wacht te slepen op het onderdeel 4x50 meter torpedo-boei estafette.

Op zondag 6 september vonden de Ocean-onderdelen plaats. Dit leverde de Nederlandse deelnemers helaas geen medaille op. Nederland mag terugkijken op een geslaagd toernooi.

Baywatch in Hommelheide Susteren

In het weekend van 12 en 13 September is de sport lifesaving nog veel dichterbij te bewonderen. Dan komen bijna 200 sporters uit heel Nederland, Duitsland en België weer naar Landgoed Hommelheide in Susteren voor de jaarlijkse baywatch-wedstrijd, welke door reddingsbrigade Echt georganiseerd word. Beide wedstrijddagen starten om 9.00 uur. en de entree is geheel gratis. Onder het deelnemersveld vele lede van de nationale selectie welke afgelopen weekend actief zijn geweest op het Europees junioren kampioenschap. Dit zijn allemaal all-round sporters die niet alleen goed kunnen zwemmen, maar ook beschikken over goede hardloop en en kanotechnieken. Meer informatie is terug te vinden op de website van de reddingsbrigade Echt: www.rb-echt.nl.