lifesaving.nl banner 1

De Vonk Alblasserdam

woensdag 9 september 2009

 

Renske Venner en Tanja van Essen vieren het goud op het onderdeel 'Line throw' tijdens het Europee kampioenschap ‘Lifesaving’ in Eindhoven en Eersel.

Renske Venner en Tanja van Essen vieren het goud op het onderdeel 'Line throw' tijdens het Europee kampioenschap ‘Lifesaving’ in Eindhoven en Eersel.

 

ALBLASSERDAM – Tanja van Essen (15) van de Alblasserdamse Reddingsbrigade (ARB) sleepte afgelopen weekend met de Nederlandse ploeg twee medailles in de wacht op het driedaags Europees kampioenschap ‘Lifesaving’ in Eindhoven en Eersel.

De Alblasserdamse sportster maakte deel uit van de Nederlandse selectie 15-19 jaar. De plakken werden behaald op de onderdelen Simulated Emergency Response Competition (SERC) en de ‘Line throw’. Bij dit laatste onderdeel werd zelfs een Europees record gerealiseerd. Meteen na de opening op vrijdag stond het onderdeel SERC op het programma. Bij dit onderdeel moet handelend worden opgetreden bij een gesimuleerd ongeval. Het team van Tanja van Essen gaf meteen een Nederlands visitekaartje af door zilver te halen.

 

Zaterdag werd in het zwemstadion van Eindhoven de binnenwater ‘pool’ onderdelen afgewerkt. Daar stonden vier individuele en drie estafetteonderdelen op het programma. Tanja was geselecteerd voor de 50m popduiken, en werd zestiende van. Hierna volgde voor de dames een vijfde plaats op de torpedoboeiestafette en popvervoerestafette. Deze resultaten steken bleek af tegenover de fabuleuze prestatie op de ‘Line Throw’. Op dit onderdeel moet een reddingslijn naar een drenkeling geworpen te worden, zodat deze zo snel mogelijk naar de kant gehaald kan worden. Tanja werd samen met de Renske Venner Europees kampioen. Ze deden dat bovendien met een Europees jeugdrecord.

 

Op zondag werden in Eersel de buitenwater onderdelen ‘ocean’ afgewerkt. Bij de beachflags en boardrace eindigde Tanja van Essen keurig in de middenmoot. Ook op de run-swim-run bezorgde zij Nederland de broodnodige punten voor het totaalklassement. Tanja droeg tevens haar steentje bij in de estafettes. In zowel de Rescuetube race als de Boardrescue race kwam team Nederland in de finale terecht. In het totaalklassement eindigde de Nederlands dames op de zesde plaats.

 

NOC*NSF

Op vrijdagavond 4 september werd het Europees kampioenschap Lifesaving feestelijk geopend door de voorzitter van NOC*NSF, Erica Terpstra. In het Pieter van den Hoogenband zwemstadion sprak Terpstra haar lof uit over dit juniorenkampioenschap. "Met de plannen om in 2028 de Olympische Spelen naar Nederland te halen, is het NOC*NSF extra trots op de reddingsbrigades. De Nederlandse reddingsbrigades doen én aan topsport én zorgen ervoor dat Nederland een stukje beter, veiliger, schoner en gelukkiger is."

 

Bron: www.deweekkrant.nl