lifesaving.nl banner 1

De Vonk Alblasserdam

woensdag 26 augustus 2009

 

Alblasserdamse sportster kijkt uit naar internationaal treffen in Eindhoven/Eersel

 

DOOR SJUUL VAN DER POL
ALBLASSERDAM – Tanja van Essen neemt volgende week deel aan de European Junior Championships Life Saving 2009 in Eindhoven/ Eersel. Het 15-jarige lid van de Alblasserdamse Reddingsbrigade gaat er niet vanuit dat er titels worden binnengehaald. “Er doen deelnemers mee uit maar liefst veertien landen…”

 

Het Alblasserdamse zwemtalent Tanja van Essen neemt volgende week deel aan de European Junior Championships Life Saving 2009.

Het Alblasserdamse zwemtalent Tanja van Essen neemt volgende week deel aan de European Junior Championships Life Saving 2009.

 

Tanja mag dan niet mee doen om eremetaal, haar motivatie en die van de rest van de nationale ploeg (vijf jongens en vijf meisjes) om over anderhalve week een goede prestatie neer te zetten, is er niet minder om. Zij heeft de afgelopen periode per week zo’n twaalf uur trainingsarbeid verricht om optimaal in conditie te komen voor de Europese titelstrijd. “Ik heb net met het nationale team een intensieve trainingstage gehad in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Ik heb weer een paar spieren ontdekt waarvan ik niet wist dat ik ze had”, lacht Tanja.

 

De Alblasserdamse vwo-studente doet mee aan in totaal vijf onderdelen: de 50 meter estafette vrije slag en vijftig meter pop-duiken (binnenbad) en run-swim-run, de boardrace en beachflags (buitenwater). Als er een kansje op een eremetaal in zit, is dit op haar favoriete onderdeel de zogeheten swim-run-swim (run-swim-run, red.): 200 meter lopen, 400 meter zwemmen en 200 meter lopen. ‘Je kunt niet op alle onderdelen uitkomen. Dat zou in twee dagen teveel van je krachten vergen”, vertelt Tanja. Om overbelasting te voorkomen doet zij komend weekend niet mee op het NK. De Alblasserdamse
sportster, die in februari nog werd uitgeroepen tot Sporttalent 2008 van het Damdorp, is sinds haar vijfde in de ban van sporten die zich in en rond het water afspelen. Na het behalen van haar zwemdiploma’s koos zij voor de Alblasserdamse Reddingsbrigade omdat “baantje trekken bij Wiekslag” toen niet haar ding was. Inmiddels is Tanja lid van beide verenigingen. “In de winter doe ik mee aan hardzwemwedstrijden en in de zomermaanden, als het wedstrijdzwemmen op een laag pitje staat, ben ik actief bij de reddingsbrigade. Dat bijt elkaar absoluut niet." Op de vraag waar haar hart ligt, bij de reddingsbrigade of bij de zwemsport, antwoordt zij: “Dat zou ik nou echt nog niet weten. Ik vind allebei zo vreselijk leuk om te doen. Gelukkig hoef ik die keus nu ook nog niet te maken.”

 

Bron: www.deweekkrant.nl