lifesaving.nl banner 1

De Vonk Alblasserdam

woensdag 5 augustus 2009

 
ALBLASSERDAM - Voor de meeste sportclubs zit het seizoen er inmiddels al weer enkele weken op. Zo niet voor de Alblasserdamse Reddingsbrigade. Zaterdag 8 augustus staat de volgende wedstrijd in het kader van de Ocean Events in Eersel (Noord-Brabant) op het programma.

Trainer Marcel in 't Veld (RB Dordrecht, links) en Michael van der Plaat (RB Alblasserdam, rechts) trainen regelmatig bij Scheveningen in de Noordzee voor het onderdeel Board Race.
Trainer Marcel in 't Veld (RB Dordrecht, links) en Michael van der Plaat (RB Alblasserdam, rechts) trainen regelmatig bij Scheveningen in de Noordzee voor het onderdeel Board Race.

Voor de 21-jarige Michael van der Plaat is de Alblasserdamse Reddingsbrigade (ARB) zijn lust en zijn leven. De student European Union Studies in Leiden is naast onder andere instructeur/trainer en fanatiek lid van de senioren wedstrijdploeg ook een warm pleitbezorger van de vereniging. "Je kunt met de ARB eigenlijk alle kanten op", vertelt hij enthousiast. "Als lid kun je op maandagavond wekelijks lekker trainen in zwembad Blokweer, om zo je conditie op peil te houden. Wie wat meer competitief is ingesteld kan ook regelmatig aan wedstrijden deelnemen."

Alle reddingsbrigades hebben tot doel de leden vaardigheden bij te brengen die hen in staat stellen zich zelf in het water te redden bij een calamiteit. Daarnaast speelt het redden van derden een zeer belangrijke rol. De ARB heeft ook een zogeheten 'beveiligingstaak' bij rampen. "Dat klinkt wel heel erg serieus - en dat is het natuurlijk ook wel, maar onze vereniging is ook een club van ruim honderd actieve leden die gezelligheid en saamhorigheidsgevoel hoog in het vaandel heeft staan", benadrukt Michael.

In mei van dit jaar trad een nieuw ARB-bestuur aan. Onder aanvoering van voorzitter Hans Wijling richt de vereniging de blik op de toekomst. Het aantal leden heeft een kritische grens bereikt. Nieuwe aanwas is meer dan welkom. Als 5-jarige kun je al lid worden van de vereniging om het brevet A te halen. Het aantal brevetten loopt door tot B voor 16-jarigen, en daarna bestaat ruimte voor diverse andere activiteiten. "De trainingen zijn er vooral op gericht om op speelse wijze vaardigheden aan te leren die van belang zijn bij het redden van jezelf en van anderen in het water", legt Michael uit.

Wedstrijd  - Geleerde in praktijk brengen
Michael kan het niet nalaten de wedstrijdtak van de vereniging te promoten. "Alle onderdelen die worden aangeleerd en getraind kun je, individueel of in estafetteverband, in wedstrijdverband in de praktijk brengen. In de zomer, zoals nu tijdens de Ocean Events, gebeurt dat in open water, de rest van het seizoen in het zwembad." Info: www.rbalblasserdam.nl. De Reddingsbrigade Alblasserdam is van vrijdag 4 tot en met zondag 6 september van de partij op de Europese Jeugdkampioenschappen zwemmend redden (lifesaving) in Eindhoven en Eersel. Bij deze jaarlijkse kampioenschappen strijden nationale jeugdselecties (15-19 jaar) uit verschillende Europese landen tegen elkaar in binnen- en buitenwater. De viervoudig Nederlands kampioene Tanja van Essen (15) heeft een plaats veroverd in het Nederlands team. Info: www.ejc2009.nl.

Bron: www.deweekkrant.nl