lifesaving.nl banner 1

De Trompetter

woensdag 8 april 2009

 

Mireille van Dael, Michelle Kusters, Britt Janssen, coach Leon Ramakers, Nicole Luyten en Kritsel van Kimmenade: brons.

Mireille van Dael, Michelle Kusters, Britt Janssen, coach Leon Ramakers, Nicole Luyten en Kritsel van Kimmenade: brons.

 

Weert - Er rustte een zware druk op de schouders van het meisjesteam en ook bij het jongensteam van ReddingsBrigade Weert tijdens het Nederlands kampioenschap zwemmend redden vorige week zaterdag in Echt. Hun voorgangers waren vorig jaar immers kampioen geworden en deze titels wilde de brigade graag behouden. Voor het jongensteam zat een podiumplaats er echter niet in. Alleen Frank van der Cruys was nog over uit het team van vorig jaar. Het jonge onervaren jongensteam met daarin verder broer Henri van der Cruys, Chris Schrijver, en Yuri Sistermans, behaalde een negende plaats. Het meisjesteam was geheel vernieuwd maar deze meisjes hadden wel wat ervaring opgedaan bij eerdere wedstrijden. Met deze ervaring waren zij een geduchte tegenstander van de ploegen van Heythuysen, Echt en Alblasserdam, die als sterkste van de 15 teams te boek staan.

Gedurende de hele wedstrijd  stonden de meisjes uit Weert op een tweede plaats. Bij het popvervoeren was het team uit Weert zelfs het snelst van heel Nederland. Bij de lijnredding, waarbij een meisje met tuigje om wegzwemt en dandoor een medezwemster weer wordt teruggehaald, behaalden de meisjes een 5e plaats en bij de prijsuitreiking bleek dat ze net naar de derde plaats waren gezakt met slechts 50 punten achter het team uit Heythuysen. De meisjes uit Echt waren echt te snel en behaalden , met nog eens 150 punten meer, de landstitel.

Op zondag 29 maart was het de beurt aan het herenseniorenteam van ReddingsBrigade Weert om hun landstitel te verdedigen. Bijgestaan door een tweede herenteam en twee damesteams die ook de limiet voor de open NK hadden gehaald. Bij aanvang bleek de herencompetitie uit 20 teams te bestaan en de damescompetitie zelfs uit 23 teams. Zowel bij de heren als de dames nam een team uit België deel aan de wedstrijd in Echt.

Het herenteam uit Weert had niet de scherpte van vorig jaar. Op het onderdeel popvervoeren kregen zij strafpunten en raakten daarmee een van hun Nederlandse records kwijt. Op het onderdeel popduiken voor ploegen behaalden zij hun beste resultaat. Dat de concurrentie snel was bleek uit het feit dat er nog vier Nederlandse records sneuvelden. De heren uit Weert werden tenslotte toch netjes 3e achter Heythuysen en Echt dat de titel overnam. Het tweede herenteam met alleen jonge zwemmers die net bij de junioren vandaan komen, behaalde ook hun beste notering bij het onderdeel popduiken voor ploegen en werd 13e in de einduitslag.

Het 1e damesteam, bestaande uit een ervaren zwemster Dianne Nien en 5 jonge zwemsters, heeft lang op een 5e plaats gestaan maar moest het op de zware onderdelen als popvervoeren en de lijnredding toch afleggen tegen de meer ervaren teams van o.a. Heythuysen dat 1e werd en Echt dat 2e werd en beide ook Nederlandse records zwom. Tenslotte heeft het tweede damesteam ook goed gepresteerd, met name bij het popvervoeren voor ploegen en eindigde eveneens oo een 13e plaats. Bij de torpedoboei-estafette verloren wel zwemmend redders hun ploeggenoot en kregen daarvoor strafpunten maar de teams van ReddingsBrigade Weert brachten alleen hun ploeggenoten keurig aan de kant.