lifesaving.nl banner 1

Zevenaar Post

Woensdag 21 maart 2007

 

De Breuly Reddingsbrigade oefent veel om drenkelingen snel en vakkundig te kunnen redden. Foto: Marion Keijzer

De Breuly Reddingsbrigade oefent veel om drenkelingen snel en vakkundig te kunnen redden. Foto: Marion Keijzer

 

Zevenaar - De dames en heren van de Reddingsbrigade De Breuly hebben soms het beroemde Baywatchgevoel als ze in de zomer mogen meehelpen om de Nederlandse kust te bewaken. De Breuly-leden zijn dan paraat om drenkelingen uit de soms kolkende Noordzee te redden Het gaat immers om het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood.

 

De actieve leden van De Breuly trainen vooral in overdekte- en buitenzwembaden. Het gaat in die baden niet direct om het redden van mensen maar om de uitdagende topsport die reddend-zwemmen heet waarbij het niet direct om snelheid gaat, maar meer om techniek. "De drenkeling, ook is het slechts een pop, mag niet verdrinken. Het hoofd moet boven water blijven", vertelt trainer Jolanda van Dalen. "Natuurlijk worden allerlei oefeningen op het gebied van zwemmend en varend redden gedaan, ook eerste hulp aan drenkelingen en vletroeien."

Jolanda is een enthousiaste promoter van zwemmend-redden. "De Koninklijke Nederlandse Bond to het Redden van Drenkelingen is de overkoepelende organisatie van 183 reddingsbrigades in Nederland met in totaal 30.000 leden. Die zijn actief aan de kust, de Zeeuwse wateren, het IJsselmeer en de binnenmeren. De Breuly heeft 45 leden die zwemmend redden als sport beoefenen, daarnaast hebben we nog ruim 200 recreanten."

De sport kent in de Liemers weinig bekendheid. En toch kwamen leden van De Breuly in de afgelopen jaren uit op wereldkampioenschappen in Italië en Australië. Jolanda: "Zevenaar telt best wel mee in de zwemmend-reddensport, zowel nationaal als internationaal. Zo wist ons team in 2005 zelfs de Europese titel binnen te halen op het onderdeel 1e hulp aan drenkelingen. We zijn daarom trots dat dit jaar het Nederlands Kampioenschap reddend-zwemmen voor junioren- en seniorenteams aan Zevenaar is toegewezen. Het toeval wil dat het kampioenschap samenvalt met het 40-jarig jubileum van de Reddingsbrigade De Breuly."

Het sportieve evenement wordt in het Lentebad in Zevenaar gehouden. "Onze mannen gaan voor goud en de vrouwen om een podiumplek", vertelt Jolanda. "En voor de meisjes denken we dat een plek in de subtop mogelijk moet zijn. Het zou prachtig zijn als we dat als De Breuly juist in Zevenaar kunnen realiseren." Het kampioenschap duurt twee dagen en start op zaterdag 31 maart om 12.00 uur.

 

Alle eisen

Lentebad voldoet aan alle eisen om het Nederlands Kampioenschap reddend-zwemmen in te houden. De organisatie is in handen van de Zevenaarse Reddingsbrigade De Breuly. De wedstrijd bestaat uit een 6-tal team onderdelen zowel voor de junioren op zaterdag en voor de senioren op de zondag. Zo wordt de 50 meter torpedo-estafette gehouden waarbij diverse technieken voor het redden van drenkelingen worden toegepast. Ook de vrije slag met de torpedoboei vindt plaats. Deze is te vergelijken met de reddingsscènes uit de tv-serie Baywatch. Het Nederlads Kampioenschap is voor de betere clubteams van alle reddingsbrigade in Nederland.

 

Topsport

Het reddend-zwemmen is een vorm van topsport bedrijven. Het gaat niet direct om snelheid, meer om techniek. Het gaat tenslotte om het redden van drenkelingen. De sport kent ruim 30 verschillende wedstrijdvormen.