lifesaving.nl banner 1

Gelders Dagblad

17 april 2001

 

                         Popvervoeren

Popvervoeren

De pop die bij diverse onderdelen moet worden 'gered' tijdens wedstrijden zwemmen redden, weegt bijna vijftig kilo. De 16-jarige Robert Hendriks specialiseert zich in het 'popvervoeren'. Hij hoort intussen bij de nationale top. (Foto Henk Rodrigo)

 

door Peter Boel

Zevenaar - Zwemmend redden is een echte sport die nauwelijks bekend is. Robert Hendriks hoort op zijn zestiende al bij de Nederlandse top. Maar de sterke zwemmer uit Pannerden zoekt het hogerop. Komend jaar monstert hij aan bij de luchtmacht.

 

Vorige week pakte de reddingsbrigade Zevenaar de vierde plaats in de Nederlandse kampioenschappen zwemmend redden in het vijftigmeterbad De Tongelreep in Eindhoven. Als jongste lid van de Liemerse brigade deed Robert Hendriks (16) mee. Helemaal tevreden met de eervolle vierde plek is hij niet. "We hadden bij de eerste drie willen zitten", zegt Robert in de accommodatie waar hij traint, het Lentebad in Zevenaar. "Drie van de zes onderdelen gingen prima. De andere liepen redelijk." En dat was dus niet genoeg, want de andere ploegen waren iets beter. "Vlissingen, de kampioen, steekt er met kop en schouders bovenuit," geeft Robert toe.

Gestreden wordt er op de volgende onderdelen popvervoeren, wisselslag-estafette, duik-estafette, popduiken voor ploegen, estafette met zwemvliezen en lijnredding. De pop die bij diverse onderdelen moet worden 'gered' weegt bijna vijftig kilo en in het water is dat nog altijd zo'n tien kilo.

Op de wisselslag-estafette, waar bij het stokje in het water moet worden doorgegeven, presteerde Zevenaar het beste. Ze bleven een halve seconde boven het Nederlands record en moesten alleen Vlissingen voor laten gaan. De Zeeuwen scherpten het record aan tot 2 minuten en 32 seconden. De deelnemers moeten onder meer met torpedo's zwemmen en onder hindernissen door duiken. Bij de lijnredding zwemt steeds een zwemmer 25 meter het bad in om aan een touw terug naar de kant gesleept te worden.

 

Bok

Bij het popduiken schoten de Zevenaarders een bok. De eerste man, die in moest springen zonder met zijn hoofd onder water te komen, verloor met een hurksprong te veel tijd.

Robert deed aan vier van de zes onderdelen mee en deed het vooral goed bij het popvervoeren. Behalve bij een van Nederlands topploegen zit hij ook bij de negen junioren (tot en met achttien jaar) die de Nederlandse selectie vormen. In november 2000 plaatste hij zich daarvoor door achtste te worden op het NK. Hij hoopt mee te kunnen doen aan een EK, als dat er komt, of anders aan andere internationale wedstrijden.

Robert is al acht jaar lid van de reddingsbrigade. "Ik heb altijd al van zwemmen gehouden", zegt hij. Vier jaar geleden werd hij gevraagd om als invaller mee te doen aan een internationaal evenement, ook in Eindhoven. Sindsdien doet hij steevast aan wedstrijden mee. Robert traint op dinsdagavond en zaterdagochtend. "Het is geen professionele sport", zegt hij. "Toch probeer ik me te specialiseren in het popvervoeren. Misschien kan ik daar later iets mee. Bij wedstrijden komen weleens mensen vragen of je diensten wil draaien als strandwacht, in Domburg of op Texel bijvoorbeeld. Dat doe ik dit jaar maar niet, want als ik mijn havo-diploma heb, wil ik bij de luchtmacht. Ik heb me al aangemeld en krijg volgende week mijn eerste tests. Ik weet nog niet of ik daar kan blijven trainen."

 

Teamsport

"Zwemmend redden is een echte teamsport", zegt Robert. "Dat vind ik het leuke er aan. We zijn heel fanatiek maar het is ook een gezellige ploeg." Op dat moment komt zijn ex-trainer en ploegmaat Robert Jorna binnen. Hij kondigt aan dat er in juni op De Breuly in Oud-Zevenaar een openlucht-reddingsevenement op stapel staat.

"Misschien nodigen we de brigade uit Rijnwaarden ook uit, die hebben een reddingsvlet." "Ja, dat badkuipje", zegt Hendriks lachend voordat hij in het Lentebad springt.

 

Brigade kan helpen bij calamiteiten

De Zevenaarse reddingsbrigade bloeit niet alleen in sportief opzicht. De club, onderdeel van omnivereniging De Breuly, telt ronde de 160 leden, van wie er 22 meedoen aan wedstrijden. De brigade kan goed ingeschakeld worden bij calamiteiten, benadrukt Madelon Jorna, penningmeester en moeder van drie leden.

Bij de watersnood in Limburg in 1996 waren diverse brigades uit die regio actief. Dat leidde ertoe dat alle Nederlandse brigades officieel erkend werden door de regering. "In Limburg zijn de brigades heel bruikbaar gebleken", weet Jorna. "Hier kan dat ook. In Duiven weet de brandweer dat wij inzetbaar zijn. Al kunnen er maar drie man direct komen, dan kan dat al heel veel schelen."

De Zevenaarse reddingsbrigade is opgericht in augustus 1954 en koninklijk goedgekeurd op 2 maart 1973. Zij heeft rond de 25 gediplomeerde instructeurs, die vaak in het Lentebad actief zijn. Eenmaal per jaar gaat een groep van tien man 'op strandwacht'  in Domburg of Oostkapelle.

 

Voor Robert Hendriks schopten de volgende (ex-)leden van de Breuly het al tot de Nederlandse juniorenselectie: hoofdtrainster Jolanda van Dalen (die vroeger bij de wereldtop hoorde), trainer Gert Jan Hollink, Hubert en Nicolette Jorna, Peter Hülkenberg, Olaf en Niels Oepkes en Arjen Hussum. Jeroen Koster is momenteel lid van de nationale seniorenselectie.

Voor meer informatie over de club kan de website www.debreuly.nl geraadpleegd worden.