lifesaving.nl banner 1

Liemers lantaren

woendag 7 maart 2007

 

Reddingsbrigade zet Zevenaar op de kaart

 

Door Susan Swaters

Zevenaar - Ze kwamen al uit op wereldkampioenschappen in Viareggio en Australië en zijn dus heel wat gewend. Toch heeft het Nederlands Kampioenschap zwemmend redden op 31 maart en 1 april 2007 een speciaal tintje voor de mannen en vrouwen van reddingsbrigade De Breuly, want het evenement vindt plaats in hun 'eigen' Lentebad.

 

"De organisatie van dit kampioenschap valt samen met het veertigjarig jubileum van Reddingsbrigade De Breuly", beargumenteert trainer Jolanda van Dalen waarom haar club zich zoveel moeite heeft getroost om het NK naar Zevenaar te halen. "Hier in het oosten zijn we wat dat aangaat niet verwend. Dit soort kampioenschappen vindt vooral in het zuiden plaats. En laten we eerlijk zijn, Zevenaar is een brigade die meetelt. De mannen gaan voor goud en de vrouwen voor een podiumplek. Dat geldt ook voor het jongensjuniorenteam. Voor de meisjes hopen op een plek in de subtop. Als je dat allemaal in je eigen bad kunt waarmaken, zou dat geweldig zijn."

Het NK is bedoeld voor clubteams en bestaat uit zes wedstrijdonderdelen. Alles is gericht op het teambelang. Een team bestaat uit minimaal vier en maximaal zes zwemmers.

Voor De Breuly houden Jeroen Koster, Robert Hendriks, Hubert Jorna, Peter Hülkenberg en Gert Jan Hollink de eer hoog bij de mannen; bij de dames moeten Michelle Bonne (Boone, red.), Nicolette Jorna, Ine Visser (Vister, red.), Christa Sneyders (Krista Snijders, red.), Marleen Brood en Janneke Jansen het verschil gaan maken. Naast conditie, snelheid, souplesse en techniek speelt daarbij ook het mentale aspect een rol vertelt Jolanda van Dalen. "Deze jongen trainen elke dag. Dinsdag en zaterdag op de club en daarnaast lopen, fietsen en fitnessen ze. Fysiek zijn ze helemaal in orde. Maar het gaat ook om samewerking en presteren op het moment dat het nodig is. Want daar zit 'm ook de kneep, de diepere achtergrond van de sport. Zwemmend redden is een unieke sport, omdat het een nuttigheidssport is. Het gaat uiteindelijk om het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood."

Wethouder Niko Wiendels geeft op zaterdag 31 maart om 12.00 uur het startsein voor de junioren; de senioren zijn een dag later aan de berut van 12.00 tot 16.30 uur.