Editie Zevenaar / Didam / Rijnwaarden, 25 januari 2006.
Robert Hendriks, Peter Hülkenberg, en Jeroen Koster zijn klaar voor het WK
Door Susan Swaters
ZEVENAAR - Betaald krijgen ze er niet voor. Integendeel. Om deel te nemen aan het wereldkampioenschap reddend zwemmen (lifesaving) in Australië moeten Robert Hendriks, Peter Hülkenberg, Jeroen Koster en Stefan Ubbink diep in hun eigen financiële buidel tasten. Het deert het viertal niet. Voor de zwemmers van de reddingsbrigade De Breuly vormt het WK hét podium om hun krachten met andere zwemmers te meten.
"Ja. Het is wel jammer dat deze jongens zo weinig waardering krijgen", aldus trainer Jolanda van Dalen die het viertal wél alle lof toezwaait. "Als je ziet hoeveel ze trainen. Het kost ze alleen maar geld."
Peter Hülkenberg knikt. "Van de gemeente Zevenaar hebben we een kleine subsidie gekregen. Maar voor de rest moeten we de reis en het verblijf helemaal zelf betalen. Behalve Robert dan. Hij reist al een week eerder met het Nederlands team naar Australië. De bond betaalt zijn ticket."
Jolanda van Dalen rekent uit dat de jongens in totaal zo'n vierduizend euro kwijt zullen zijn. "Dan moet je dus goed gek zijn van je sport. Voor die ene ereplaats, daar doen ze het om", doelt de trainer op de Europese titel die Hülkenberg vorig jaar samen met Stefan Ubbink, Nicolette Jorna en Krista Snijders in Duitsland op het onderdeel Simulated Emergency Response Competition (SERC) behaalde. In twee minuten tijd wisten zij met gebruik van hulpmiddelen die in de omgeving lagen op de meest adequate wijze twaalf personen uit het water te halen.
De eretitel 'Europees kampioen' smaakt naar meer voor Peter Hülkenberg die in de winter minstens zeven uur traint en in de zomer zelfs nog meer. "Vier uur fitness en drie uur zwemmen. En dan loop ik ook nog hard."
Tijdens het WK in Australië neemt het team van de Breuly tussen 20 en 27 februari deel aan tien zwembadonderdelen en tien strandonderdelen. Beide onderverdeeld in zes individuele en vier estafettenummers. Welke stek er uiteindelijk voor het team inzit temidden van het met name Australische geweld, is koffiedik kijken. Twee jaar geleden tijdens het WK in Viareggio in Italië werd De Breuly 68ste in een veld van 190 deelnemende zwemploegen. "Dan moeten we nu gemakkelijk eerste kunnen worden", grapt Jeroen Koster. Welke plaats het ook wordt. Ongeacht de eindklassering leveren de heren van de Breuly al jarelang wereldprestaties met hun sport.