lifesaving.nl banner 1

Angerlo's Nieuws

2 september 2006

 

Is er een reddingsbrigade op de Lathumse Plas?

 

Life Guard in Lathum op de Rhederlaag

 

(door Erna Vaarties)

 

Lathum - Op een mooie rustige dinsdagavond zag ik aan de Lathumse Plas een viertal mensen met een surfplank onder de arm het water in rennen. Ze namen een flinke aanloop, sprongen op hun plank en roeiden een honderd meter heel hard de plas op. Vervolgens peddelden ze weer terug, liepen het strand een eind op en renden weer zeer snel het water in. Dit gebeurde een tig aantal keren achter elkaar. Ik dacht dat surfen er relaxter aan toe ging!

 

Het waren echter geen surfers, maar leden van de Reddingsbrigade "De Breuly" uit Zevenaar. Deze Reddingsbrigade beschikt over een wedstrijdploeg en traint twee keer per week. Als er buiten getraind wordt doen ze dit aan de Lathumse Plas, anders in het Lentebad in Zevenaar. De Reddingsbrigade bestaat uit ongeveer 100 leden en de wedstrijdploeg uit ongeveer tien actieve deelnemers.

 

Ze hebben geen eigen bewakingsgebied, maar oefenen om deel te nemen aan wedstrijden. De zwemmers van deze ploeg doen mee aan onderdelen voor teams van Reddingsbrigade wedstrijden, zoals dde Ocean Events wedstrijd in Susteren, Hoek van Holland en wedstrijden in het buitenland. Vorig jaar zijn ze Europees kampioen geworden in het onderdeel Simulated Emergency Response Competition (SERC): Hierbij wordt men beoordeeld op hoe men hulp biedt en reddende handelingen verricht bij een ongeval en dit alles binnen een bepaalde tijd. Dit jaar hebben ze deelgenomen aan wedstrijden in Australië (het WK), Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en België.

 

Daarnaast gaat er een groep voor één of twee weken op strandwacht ergens aan de kust in Nederland.

 

Het is een sport met  veel verschillende aspecten, aldus Stefan Ubbink, die al zeker 5 jaar deze sport beoefent. Hijzelf vaart in een surfski. De andere drie gebruiken een paddle board (een wedstrijd vorm van een rescue board). De vier sprongen voor de foto weer op hun board, ondanks dat ze na 1 1/2 uur trainen , toch wel vermoeid waren.