lifesaving.nl banner 1

Liemers lantaren

Nummer 44, 27 oktober 2004.

 

De reddingsbrigade van De Breuly: het 68e clubteam van de wereld

De reddingsbrigade van De Breuly: het 68e clubteam van de wereld

 

Door Susan Swaters

Zevenaar - Michael Boogerd, Patrick Kluivert, Sjeng Schalken. Veel topsporters verdienen goud geld met hun sportieve prestaties. Voor zwemmers van de reddingsbrigade De Breuly geldt de omgekeerde wereld. Ondanks hun intensieve trainingsarbeid en tomeloze passen voor de sport moeten ze een koffer met geld meenemen om hun favoriete sport lifesaving op hoog niveau te beoefenen.

 

Een voor een trekken ze hun baantjes in het Lentebad in Zevenaar. Michelle Boone, Marleen Brood, Laura Fladderak, Nicolette Jorna, Ine Vister, Robert Hendriks, Peter Hülkenberg, Jeroen Koster, Stefan van de Riet en Stefan Ubbink zijn net terug uit het Italiaanse Viareggeo. Daar namen ze onder de vlag van reddingsbrigade De Breuly deel aan het wereldkampioenschap zwemmend redden (lifesaving) voor interclub teams. Een WK met tien zwembadonderdelen en strandonderdelen beiden onderverdeeld in zes individuele en vier estafettenummers.  Een week lang van 's morgens vroeg tot 's avonds laat stond alles in het teken van hun favoriete sport. Niks geen Holland huis of andere uitspattingen en dat allemaal ook nog eens uit eigen zak betaald.

Ze hebben het er graag voor over vertelt Peter Hülkenberg (23). Vanaf zijn vijfde zwemt hij bij de Breuly. Het proces van de eerste zwemles tot volwaardig lid van de reddingsbrigade ging haast automatisch. "Je gaat steeds een stapje verder. En dan kom je op een punt dat je er voor kunt kiezen om de reddingsfilosofie ook in wedstrijdverband te gaan beoefenen. Dat heb ik gedaan. Het is de combinatie van conditie, techniek én de reddingsfilosofie die mij aanspreekt. Je wilt steeds een stapje verder komen. Daarvoor trainen we vier á vijf keer in de week en voor het WK hebben we zelfs iedere dag getraind." Zijn maatje Robert Hendriks knikt. Hij is drie jaar jonger dan Peter Hülkenberg, maar wel 'iets gezetter' zoals coach Jolanda van Dalen het eufemistisch uitdrukt. De uit Aerdt afkomstige Van Dalen zette de sport zwemmend redden met haar prestaties in de jaren negentig op de Liemerse kaart. "Robert is nogal explosief en daardoor goed op de korte onderdelen."

Zo explosief dat de Zevenaarder inmiddels een plek in de Nederlandse ploeg verdiende. Honderdnegentig teams deden er in Italië mee. Uiteindelijk behaalde de Breuly een 68e stek. Dat was zeker niet onverdienstelijk tussen onder meer het Amerikaanse en Australische geweld.

"Zeker op de strandonderdelen kom je tekort in vergelijking met landen waar het tien maanden per jaar zomer is", legt Jolanda van Dalen uit. "Wij trainen wel eens op Lathum, maar ja daar heb je weer geen golven. In het zwembad zijn wij dan weer beter. Maar juist op de strandonderdelen ging het in Italië heel goed."

Stefan Ubbink verbeterde al zijn persoonlijke records op de individuele zwembadonderdelen. En samen met Robert Hendriks, Jeroen Koster en Stefan van de Riet bereikte hij de kwartfinale van het onderdeel taplin-relay. Acht dagen in het chloor en zout water temidden van duizenden zwemmers uit alle werelddelen smaakt duidelijk naar meer voor het Liemerse tiental is de conclusie bij terugkomst. Zeker bij de heren kriebelt het behoorlijk. Maar dan zal er wel flink gespaard moeten worden, want het volgende WK in 2006 wordt in Sydney gehouden. Peter Hülkenberg heeft het er graag voor over. "Ik leg nu al geld opzij. Het blijft een uitdaging om jezelf steeds maar weer te verbeteren."