lifesaving.nl banner 1

Land van Weert

woensdag 26 november 2008

 

Aniek van Kimmenade

Aniek van Kimmenade met een stuk of wat torpedoboeien in haar armen; zwemmen is een belangrijk deel van haar leven geworden. 

 

WEERT - Als er íemand is die je snel kan redden als je aan het verdrinken bent, is het de 15-jarige Aniek van Kimmenade uit Weert wel. Zij zwom een aantal weken geleden namelijk een Nederlands Record op het onderdeel 'lifesaving'.

 

 

Al zolang ze zich kan herinneren, voelt Van Kimmenade zich als een vis in het water. Ze begon zoals andere kinderen met het zwemmen voor het A, B en C-diploma. Daarna bood De Rog de zogenaamde vijf sterrenoriëntatie aan.Dit houdt in dat je een idee krijgt van vijf zwemonderdelen."Je leert dan onder andere zwemmen met kleren aan en hoe je je been omhoog moet houden in het water," vertelt Van Kimmenade. "Ik was meteen enthousiast toen ik kennis maakte met het onderdeel wedstrijdzwemmen. Dit heb ik ook nog tot mijn elfde bij De Rog gedaan."

 

Reddingsbrigade

Na haar elfde heeft ze de overtap gemaakt naar de Reddingsbrigade. Ze koos hier destijds voor om later een leuker bijbaantje te kunnen krijgen. Een bijbaantje zit er voorlopig echter niet in: "Zwemmen is niet eens het enige dat ik doe. Ik zit in VWO-3 in de TTO-klas, waar alle lessen in het Engels worden gegeven, ik speel saxofoon en daarbij train ik dus vier uur per week in het zwembad. Maar ik zou echt niet zonder zwemmen kunnen. Het is een belangrijk deel geworden van mijn leven."

 

En ondanks het feit dat ze soms helemaal geen zin heeft om weer naar het zwembad te fietsen, komt ze vaak wél voldaan thuis na de training. "Dan zit ik op de bank en dan denk ik: Yes! Ik heb toch maar weer 600 meter vlinderslag gedaan." De vlinderslag is maar een klein onderdeel van de training die ze wekelijks volgt. Ze wordt vooral klaargestoomd voor de wedstrijden, die met enige regelmaat bij Van Kimmenade tot successen leiden.

 

Lifesaving

Op dit moment zit ze in de wedstrijdploeg van de Reddingsbrigade. Tijdens haar eerste training werd ze daar meteen voor gevraagd. "Toen ze mijn 'draai' zagen, werd ik meteen uit het water gevist en mocht ik bij de wedstrijdploeg aanschuiven. Vrijwel meteen mocht ik meedoen aan wedstrijden." Bij deze wedstrijden wordt gezwommen op zes onderdelen. Doel is alle onderdelen zo snel mogelijk af te sluiten, zodat je op het eind van de dag de meeste punten hebt gehaald.

Bij het onderdeel 'Lifesaving' zwom Van Kimmenade 'even' een Nederlands record. Lifesaving wil zeggen dat je met een torpedo en flippers aan vijf en twintig meter van de ene naar de andere kant zwemt. Daar ligt een pop in het water, die je zo snel mogelijk vast moet klikken aan je torpedo en dan moet je als een razende naar de andere kant terug zwemmen. "Het klinkt heel makkelijk, maar het 'klikken' is het lastige van dit onderdeel. Op de een of andere manier lukte het me heel snel om de pop vast te krijgen en gaf ik even álles om zo snel mogelijk naar de overkant te komen."

 

Pas toen de trainer haar complimenteerde met haar gezwommen record, besefte Van Kimmenade het. "Ik kon het niet geloven, Het ging allemaal zo makkelijk en ineens ben ik de beste van Nederland." Nog steeds praat ze ongelovig over haar gezwommen record. Maar ze is er maar wat trots op.

 

Nicole Kirkels