lifesaving.nl banner 1

De Limburger

Editie Midden-Limburg, 16 september 2008

 

Reactie: Bondscoach dik tevreden over achtste plaats piepjong team

 

Susanne Laumer uit Vlodrop is afgelopen week Nederlands succesvolste lifesavester geweest tijdens het Europees juniorenkampioenschap zwemmen redden in Eindhoven en Scheveningen.

 

door Ronald Colée

 

Zwemmend Redden - Susanne Laumer (18), lid van de reddingsbrigade Melick/Herkenbosch, greep tweemaal goud. Op het onderdeel linethrow samen met de Heldense Renske Venner van reddingsbrigade Aoreven uit Heythuysen en op het onderdeel SERC (Eerste hulp bij verdrinkingsongevallen) samen met drie andere redders, onder wie clubgenote Jenny van der Borgh uit Roermond.

 

Voor Laumer die gistermiddag voor het eerst in de collegebanken van de Universiteit van Nijmegen plaatsnam als eerstejaars studente geneeskunde was het pas haar eerste EK, maar ook meteen haar laatste juniorenwedstrijd. "Ik had mijn leeftijd mee. Van tevoren waren mijn voorgangers veel te goed. Nu kon ik er wel bij" Dat ze tweemaal goud greep, maakte haar afscheidsdebuut helemaal bijzonder. "We wilden met dit vernieuwde team eigenlijk alleen pr's verbeteren en genieten van het EJK. Dat ik daardoor mijn eerste week aan de universiteit heb gemist is het achteraf wel waard geweest, al viel mijn eerste college medische statistiek me vandaag wel zwaar. Wat ik nu ga doen? Hard doortrainen en hopen dat ik toch een keer uitgenodigd word voor de nationale seniorenselectie Maar dat zal nog wel even duren."

 

Ook bij de derde en laatste medaille was een Limburger betrokken. Sjors Pietermans van reddingsbrigade Echt greep namelijk zilver op het onderdeel 100 meter popvervoeren met zwemvliezen. Dat Limburg zo'n grote inbreng had in de Nederlandse successen is niet vreemd aangezien het team dat uit zes mannen en zes vrouwen bestond zeven Limburgers telde.

 

Bondscoach Nico Laumen uit Roermond was tevreden met de op zich mager lijkende oogst van drie medailles. "We brachten een piepjong team aan de start, waarvan velen voor het eerst aan en dergelijk groot kampioenschap deelnamen. De gemiddelde leeftijd binnen onze ploeg lag op zestien jaar, terwijl deelname aan het EJK toegestaan is voor sporters tot en met achttien jaar. Daarbij hebben mijn teamleden ook vele vette pr's gezwommen waarbij meerdere seconden van besttijden werden afgesnoept."

 

De Europese allroundtitel ging uiteindelijk naar Duitsland, voor Italië (zilver) en Spanje (brons). Nederland eindigde op een achtste plaats. Laumen: "Daarmee zijn we echt diktevreden"