Open Nederlands Kampioenschap Eerste Hulp aan Drenkelingen 2010

NK EHAD 2010
Na uitstel vanwege de weersomstandigheden in januari was het nu dan eindelijk zo ver.
Wie wordt de kanpioen van Nederland voor het jaar 2010
22 ploegen wilden die titel graag binnen halen maar slechts één kon hem binnen halen.

De informatie die de ploegen van tevoren kregen was als volgt :
U bent met uw ploeggenoten bij een evenement en hoort een klap en gegil. Er is iets gebeurt op de Noordervaart. U rent naar de vaart, die aan de overkant van de gevaarlijke Venloseweg ligt.

Met die informatie begint de wedstrijd en als de ploegen dan binnenkomen staan ze direct midden in het ongeval waar ze op een steiger uitkomen.
Ze kijken over het water naar een veerpontje. Op het veerpontje hangt een man gebogen en roept om hulp er hangt een man aan het pontje en er liggen twee slachtoffers links en rechts van het pontje. De rechtse gilt hard om hulp en de linkse ligt stil in het water.
Links van het pontje is er nog een waterscooter, ook daar hangt er één aan.
Veel slachtoffers, dus werk aan de winkel. De meeste ploegen zijn goed bezig met informatie te vergaren en ook de melding via een portofoon die de ploegen bij zich hadden gaat erg snel. De redders gaan snel te water en komen met het bewusteloos slachtoffer al aan. Het horizontaal op de  kant brengen van een bewusteloos slachtoffer blijft een hele klus. Een aantal ploegen kiezen voor verticaal op de kant brengen vanwege snelheid. Het naar de kant brengen van het pontje met de slachtoffers erop en aan leek eerst gemakkelijk aan een touw trekken maar dat bleek vast te zitten. Dan is er nog het slachtoffer aan de waterscooter die een gebroken arm heeft. Het blijkt al met al nog een vette kluif om iedereen snel en goed op de kant te krijgen.
Op de kant worden de meeste slachtoffers goed verzorgt met aluminium dekens en wordt er de nodige medisch aandacht gegeven. Voor de leider is het nog een hele kunst om goed overzicht te houden. Ook het optimaal gebruik maken van het werkgebied wat niet al te groot is valt niet mee.
Oss, Eindhoven en Nederweert waren duidelijk aan elkaar gewaagd.
Oss had de betere leider en kon daarmee de landstitel naar zich toe trekken.

Een grootte inzet van alle ploegen maakte het tot een waardig spektakel.
Oss gefeliciteerd met de verdiende landstitel Kampioen van Nederland 2010

Egbert Wering

Twitter Feed

by acls us

Login