lifesaving.nl banner 1

Aussies 2007

De vakantie zit er weer op en dus kunnen met de welverdiende rust van de afgelopen week er weer flink tegen aan deze zomer. Maar niet voordat we hebben gekeken naarrr:

De Australische Surf Life Saving Kampioenschappen.

Het is alweer een tijdje geleden , maar uiteraard kunnen we niet om de Aussie Titles heen, dus even een paar hoogtepunten. Dit jaar wel helemaal aan de andere kant van het continent, in Perth, maar toch weer zo'n 7000 deelnemers. Waren de golven in Kurrawa Beach de afgelopen jaren nog bepalend voor het wedstrijdverloop, in Scarborough Beach waren er geen golven (naar Australische maatstaven), dus kwam het aan op wie gewoonweg het snelst was.

Pierce Leonard
Pierce Leonard (klik voor groter formaat)

Dit leverde bij de Iron Man een verrassende winnaar op, ondanks het haast onverslaanbare duo, Zane Holmes en Shannon Eckstein. Pierce Leonard had echter geen boodschap aan alle grote namen in de finale en kon in de eindsprint de Australisch kampioen van 2005, Nathan Smith, voorblijven. Na zijn winst bij de junioren in het onder 16 klassement een paar jaar geleden en de winst in het onder 19 klassement vorig jaar, nu dus ook al direct de open senioren titel.

Pierce wint Iron Man
Pierce ziet alles door een roze bril, na zijn winst. Op de achtergrond Nathan Smith, Chris Allum, Shannon Eckstein en Corey Jones, die de overige plaatseringen verdeelden. (Klik voor groter formaat)

Bij de Iron Woman (voor dames) won Kristy Harris voor de tweede keer een Australische titel. Bij haar vorige in 2004 op Kurrawa had ze veel geluk nodig, maar nu op Scarborough Beach kwam het er veel meer op aan wie het beste was, aldus Kristy. Ze had na de Kellogg's Series niet veel meer getraind wegens gebrek aan motivatie en haar voetblessure. Daarmee vond ze het wel zonde voor Kristyl Smith, die tweede werd. Voor Kristyl was dit namelijk haar laatste race voor ze met Life Saving pensioen ging.

Kristy Harris - open iron woman - aussies 2007
Kristy Harris wint de Open Iron Woman titel.

Een verrassende winnaar was er ook op de Ski Race. Daar waar Olympisch kampioen Clint Robinson van Maroochydore voor zijn 36e gouden Aussie medaille ging, gooide de 33 jarige Peter Scott van de Redhead SLSC roet in het eten. Al sinds dat Scott in 1991 de gouden medaille bij de junioren won, voer hij in de schaduw van Clint. Nu kon de zelf ook olympisch kayaker eindelijk voor het eerst uit de schaduw treden en de gouden plak mee naar huis nemen.

Peter Scott wint voor Clint Robinson
Peter Scott dolblij met zijn overwinning in de Yamaha Open Men's Single Surf Ski Race. (klik voor groter formaat)

Een dag eerder was de sensatie ook al heel groot bij de Beach Flags. In het bomvolle Amphitheater van Scarborough, werden daar de finales al een dag eerder afgewerkt. Grote favoriet bij de mannen was natuurlijk Simon Harris, die de afgelopen seizoenen en dit seizoen alleen nog maar gewonnen had. Een goede tweede was elke keer Paul Cracroft-Wilson geweest.

Simon
Simon Harris op weg naar zijn titel in 2006. (klik voor groter formaat)

Met nog 5 deelnemers over probeerde Cracroft al direct een coup te plegen richting Harris, maar hij was niet voor één gat te vangen, waardoor Cracroft al zonder stokje achterbleef. Met heel veel mazzel stond er naast hem gewoon nog een stokje te wachten op een rechtmatige eigenaar, dus mocht hij verder naar de laatste 4. De toon was gezet.

U gelooft het natuurlijk niet, maar u krijgt het zo te zien. Eerst moeten we nog vermelden dat er verder weinig spannends gebeurde tot de laatste 4. Daar lagen Simon en Paul als middelste 2 weer naast elkaar, deze keer ging Simon ook meespelen en liep direct helemaal naar buiten om uiteindelijk weer helemaal naar binnen te gaan en zo het stokje "voor Paul" weg te pakken. Gelukkig voor Paul, was hij zo slim om naar de buitenkant te duiken.

Valse start
Controversie alom. (klik voor groter formaat)

Bij de laatste 3 was er geen ruimte voor spelletjes, dus gingen Simon en Paul alwéér uitmaken wie er met goud en zilver naar huis kon gaan. Na een wereldstart van Simon Harris werd er even later afgefloten voor een valse start van Cracroft. Waarom hoor ik u denken? Nou omdat Paul zijn hoofd niet (snel genoeg) naar beneden zou hebben gedaan bij "Heads down" Dus mochten ze nog een keer.

Uit balans
Val

Het onwaarschijnlijke gebeurde. Simon was na de start een beetje uit balans, waarna de beide heren elkaar ook nog eens raakten en daar dook Simon al. Helaas kan je vanaf 10 meter wel proberen te duiken, maar zelfs voor de heer Harris is dat te ver. Dus kon Paul Cracroft-Wilson het laatste stokje bemachtigen.

Hebbesch

Good sportsmanship

Nu heeft u natuurlijk wel genoeg gehoord, dus hier is het beloofde filmpje. Helaas zonder valse starts.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=A8SvSvTPawE}
Beach Flags finale

U ziet, het ging er heet aan toe, waar haalt die Cracroft toch die tactieken vandaan? Nou als je jaren achter Simon Harris zit, of als Nieuw-Zeelander achter Morgan Foster, dan wil je die als je de kans krijgt er direct uitwerken. Morgan Foster bekend van meervoudig Wereldtitels op Beach Sprint en Flags bij de nationale teams. Morgan met de gele kap probeert al direct vanaf de eerste keer zijn revanche te halen op Cracroft, nadat Cracroft het kunstje met Simon vorig jaar ook al flikte bij Morgan. Dit gesmijt met energie komt de heer Foster uiteindelijk duur te staan..:

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=z9wmjeD5se8}
Finale Beach Flags Nieuw Zeelandse kampioenschappen.

Voor diegenen die genoeg van al dat zand hebben, alhier nog een compilatiefilmpje van board. Met beelden van Kurrawa en Scarborough en waar al niet meer.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=o5gQazRyvXA}
Board compilatiefilmpje

Meer info: Aussies 2007 Titles site
Foto's: PerthNow, HarvPix
Extra: Filmpje Cracroft vs. Foster - NZ Surf League 2006