lifesaving.nl banner 1

Pak me dan als je kan
Shannon Eckstein en Zane Holmes maken uit wie de Kellogg's Nutri-grain Series wint.

Inderdaad, afgelopen zaterdag zaten we op het puntje van onze stoel voor de tv. Afgestemd op Channel 9, waar live de finale van Kellogg's Nutri-Grain Series te zien was. Plaats van het festijn Coogee Beach, New South Wales. (Vlakbij Sydney)

ou only get out, what you put in

Toevalligerwijs vond de finale van 2006 ook al op het zelfde stukje strand plaats. Bekend terrein dus voor de heren en dames. Ook bekend was het wedstrijdschema. Soort van Iron Man met Beach Flags gekruist. In de eerste ronde van 18 naar 12, in de tweede ronde van 12 naar 6 en dan nog de ultieme ronde om de winnaar te bepalen.

Ski @ Coolum
Eerdere actie tijdens de Series in Coolum.

Deze afvalrace is een specialiteit van Zane, maar vorig jaar werd hij op hetzelfde strand slechts derde, achter Shannon. Omdat beide mannen eveneveel punten uit de voorgaande rondes haalden, hadden ze ook niets aan de dubbele punten die de finale opleverde.

Dean Mercer
Dean Mercer bij de eerste ronde van de Kellogg's Series in 2003.

Na de eeerste 3 rondjes bestond het deelnemersveld nog uit Nathan Smith, Dean Mercer (bekend als winnaar van de Ocean Man Series 1997!, bekijk de DVD maar), Pierce Leonard, Wes Berg, Zane Holmes en Shannon Eckstein. Deze 6 heren mochten dus voor de aller-allerlaatste keer in de Kellogg's Series een Iron Man doen.

Wes Berg
Wes Berg, winnaar van ronde 2 in 2004 en twee World Games medailles. (klik voor groter formaat)

Vanaf de start met de ski flitste Shannon Eckstein ervantussen. De rest van het veldje kon slechts volgen. Zane had hier een beetje op gerekend en wist door de wedstrijd in Coolum, dat als hij achter lag, dat hij dat toch nog goed kon maken. Dat gebeurde alleen nog niet in het zwemrondje. Dus moest het gebeuren op het allerlaatste stuk boarden. En inderdaad; zo gauw Shannon zijn board vasthad waren zijn benen op. Ondertussen  zag hij over zijn rechterschouder Zane dichter en dichterbij komen.  De ervaring had hem echter geleerd dat Zane een betere sprinter was en dat hij het op het lopen nog nooit van hem gewonnen had. De voorsprong moest dus de halve golflengte blijven, die het op de dat moment was.

Shannon op weg naar de finish
Shannon Eckstein zeker van de overwinning.

Zane kon echter deze keer met het lopen niets goed maken en met slechts meters verschil, was mister perfect de winnaar. Een eindje erachter wist Wes Berg op het randje Pierce Leonard voor te blijven die derde en vierde werden. Zane gaf ook toe dat het seizoen lang was en dat hij richting het einde vna de race toch wel moe was geworden. Hij was 2% te kort gekomen, maar het weekendje rust moest wel weer voldoende zijn, om die week erna de "Open Australian Iron Man" titel terug te gaan pakken van Shannon. Eckstein gaf al te kennen dat hij met zijn hoofd ook al bij die andere grote Iron Man titel zat, die wou hij toch wel graag prolongeren...

Bij de dames was ook hetzelfde afvalrace formaat en overgebleven namen waren; Kristy Harris, Elizabeth Pluimers, Sheree Merryfull, Alicia Marriot, Emma Wynne en Kristyl Smith. Grote favoriete was natuurlijk Kristy Harris, die afgelopen 3 edities(!) al op haar naam wist te schrijven. Of haar voetblessure van de afgelopen weken nog parten zou spelen moest nog maar blijken. De vraag was dus wie de almacht van Kristy zou kunnen bedrijgen.

Harris & Pluimers
Kristy Harris wordt op de hielen gezeten door Elizabeth Pluimers. (Klik voor groter formaat)

Vanaf de start maakte Kristy haar naam en faam waar, door volop te leiden in het Iron Woman verhaal. De enigste die haar enigszins kon volgen was de verdedigende onder 19 australisch kampioene op de Iron Woman; Elizabeth Pluimers. Overigens ook een trainingsmaatje, van mevrouw Harris bij Northcliffe. De vraag wie Kristy kon bedrijgen werd twee keer beantwoord door Pluimers. De eerste keer flikte ze het om bij Kristy in de buurt te komen op de ski. Later tijdens het board deed ze nog zo'n kunstje, maar ditmaal met meer succes.

Elizabeth Pluimers wint
Elizabeth Pluimers pakt de finale ronde in net geen 13.37. (Klik voor groter formaat.)

Op het laatse stuk sprinten naar de ereboog, wist ze Kristy te verschalken en er alsnog een win - win situatie van te maken. Elizabeth wint de finale en Kristy wint de series. Shere Merryfull maakte met een derde plaats het Northcliffe feestje helemaal compleet. Eind goed al goed.

Kristy Harris wint ook
Kristy Harris wint niet de veldslag, maar wel de oorlog.

Bron: SLSA
Uitslagen van de series (inclusief teams): Download de uitslagen hier (pdf)