lifesaving.nl banner 1
Saxon Bird
Om maar direct met de deur in huis te vallen. De 19-jarig Saxon Bird van de Queenscliff club is helaas overleden tijdens de heats van de Oceanman in de onder 19 leeftijdscategorie. Nadat zijn ski rond 11:30 uur alleen aanspoelde op het strand werd de wedstrijd direct stilgelegd en werd het strand leeggeveegd. 10 IRB's en 3 jetski's en tientallen 'wedstrijddeelnemers' zochten voor meer dan een uur, voor hij gevonden werd door een collega Life Saver. Dat was meer dan een kilometer ten zuiden van het wedstrijdparcours. Pogingen om het te reanimeren mochten helaas niet meer baten.

Saxon was lid van het NSW high performance squad en was aardig op weg een echte grote jongen te worden. Tijdens de Aussies in Perth won hij bijvoorbeeld nog de nationale titel op de Surf Race bij de under 17s. Geruchten gaan dat hij van zijn ski viel, mogelijk geraakt door een verlaten ski , al dan niet zijn eigen. De Aussies 2010 zijn voor onbepaalde tijd opgeschort. Dit nadat diverse wedstrijden voor onder andere de surf boats, en de jongere categorieën de afgelopen dagen hun wedstrijden al moesten doen in North Kirra. Daar werden al vaker de Aussies gehouden als het op Kurrawa te gek werd. Nu werd het veilig geacht, met 1,5 tot 2 meter golven, ondanks dat al twee Life Savers behandeld moesten worden aan (waarschijnlijk) rugwervelletsel.

Volgens (Sky)News.com.au waren Saxon's laatste woorden tegen zijn ouders: 'I really don't want to do this'

Het noodlottige ongeval vind plaats een dag nadat Shannon Eckstein nog waarschuwde voor de omstandigheden. Hijzelf vind het niet erg om in zulke omstandigheden te racen, maar voorzichtigheid is geboden. "Een hoop mensen zeggen dat het is wat we doen en we moeten onszelf ook testen in deze omstandigheden, maar we hebben wel 8100 deelnemers en de surf boats en onder 15 meisjes levert gevaar op," aldus Shannon. "We hebben al iemand verloren in de jaren '90 en dat willen we niet nog een keer zien gebeuren."

In 1996 overleed de 16-jarige Surf Boat roeier Robert Gatenby, tijdens de Aussies op Kurrawa beach toen cycloon Beti roerige zeeën opleverde. Nu is het cycloon Ului die de boel opzweept. Voor het komende weekend worden weer golven verwacht van door de een van 3,6 tot 4,5 of zelfs 8 meter hoog.

Zojuist is bekend gemaakt door de SLSA dat alle wateronderdelen voor de rest van het evenement gecancelled zijn. Alleen de strandonderdelen zullen nog worden gedaan. Op zaterdag het vervolg van de sprint en de eerste hulp wedstrijden en op zondag vinden de beach flags en de march past nog plaats.

Fotogalerij omtrent het noodlottige ongeval
Al het nieuws rond het overlijden van Saxon Bird
Aussies 2010 website