lifesaving.nl banner 1

Image Met de WK en de EjC net achter de rug, was het weer tijd voor de jaarlijkse Super Mega Iron (Wo)Man, ookwel SMI(W)M of kortweg 'smiewem' genoemd. Zondag 21 september om precies ongeveer 12:00 klonk het startschot van deze uitputtingsslag.
Het totaal aantal ingeschreven lifesavers en lifesaving teams was dit jaar niet om over naar huis te schrijven, dus dat werd dan ook maar niet gedaan. Er stonden 3 heren, 3 dames en 1 gemengd team aan de start.

Maar dat betekent niet dat het er gemakkelijker op wordt. Al dacht Rik op het Veld daar anders over. Hij maakte zijn favorietenrol al meteen bij het 1e rondje zwemmen waar, door de rest al meteen op achterstand te zetten. In de loop van de race zou hij zijn voorsprong op Hans Vijge dan ook niet meer afgeven. Hij kwam dicht in de buurt van het schema van zijn eigen parcoursrecord, maar moest uiteindelijk toch twee en een halve minuut toegeven. Dit zou dan komen omdat hij in 2006 geen wetsuit aan had, bevestigen ongecensureerde bronnen.

Image
Rik op weg naar zijn 2e SMI(W)M titel.

Bij de dames was het Marianka Peeters die, toch ook enigszins verwacht, de eerste plaats opeiste. Zij kwam met een aanzienlijke achterstand over de finish en noteerde een tijd die onder de drie uur lag. Volgens haar mochten er volgend jaar wel wat meer lifesavers aan de start staan: "Wat een mietjes, en zo alleen die 18km is het ook maar saai." zei ze.

Een aantal minuten na Marianka kwam ook Martin Teley over de finish. Zijn zwakke punt - het boarden - kwam pijnlijk bovendrijven in deze grote Iron Man Oceanman. Maar ook hij mocht een vinkje zetten bij zijn eerste voltooide SMI(W)M.

Hierna was het de beurt aan het team uit Amersfoort, bestaande uit Wendy van Boggelen, Jan-Willem den Hartog en Saskia van Schaik, om de finishlijn te passeren. Zij hebben het voordeel van de wissels niet kunnen benutten, maar dat was volgens teamcaptain Saskia ook helemaal niet nodig: "Wij komen hier toch alleen maar voor de lol." reageerde ze.

Wie het ook voor de lol deed was Eveline Mestrom. Zij wachtte na haar zwemronde speciaal voor clubgenoot en vriendin Ilvy van Grimbergen, zodat zij samen gezellig konden boarden en skiën. Helemaal geen verkeerd idee, naar wij dachten. "Het resultaat blijft uiteindelijk toch dat je moe wordt" zei Eveline, "En het gevoel alsof je schouders 5cm breder worden." voegde Ilvy toe.

Image
Eveline (links) en Ilvy gezellig op weg naar de finish.

De volledige uitslagen van de SMI(W)M 2008 kunnen hier bekeken worden.
Daarnaast zijn er ook nog foto's gemaakt vanuit het bootje van de plaatselijke reddinsgbrigade, bekijk ze hier.