Rescue 2010 - Interviews - Martin Teley

Martin Teley

De nationale ploeg is al lang en breed aan het acclimatiseren in Alexandrië, de freelance medewerkers van LifeSaving.nl nemen zo langzamerhand hun intrek op de redactie, maar de echte volgers van het Life Saving nieuws missen nog iets. Precies, het laatste interview. Nou, dan hebben jullie maar mooi geluk, want voor vertrek had Martin Teley al een gesprek met onze reporter, dus hoefde het vandaag alleen nog maar gepubliceerd te worden. Tel uit je winst. Hieronder dus de laatste woorden over de WK, hierna gaat het dus echt beginnen!

LifeSaving.nl: Natuurlijk is het pas zeker als de selectie echt bekend gemaakt wordt, maar wanneer wist jij dat het goed zat? Of weet je zoiets nooit zeker?
"Nee, zeker weet je het nooit. Je hebt altijd wel een gevoel of het goed gaat komen, en dat had ik stiekem wel een beetje. Na mijn 55’er op de lifesaver in Seraing wist ik het eigenlijk al helemaal zeker, ze konden gewoon niet meer om mij heen."

Martin (midden, oranje badmuts) deed afgelopen week ook nog even een (succesvol) testje op de 100m lifesaver in Heythuysen.

LifeSaving.nl: Geruchten gaan namelijk dat het spannend was tussen jou en Sjors de reserveman, die uiteindelijk dus niet mee mag. Laat ik het zo stellen: Waarom moet jij mee?
"Je zit niet zomaar in de selectie, dat blijkt maar weer. Zo hoort dat trouwens ook. Het was wel wat spannend tussen Sjors en mij, maar wij zijn niet helemaal hetzelfde type zwemmer. Sjors is net iets meer all-round dan ik ben. Dat heeft hem voor deze selectie denk ik wel een beetje opgebroken, want op zijn speerpunt, de 100 pop, zijn er dan gewoon al twee mensen die beter zijn dan hem. Trouwens, de verschillen zijn tegenwoordig zo klein, met een kleine verschuiving op een paar onderdelen zou het zomaar kunnen dat Rik of Ruud over een jaar overbodig wordt. En die twee waren de afgelopen jaren toch wel vaste waarden in het team. Dus iedereen zal in de toekomst moeten blijven verbeteren voor een plekje in het team."

LifeSaving.nl: Vind je zelf dat je dan genoeg vooruitgang hebt geboekt de afgelopen tijd, of had je ondertussen al ergens anders willen staan?
"Vooruitgang, dat is iets wat je nooit genoeg kunt hebben. Dat vind ik althans. Op ocean gebied, vooral het lopen, heb ik in 2009 een grote sprong gemaakt vind ik zelf. Aan de andere kant zijn in 2009 bijna al mijn PR’s in het zwembad gewoon blijven staan, alleen de 25m pop is sneller geworden dacht ik. Dit jaar heb ik me veel verbeterd op de lifesaver, en op ocean was de vooruitgang ietsje minder. Ik wil de tijden van de WK wel effe afwachten totdat ik een definitief antwoord kan geven, maar voorlopig ben ik redelijk tevreden. Maar een echte topsporter is nooit tevreden hè… [knipoogt]"

LifeSaving.nl: Wat zijn jouw persoonlijke doelen voor deze WK, of wanneer ben je echt tevreden met je prestaties?
"Ik wil overal een A finale halen. De lifesaver moet een 56 laag voldoende zijn, de 4x50m medley wordt bikkelen en de 4x90 gaat ook lukken als we een beetje geluk hebben met de loting. Voor de RTRR wil ik zeker gaan voor die A finale, maar als dat een B finale wordt ben ik ook niet ontevreden. Bij de SERC laat ik me verassen, hopelijk dezelfde verassing als twee jaar geleden, maar bij de SERC weet je maar nooit wat je tegenkomt…"

LifeSaving.nl: Droom je al over eindtijden en podiumplaatsen?
"Natuurlijk! Wie droomt daar niet over? Een droomtijd is voor mij denk ik wel een 54’er op de lifesaver. Reëel gezien, in mei haalde ik al 1,8 seconden van mijn PR af, ben ik al zeer tevreden met een 55 laag. Of dat genoeg is voor het podium? In 2008 wel."

Martin op de trainingsstage in Zuid-Frankrijk eerder dit jaar.

LifeSaving.nl: Wat zijn jouw langetermijndoelen en hoe denk je deze te gaan halen?
"Op de lange termijn wil ik breder inzetbaar zijn, en dan denk ik aan de 50 hindernis, 50m pop, 200 super en misschien een 90 sprint en de ski race op de EK. Daarnaast wil ik mezelf blijven verbeteren op de 100m lifesaver, een 53’er moet er uiteindelijk wel inzitten, denk ik. Dat wil ik doen met doorgaan op de weg die ik nu heb gekozen. Misschien wat meer en regelmatiger fitness en krachttraining gaan doen, meer doen met video analyses, je moet eigenlijk gewoon de kansen nemen die op je pad komen."

LifeSaving.nl: Natuurlijk let iedereen op het benodigde aantal landen op de WK, met een eventuele bijbehorende A status. Wat zou een A status voor jou en je lange termijndoelen beteken en wat zou dat veranderen hieraan?
"Misschien heb ik die A status wel nodig om mijn lange termijndoelen te halen. Het scheelt in ieder geval die paar uur per week die ik nu werk, en het opent allerlei deuren op de studie. Ik denk dat het enige wat zou veranderen, is dat ik echt teleurgesteld zou zijn als ik mijn doelen niet zou halen. Nu lijkt me dat dit nog een beetje droomdoelen zijn, maar met een A status zou dat zeker werkelijkheid moeten worden."

LifeSaving.nl: Ben je tevreden met je meer specialistische rol in dit team, of had je liever meer starts gehad?
"Zeker ben ik tevreden, het is toch wel een eer om naar de WK te mogen, dus elke rol in het team moet je met beide handen aanpakken. Ik heb misschien liever nog een paar starts extra, maar niet te veel meer. Onder trainingen daalt mijn hartslag veel minder snel dan bij mijn teamgenoten, dus dat is denk ik wel een indicatie dat ik ietsje minder snel herstel. Daarnaast vind ik het ook wel fijn dat ik me niet op te veel hoef te focussen. En trouwens, straks met de EK zijn er ook meer startplekken te vergeven, dus dan ligt het misschien al heel anders."

LifeSaving.nl: Vorige keer in Berlijn haalde je op de Life Saver ‘slechts’ een B finale en zwom je daarin op een paar honderdste een 4e tijd in totaal. Hoe heb je dat ervaren en wat heb je er vooral van geleerd?
"Ja, daar heb ik inderdaad veel van geleerd. Het was sowieso mijn eerste start op de WK ooit, dus in de series had ik toch wel stevig last van zenuwen. Ik blies me op driekwart volledig op, had het verkeerde armtempo te pakken, en dat resulteerde in een toch ietwat teleurstellende tijd. En tussen Ollie en mij is er ook altijd wel weer een kleine competitie wie de snelste is op de lifesaver, en die had ik ook nog eens verloren want hij stond wel in de A finale.  Dus in de finale was ik veel minder gespannen want ik had veel meer een doel voor ogen, die B finale winnen en een goede tijd zwemmen. En dat is toen zeker gelukt. Achteraf natuurlijk zuur dat dat de vierde tijd was in het middagprogramma, maar ik heb er wel van geleerd. In de series moet je gewoon een doel voor ogen houden, en rustig blijven. Zorgen dat je een technisch en tactisch goede race zwemt, want met een degelijke tijd heb ik ook al veel kans op die A finale. En dan moeten in die finale natuurlijk alle remmen los!"

Martin (links) op het podium van de 100m lifesaver @ EJK 2007. (Kijkersvraag: wat is de bijnaam van de man die uiterst rechts staat?)

LifeSaving.nl: Het is ons opgevallen dat je ten opzichte van het vorige WK meer estafette starts hebt op het strand. Hoe komt dit? Heeft de samenstelling van het team er mee te maken, of heb je er bewust voor gekozen om meer met de Ocean onderdelen te doen?
"Ja, zoals ik al zei ben ik er wel mee bezig. Ocean is 50% van de sport, dus je kunt er niet onderuit. Op de 90m sprint ben ik gewoon de nummer drie van dit team, dus daar sta ik gewoon in. Voor de RTRR was de samenstelling van het team eigenlijk bepalend. Want met Rik en Ruud heb je eigenlijk gewoon twee goede redders in huis. Maar zij zijn ook degenen die op dezelfde dag de ski race en oceanman moeten doen. Daarom is besloten dat ik als redder ga starten op de RTRR. Uit verschillende test is trouwens gebleken dat het verschil tussen Ruud en mij nihil is, dus het is ook niet zo dat ik het onderdeel gratis krijg, ik werk er wel voor. Dus je kunt eigenlijk wel stellen dat ik er bewust voor kies om meer met de Ocean onderdelen te doen, al valt het misschien niet bij iedereen op. Uiteindelijk moet je ook wel, want stilstand is achteruitgang."

LifeSaving.nl: Hoeveel medailles gaat Nederland winnen op deze WK?
"Ik denk dat we met vier of vijf medailles heel erg tevreden mogen zijn. Maar uiteindelijk gaat het voor ons gewoon om zo veel mogelijk punten te sprokkelen, dus vierde, vijfde en zesde plaatsen zijn ook al heel waardevol."

LifeSaving.nl: Waarom gaat het Nederlands Team bij de eerste tien eindigen, of waarom niet?
"We gaan het niet halen als we veel pech hebben met lotingen, diskwalificaties en als het gewoon niet loopt. Maar we gaan het gewoon wel halen omdat de sfeer in het team gewoon altijd super goed is, iedereen hier keihard voor heeft getraind en, mede door alle gevolgen die aan dit WK hangen, tot op het bot gemotiveerd is! Al is dat laatste niet altijd duidelijk te zien, maar geloof mij maar dat het zo is!"

LifeSaving.nl: Bedankt dat we even dit interview mochten doen, over een paar uurtjes stappen jullie al in het vliegtuig, niet?
"Jep."

LifeSaving.nl: Nou dan, fijne vlucht en veel succes op de WK!
"Bedankt, tot ziens!"

Martin wacht totdat de rest meegaat richting hotel @ Rescue 2008.

Alle berichten over Rescue 2010

Twitter Feed

by acls us

Login