lifesaving.nl banner 1

Ilvy van Grimbergen

Onze reporter vroeg zich af waarom al die sporters allemaal zo vroeg op de dag hun afspraak voor het interview maakten. Toen hij zich vanochtend om acht uur aanbelde bij Ilvy van Grimbergen in Baexem, bleek ook nog eens dat ze de eerste training van de dag er al lang en breed op had zitten. Gekker moet het niet worden. Dus terwijl de reporter het slaapzand uit zijn ogen wreef, kon Ilvy wat vertellen over het komende WK.

LifeSaving.nl: Voor jou de eerste WK deelname, ben je verrast of had je het stiekem wel verwacht?
"Ten eerste ben ik er in ieder geval super blij mee! [glimlacht] En verder had ik het natuurlijk wel gehoopt, maar niet echt verwacht. Al moet ik zeggen dat de kans natuurlijk wel groter werd door het uitvallen van een aantal dames in verband met blessures."

Ilvy op de 4x50m medley relay @ EJK 2007.

LifeSaving.nl: Wat denk je dat de doorslag gegeven heeft voor jouw verkiezing?
"Euhm... [korte stilte] Ik denk de pool estafettes... [wederom een korte stilte] Ofja, dat weet ik wel bijna zeker. Op de individuele pool onderdelen en op de ocean onderdelen ben ik niet onvervangbaar, dus dan moeten het wel de pool estafettes geweest zijn."

LifeSaving.nl: Zou dit ook genoeg zijn om jouw startplek ook voor volgende grote toernooien te verzekeren?
"Tsjah, dat is moeilijk te zeggen. Dat is namelijk niet alleen afhankelijk van de prograssie die ik maak, maar het ligt er ook aan hoe de rest van de ploeg vooruitgaat. Ik blijf natuurlijk mijn best doen om mezelf te blijven verbeteren, maar of het genoeg is kan ik nu echt niet zeggen."

LifeSaving.nl: Van wie had je de grootste concurrentie voor een plaatsje in de selectie?
"Van bijna iedereen eigenlijk. Op mijn beste onderdelen, de lifesaver en de 100pop, hebben we dit jaar met zes van de zeven dames tijden gezwommen die allemaal erg dicht bij elkaar liggen. Uit mijn hoofd gezegd liggen de meeste dames binnen één seconde van elkaar. Iedereen kan dus wel met vliezen overweg, en aangezien dat toch een klein beetje mijn speerpunt is heb je het dan wel ietsje lastig ja."

LifeSaving.nl: Dus op de 100 pop en de lifesaver liggen enkele dames heel dicht bij elkaar. Is er al besloten wie daar dan op mag starten tijdens de WK?
"Ja, dat hebben we ondertussen al besloten. Het was eigenlijk vrij simpel ook nog, de twee die dit jaar het snelste waren op het onderdeel mogen starten op dat onderdeel. Hoe klein de verschillen ook zijn. En toevallig komt het ook nog zo uit dat deze onderdelen nu mooi verdeeld zijn over het hele team."

Ilvy (zittend met zonnebril) tussen de ploeg op de DLRG Cup dit jaar.

LifeSaving.nl: Hoe belangrijk is de ervaring die je hebt opgedaan met het nationaal team in 2007, deelname EJK en Deutschlandpokal, voor jou?
"Die ervaring is natuurlijk belangrijk. Bij een groter toernooi komt er toch altijd meer spanning bij kijken. Ik wordt toch sneller zenuwachtig wanneer er allemaal snelle zwemmers uit verschillende landen meedoen. Dat is heel wat anders dan tijdens een wedstrijdje in Nederland, waar je iedereen wel kent en eigenlijk ook wel weet hoe hard iedereen ongeveer zwemt."

LifeSaving.nl: Denk je dat je meer last hebt van alle nieuwe dingen om je heen in Egypte dan de meer ervaren leden van de selectie?
"Nou, ik weet niet of ik hier extra last van zal hebben. Natuurlijk zal ik zenuwachtig en gespannen zijn, maar of dat anders is dan de meer ervaren sporters... Het zal ook afhankelijk zijn van de persoon, die wel of niet zijn of haar aandacht af kan sluiten van allerlei vreemde dingen om zich heen. En het is toch een WK, hier doe je het voor, hier moet je knallen! Of het nou je eerste WK is of je tiende, je moet er staan!"

Ilvy als lopert op de Taplin Relay.

LifeSaving.nl: Wat wil jij persoonlijk bereiken op deze WK?
"Ik hoop op een finale plek op mijn onderdeel, de 100 pop. Verder wil ik natuurlijk zo hard mogelijk zwemmen in de estafettes, zodat we zo hoog mogelijk eindigen met ons team. En eigenlijk wil ik gewoon genieten van mijn deelname aan dit hele toernooi!"

LifeSaving.nl: Hoe hebben deze doelen zich ontwikkeld? Wist je dit al in december, toen de kernploeg bekend gemaakt werd?
"Nee, in december wist ik nog niet dat dit mijn specifieke doel zou zijn. Ik wist wel al dat de vliezen onderdelen mij het beste liggen, maar op dat moment waren nog verschillende dames sneller op de 100 pop en de lifesaver dan ik was. Maar gedurende dit jaar heb ik vooral op de 100 pop een grote stap gemaakt en daar komt dit doel uit voort."

LifeSaving.nl: Is het Nederlands team sterk genoeg om bij de beste tien landen van de wereld te eindigen?
"We hebben zeker een sterk team en met een beetje geluk moet de top tien zeker kunnen lukken, al zal het zeker niet gemakkelijk worden. We gaan er in ieder geval voor!"

Ilvy (midden) tussen de EJK ploeg van 2007. (Kijkersvraag: van wie zijn de vier extra benen op deze foto?)

Alle berichten over Rescue 2010