lifesaving.nl banner 1

Niels van Dalen

Terwijl de regen iedereen vanaf het wedstrijdterrein in Susteren naar huis joeg, ging onze reporter gezellig mee richting casa Van Dalen. Naar eigen zeggen had hij vandaag energie genoeg om over de WK te praten, want op de wedstrijd dit weekend had hij niet veel gedaan. Nou Niels, als het winnen van alle estafettes, waaronder de board rescue met ogenschijnlijk gemak, niet veel is, dan kom maar op met die antwoorden!

LifeSaving.nl: Was het bij de bekendmaking van de selectie voor jou persoonlijk een verassing dat je er bij zat?
"Het is altijd maar afwachten of je geselecteerd wordt of niet. Maar na het goede gevoel op de eerste twee oceanwedstrijden dit jaar kreeg ik zelf wel het vertrouwen dat ik geselecteerd zou worden."

Niels onderweg op de board rescue @ DLRG Cup 2010.

LifeSaving.nl: Wat zijn jouw sterke punten? Op welke onderdelen onderscheid jij je van de rest van het team?
"Mijn sterkste punt is toch wel de board race. Verder wordt ik op veel estafettes ingezet op het WK, dus zal dat ook wel een sterk punt van mij zijn. Verder kan ik me niet echt goed onderscheiden van de rest van de ploeg. Wat dat betreft kan ik alle onderdelen wel redelijk zwemmen, rennen en varen, maar het is het allemaal net niet."

LifeSaving.nl: Heb je in de voorbereiding speciaal gelet op jouw sterke punten?
" Ja, zeker. Ik ben al een heel jaar mijn techniek aan het bijschaven, in het zwembad vooral met het zwemmen van borstcrawl en het vervoeren van de pop, en op ocean eigenlijk vooral op het varen met het board."

LifeSaving.nl: En hoe denk je dat je er voor staat op deze onderdelen op wereldniveau?
"Ik heb werkelijk geen flauw idee..."

LIfeSaving.nl: De toekomst van Life Saving als topsport in Nederland staat op het spel. In hoeverre vind jij de sport leuk genoeg om daarna door te gaan als breedtesporter?
"Deze sport blijft altijd leuk genoeg om er in door te gaan, maar als de topsport zou verdwijnen dan denk ik dat ik er alleen wat minder uren in ga steken."

Niels staat klaar voor de wissel op de 4x50m hindernis @ WK 2008.

LifeSaving.nl: Is die motivatie ook nodig om topsporter te worden en te blijven?
"Ehh... ja ik denk van wel..."

LifeSaving.nl: Je klinkt niet heel zeker, kun je het misschien uitlegggen?
"Nou die motivatie is zeker nodig, en die heb ik ook wel, maar ik dacht er weer aan dat er geen geld verdiend wordt met het blijven van topsporter in deze sport. Daarom ben ik na het WK ook van plan om me te richten op mijn studie, Techniekleraar, zodat ik de studie in vier jaar afmaak. Natuurlijk blijf ik proberen om het te combineren met de nationale ploeg."

LifeSaving.nl: Vind je van jezelf dat je de afgelopen jaren genoeg vooruitgang gemaakt hebt?
"Hmmm... [korte stilte] Nee. Zoals ik al eerder zei heb ik dit seizoen veel aan mijn techniek gewerkt, en op zich merk ik dat nu wel qua gevoel, maar de tijden blijven alleen nog uit. Dus ik ben dan ook erg benieuwd hoe ik ga zwemmen op het WK en hoeveel ik dus dit jaar vooruit ben gegaan."

LifeSaving.nl: Zou je dan iets willen veranderen, zodat je nog meer groei kunt maken?
"Een beter trainingsbeleid zou een optie zijn, zodat de sporters meer en betere feedback krijgen op hun traininsarbeid. Oh en ook feedback op leefgewoontes, zoals eten bijvoorbeeld, zou heel nuttig kunnen zijn."

Niels speelt met de golven op de trainingsstage in Zuid-Frankrijk eerder dit jaar.

LifeSaving.nl: De oud-bondscoach van Duitsland, Anne Lühn, heeft al eens gezegd dat er veel potentie in het Nederlandse herenteam zit. Hoeveel groei zit er volgens jou nog in dit team?
"Ja, dat heeft ze goed gezien! Sommige sporters hebben dit jaar al laten zien dat ze bij de wereldtop zitten op bepaalde onderdelen. Ik denk wel dat er nog veel groei in zit, maar dat zullen jullie op het WK wel gaan merken."

LifeSaving.nl: Want?
"Op het WK zal er zowel door de dames als door de heren hard gezwommen worden. Iedereen is er zo geconcentreerd mee bezig, zo heb ik het nog nooit meegemaakt in de voorbereiding voor een grote wedstrijd. We hebben allemaal een schema opgesteld om op het WK te pieken, en dat gaat ook gebeuren ook!"

LifeSaving.nl: Dus het is wel reëel om te stellen dat Nederland bij de beste tien eindigt?
"Als alles gaat zoals het moet gaan zal het zeker lukken!"

LifeSaving.nl: Okay, bedankt voor je tijd en veel succes in Egypte. Ohjah, en smakelijk eten.
"Haha, dankje, ruikt lekker toch? [knipoogt] Hajje!"

Mug shot van Niels @ Rescue 2008.

Alle berichten over Rescue 2010