lifesaving.nl banner 1

Peter Crijns

Vanochtend hadden wij het genoegen om ons kapot te zoeken naar een klein dorpje aan de rivier de Maas. Gelukkig wist de reporter toch niet heel veel te laat in Buggenum aan te komen, om daar met Peter Crijns om de tafel te gaan zitten. Ondanks dat hij toch al enkele jaren vast in het team zit, is dit toch zijn eerste wereldkampioenschap. Hoe ziet het WK eruit vanuit zijn oogpunt?

LifeSaving.nl: Gefelciteerd met de selectie. Ben je erg opgelucht?
"Ik ben zeker blij dat ik in het team zit dit jaar. Zeker omdat ik het vorige WK gemist heb door een kruisbandblessure. Helaas was mijn herstel toen niet snel genoeg."

Peter rent het water in tijdens de Run-Swim-Run @ DLRG Cup 2010.

LifeSaving.nl: Dus na die blessure in 2008 is dit je eerste WK. Verwacht je veel verschil met de internationale wedstrijden die je tot nu toe voor de nationale ploeg hebt gedaan?
"Ik denk dat er niet zo heel veel verschil zal zijn met de andere wedstrijden die ik voor Nederland gestart heb. Er zullen enkel meer deelnemers zijn uit meer verschillende landen."

LifeSaving.nl: Maar wat maakt een WK dan zo speciaal?
"Een WK is speciaal omdat je er van uit gaat dat alle landen hun beste selectie naar de start zullen sturen. De gedachte dat de top van de wereld aanwezig is maakt het toernooi nog het meest speciaal. Reputaties worden er gemaakt of gebroken en er kan vanalles gebeuren op die paar wedstrijddagen"

LifeSaving.nl: Hoe belangrijk is het dat je met ervaring aan de start staat?
"Ervaring is zeker belangrijk als je aan de start staat op een WK. Op dat moment heb je de ervaring nodig van alle eerdere toernooien waaraan je hebt deelgenomen. Deze ervaring geeft je zekerheid over je eigen kunnen op je onderdeel. Alle starts, technieken, keerpunten, enz. heb je al eerder correct uitgevoerd op testwedstrijden. Waarom dan twijfel op het moment dat het er echt toe doet? Tevens heb je ervaring met zenuwen en je bent gewend om mee te moeten doen aan grotere toernooien, zodat je niet compleet overdonderd wordt door de nieuwe situatie waarin je je bevindt. Dan pas kun je je volledig op je onderdeel richten en blijf je gegarandeerd met je aandacht op datgene wat je moet doen. Aandachtscircel 1, ik en mijn taak, voor degenen die dat begrijpen. [knipoogt]"

Peter (rechts) speelt wel vaker drenkeling, ook hier tijdens de LK 2010 met Niels op de Board Rescue.

LifeSaving.nl: Op welke onderdelen wil jij je tijdens de WK focussen?
"Feitelijk ligt mijn focus op al mijn onderdelen van het WK. Elke start is weer uniek en op de meeste onderdelen heb ik afgelopen jaar wel een grote sprong de goede kant op gemaakt. Elke start is weer een uitdaging het beste uit mezelf te halen. Nu moet ik bekennen dat ik zeer gefocust ben op mijn 100 pop. Het zal mijn eerste individuele start op een WK worden dus ik ga hard trainen om er iets moois van te maken. [glimlacht] Verder denk ik dat we er naar moeten streven om elke estafette bij de top acht te eindigen!"

LifeSaving.nl: Heb je in deze keuze ook al rekening gehouden met herstel?
"Bij sommige onderdelen hebben we inderdaad rekening gehouden met onze rust. Meestal kwam het wedstrijdschema wel goed uit voor onze onderdelen, maar bijvoorbeeld op ocean hebben we toch nog bewuster gekozen voor een goede arbeid/rust verhouding, zodat iedereen op volle sterkte zijn onderdelen kan uitvoeren." 

LifeSaving.nl: En waarom deze keuze? Ga je vooral van je eigen kracht uit of kijk je ook om je heen naar andere teamleden?
"De keuzes zijn gemaakt door en voor het team. We hebben zes heren met veel kwaliteiten! Dit zorgt ervoor dat er veel onderdelen zijn waar meerdere heren aanspraak op kunnen maken. Dit is goed voor dat beetje rivaliteit dat je nodig hebt in het team, maar ook zeker handig om de onderdelen goed te verdelen over je teamleden. Door het puzzelen met de teamleden hebben we ervoor gezorgd dat de onderdelen goed verdeeld zijn zonder snelheid in te leveren. Hierdoor wordt niet alle last op een persoon geschoven en kan iedereen maximaal presteren. Verder zijn de onderdelen niet gekozen onder het motto 'deze vind ik leuk', maar onder het motto 'hier kunnen we punten op pakken'."

LifeSaving.nl: Vind je dat je tot nu toe een optimale voorbereiding hebt gehad?
"[lacht] Helaas bestaat de optimale voorbereiding niet... Het leven zorgt altijd voor verassingen en plotselinge wendingen. Flexibel zijn en stevig in je schoenen staan is een noodzaak, zodat je ook bij tegenslagen gewoon door kunt gaan. Door die wendignen moet je ook constant je eigen trainingsschema aanpassen, en dat moet je durven. Maar ik ben wel redelijk tevreden over mijn voorbereiding tot nu toe."

Peter (onder) in actie op de beach flags tijdens de EK 2007.

LifeSaving.nl: Wat ga je nu nog verder doen in jouw voorbereiding?
"De voorbereiding telt nog ongeveer vier en een halve week. De komende weken zit ik nog gewoon in mijn specifieke periode dus dat gaat nog lekker zwaar worden. Daarna komt de taperperiode die eindigt bij de wedstrijd. Verder zal ik nog proberen een paar wedstrijden te doen om wedstrijdritme op te doen. Maar uiteindelijk komt alles allemaal goed hoor. [knipoogt]"

LifeSaving.nl: Zie jij jezelf als een specialist op het sprintwerk?
"Eerlijk gezegd zie ik mezelf niet echt als een sprintspecialist. Het is wel zeker een feit dat veel onderdelen van onze prachtige sport naar sprint neigen. Doordat ik inzetbaar ben bij de meeste estafettes lijkt het meteen dat ik een sprinter ben. Terwijl het herenteam slechts een rasechte sprinter heeft, en het lijkt me duidelijk wie dat is trouwens. Goed het is gewoon een feit dat ik dit WK veel te zien ben op de sprintonderdelen, dus als jullie mij de naam sprinter willen geven dan wil ik dat nog wel accepteren. [knipoogt]"

LifeSaving.nl: Goed, want het is een feit dat je in je jaren bij de KNZB junioren veelal meegedaan hebt aan langeafstandswedstrijden. Dus dan ben je nu in ieder geval meer sprinter dan toen. Heb je daar bewust voor gekozen?
"Damn je neemt me terug in de tijd! [glimlacht] Maar je spreekt daar wel de waarheid. Ik heb inderdaad jarenlang deelgenomen aan langeafstandswedstrijden. Voornamelijk de 1500m en de 2000m waren daar de leuke afstanden, vond ik. Wist je trouwens dat die wedstrijden soms wel om zes uur 's morgens begonnen?"

LifeSaving.nl: Huh? Jij om zes uur aan de start van een wedstrijd?
"Precies, dat kleine feitje zegt genoeg over mijn motivatie bij die wedstrijden toen! Maar het was zeker een bewuste keuze om te stoppen met die lange afstanden, maar ik moet wel zeggen dat ik niet degene was die de keuze voor mij maakte. Er was vanuit onze club te weinig animo om nog naar die wedstrijden te blijven gaan, dus besloot de trainer dat er niet meer aan deelgenomen werd en dat er ook niet meer voor getraind werd."

LifeSaving.nl: Het niveau op de WK Interclub is op specialistische onderdelen, zoals de beach sprint, veel hoger. Is dit een van de redenen waarom je blijft om deel te nemen aan de Interclub?
"Daar moet ik je helaas teleurstellen. [glimlacht] Ik ga meedoen met de Interclub om op een andere manier van de wedstrijd te kunnen genieten. Niets moet er eigenlijk en je hebt er toch altijd meer vrijheid dan bij de nationals, waar de inzet toch iets hoger is en alles een stukje serieuzer. Dus laat mij maar een stukje relaxen in Egypte eigenlijk! En dat er toevallig nog een feestavond aan vast zit is altijd mooi meegenomen! [lacht]"

LifeSaving.nl: Denk jij dat het Nederlandse team sterk genoeg is om in Egypte bij de beste tien te eindigen?
"Ik heb er het volste vertrouwen in! Het team is serk en gelooft in zichzelf, dus dat gaat zeker lukken!"

LifeSaving.nl: Bedankt voor je tijd Peter, en veel succes op de WK!
"Geen probleem, ik deed het graag. Bedankt en tot ziens!"

Peter (2e van rechts) op het podium van de Board Rescue @ DLRG Cup 2010.

Alle berichten over Rescue 2010