lifesaving.nl banner 1

sjors

Vandaag een van de reserves in de ploeg aan het woord. De waarde van de reserve wordt eigenlijk vaak onderschat, want zij bepalen het niveau van de achtervolgers. En zonder een serieuze groep poursuivants kan ted de la course lekker achterover hangen, om maar in wielertermen te praten. En daarbij, de reserves vertegenwoordigen vaak ook de groep die eraan zit te komen, iets wat bij Sjors Pietermans wel het geval is naar wij dachten. Wij vroegen hem op de DLRG Trophy in Beckum hoe hij tegen het WK aan kijkt.

LifeSaving.nl: Je bent geëindigd bij de beste zeven en dus opgenomen in het team, maar helaas niet bij de beste zes die naar Egypte gaan. Had je dit verwacht?
"Stiekem hoop je natuurlijk altijd op een plekje in het team, maar toch had ik de huidige selectie wel verwacht. Bij de heren ging het in mijn ogen tussen Martin, Niels en mij. Nadat Martin goed had gezwommen op de lifesaver, en Niels goede resultaten bleef boeken wist ik dat de kans heel klein was. En dit jaar ben ik dus niet bij de beste zes..."

Sjors tijdens zijn eerste EJK in Zuid-Frankrijk, 2007.

LifeSaving.nl: Hoe voelt het om op deze plek terecht te komen?
"Een reserve plek is nooit een leuke plek. Toch denk ik dat ik er alles aan gedaan heb om erbij te komen, dus ik heb er vrede mee."

LifeSaving.nl: En zie je er een uitdaging in om de volgende keer wel bij de beste zes terecht te komen?
"Daar zie ik zeker een uitdaging in, je traint er uiteindelijk ook voor. Ik heb het gevoel dat ik nog harder kan op de 100m popduiken met zwemvliezen, en ook op de sprint onderdelen valt nog veel te winnen voor mij. Dus, heren, pas maar op!"

LifeSaving.nl: Wat staat er nu nog verder op het programma voor jou? Waarvoor ga je nog trainen?
"Op het programma staan nog een paar oceanwedstrijden, de Trophy van vandaag, het NK en Baywatch in Susteren. Omdat ik reserve ben sta ik met minder druk aan de start, dat vind ik wel fijner eigenlijk. Komende weken blijf ik dus nog trainen voor de oceanwedstrijden, en daarna zal dat dus langzaam overgaan in de pool onderderdelen voor de NK pool in november."

Sjors (rechts) en Ruud met de Trofeo Isola D'Ischia in Ischia eerder dit jaar.

LifeSaving.nl: Heb je er over nagedacht om naar de WK Interclub te gaan?
"Ik heb er zeker over nagedacht, alleen het is niet reëel voor mij. Het is namelijk moeilijk te combineren met school."

LifeSaving.nl: Kun je misschien al vooruitkijken naar de selectie voor de Deutschlandpokal?
"Ik moet gewoon hard aan de bak om geselecteerd te worden, zo simpel is dat. Op de onderdelen lifesaver, 100 pop en 50 pop zou ik me in het team kunnen zwemmen. We zullen zien of dat gaat lukken, ik hoop van wel."

LifeSaving.nl: Wat denk jij van de kansen van het Nederlands team? Is een plek bij de eerste tien haalbaar?
"Nederland heeft in mijn ogen een grote kans om de top tien, het grote doel, te bereiken. Afgelopen jaar heb ik zelf ervaren dat dit een erg hechte groep is die keigoed bezig is, dus ik heb hoge verwachtingen."

LifeSaving.nl: En wie zouden er medailles mee naar huis kunnen slepen?
"Hmm, medailles mee naar huis kunnen slepen... [korte pauze] Ik denk dat Ruud en Peter op de 100 pop wel een kans maken, Maike op de 100 lifesaver en 200 super, en Robert op de beach sprint en flags. Op de estafettes in het zwembad hebben ze eigenlijk overal goede kansen! Op ocean wordt het iets lastiger maar ik heb wel hoge verwachtingen van het herenteam op de beach relay.

LifeSaving.nl: Sjors, bedankt! Veel succes op de finale van de board race straks!
"Graag gedaan. En bedankt, ze gaan zo marshallen, dus ik ben er vandoor. Doei!"

Sjors onderweg naar brons op de 100m manikin carry with fins @ EJK 2009, Eindhoven.

Alle berichten over Rescue 2010