lifesaving.nl banner 1

Sappi in de golf Ook de teamleider van het herenteam had wel even tijd voor een kort interview. Dus trokken de reporters weer richting Echt waar ze Rik alias Sappi flink aan de tand voelden.

 

Lifesaving.nl: Hey Rik. Net terug uit Australië, meteen naar de laatste selectiewedstrijd. Had je van tevoren verwacht dat één selectiedag genoeg was? 

Eerlijk gezegd had ik dit gehoopt en daarnaast had ik als ik niet volgens de selectie criteria direct geselecteerd was geweest gehoopt op de coaches (de aanwijsplek). Dit op basis van mijn ervaring uit het verleden en opgedaan in Australië.


Lifesaving.nl: Op ocean gebied heb je veel geleerd tijdens je stage in Australië, maar hoe zit het met de pool events? Denk je dat je hier nog extra aandacht moet besteden?

Ik heb inderdaad veel geleerd op het gebied van Ocean events. Maar de pool events zijn inderdaad een beetje ondergeschoven geweest in de laatste maanden. Ik ga hier zeker aan werken, maar allereerst ga ik proberen om mijn oude zwemslag weer terug te krijgen. In Australië heb ik mij een ‘surf slag’ eigen gemaakt, deze moet er eerst uit en daarna zal ik mijn pool events inderdaad weer moeten opfrissen. Ik verwacht echter dat dit geen groot probleem gaat worden, aangezien ik deze al jaren heb geoefend.


Lifesaving.nl: Nu je zoveel op de ocean events getraind hebt in Australië, denk je een kans te maken op finales tijdens de WK?

Ik denk wel een kans te hebben, maar aangezien ik de tegenstanders niet allemaal ken blijft het bij een idee. Ik kan mijzelf wel vergelijken met een Spaanse sporter die in 2006 de finale al heeft gehaald, deze was ook in Australië en heeft ook meegetraind met Northcliffe. Ik denk dat hij en ik momenteel vergelijkbaar zijn en ik dus een goede kans heb om deze keer de finale te halen.


Rik bedenkt zijn volgende actie


Lifesaving.nl: Je hebt natuurlijk ook gezien hoe populair de lifesaving sport in Australië is ten opzichte van hier in Nederland. Vind je dit niet heel jammer?

Natuurlijk vind ik dit jammer, maar het is niet anders. Wij zullen met onze huidige groep en middelen moeten proberen om de sport bekender en mee populair te maken. Ik denk dat lifesaving spectaculair kan zijn en interessanter is dan het ‘normale’ zwemmen, omdat er meer onbekende factoren van toepassing zijn op een race.


Lifesaving.nl: In Nederland gaat de ontwikkeling van de ocean events de afgelopen jaren ineens heel snel. Jij bent een van de eersten geweest die in Australië op bezoek bent geweest om veel ervaring op te doen met de ocean events. Denk je dat er nog meer zullen volgen? En ga je zelf nog een keer terug?

Ik denk dat er inderdaad nog meer gaan volgen, er zijn zelfs al sporters geweest die mij hebben benaderd voor informatie. Daarnaast ben ik zelf ook van plan om binnen afzienbare tijd weer terug te gaan. Wanneer is afhankelijk van mijn fondsen en mijn nieuwe studie.


Lifesaving.nl: Je hebt meegedaan aan alle grote seniorenwedstrijden sinds 2004. Een vaste waarde in het team?

Het lijkt erop, maar dit is niet aan mij om te beoordelen.


Golven rijden in België


Lifesaving.nl: Nu Jeroen de selectie niet gehaald heeft, is de teamleider afwezig tijdens de WK. In hoeverre verwacht jij zijn plaats als teamcaptain in te nemen?

Ik was altijd al teamleider samen met Jeroen, het was de bedoeling dat wij samen het team gingen leiden. En zeker omdat ik naar Australië ging en nog redelijk jong ben was het belangrijk om een oudere sporter met mee levens ervaring en die in Nederland bleef als teamleider te hebben.


Lifesaving.nl: De Duitse bondscoach Anne Lühn zei twee jaar geleden voor aanvang van de German Cup dat ze het Nederlands team goed in de gaten ging houden. Met een sterk damesteam en een herenteam dat de weg omhoog had gevonden noemde zij ons een kandidaat voor de eindzege.
Wat denk je van het herenteam? Gaan de Nederlandse heren komende jaren alleen maar beter worden of is de top al bijna bereikt?

Ik denk dat Anne het goed heeft gezegd, wij zijn met ons herenteam nog niet aan de top. Met als voorbeeld; Robert is met zijn 24 levenjaren de team opa, maar 24 wil niet zeggen al aan zijn top. Ik verwacht dat Robert nog 3-4 jaar heeft voordat hij zijn top bereikt. En dan is Robert de oudste sporter in het team, ik verwacht dat de rest van het team nog veel meer en eigenlijk nog wel harder vooruit kan gaan.
De eindzege lijkt mij echter wel ver weg, aangezien ons damesteam een flinke aderlating heeft gehad door het feit dat 2 van de beste dames ermee zijn gestopt. Dit is jammer, maar was wel te verwachten.


Lifesaving.nl: Heb je nog tips voor beginnende lifesavers? Hoe kunnen zij net zo goed worden als jij nu bent?

Ik verwacht dat er in de toekomst lifesavers komen die beter worden dan ik nu ben en ooit zal worden. Als tip zou ik meegeven, zorg dat plezier en arbeid (trainen) hand in hand gaan. Belangrijk is ook dat er meer en harder wordt getraind door de jonge (getalenteerde) sporters, tenminste als Nederland structureel de aansluiting wil krijgen en behouden met de wereldtop.


Lifesaving.nl: Tot slot: Gaat Nederland bij de eerste acht eindigen en aan de start verschijnen van de World Games in 2009?

Ik hoop het, maar ik kan hier helaas geen voorspelling over doen. Ik denk dat we wel een kans hebben, maar hoe groot of klein weet ik niet. Het verschil tussen de beste 10-12 landen van de wereld word kleiner, hier behoord Nederland in mijn ogen ook toe, en daardoor wordt het ook moeilijker om dit te voorspellen.


Lifesaving.nl: Rik, bedankt voor je tijd en veel succes in Berlijn en Warnemünde!

Graag gedaan, maar mag ik de mensen thuis nog de groeten doen?


Lifesaving.nl: Dat mag! 

Iedereen de hartelijke groeten van Sappie!