lifesaving.nl banner 1

ils-logo.jpgGroot nieuws! De ILS heeft het reglement waarmee de WK Rescue 2014 in Montpellier (Zuid-Frankrijk) beoordeelt gaat worden. De nieuwe uitgave wordt altijd bijgeschaaft naar de huidige geest van de sport, maar dit keer staan er toch wel opvallende veranderingen in, waarvan de veranderingen op het gebied van popvervoeren toch wel het meeste in het oog springen. Lees snel verder voor een compleet overzicht van alle wijzigingen.

De experts op de redactie van LifeSaving.nl waren aangenaam verrast met het nieuws dat de regels omtrent het popvervoeren veranderd worden in 2014. Er wordt dan namelijk aangenomen dat reddingspoppen die van de bodem opgedoken worden geen ademhaling hebben, en daarmee ook niet meer met de neus en/of mond boven water hoeven te zijn tijdens het vervoeren. Dit betekent dat je alleen nog maar gediskwalificeerd kunt worden met het fameuze nummertje 19 wanneer je de pop met het gezicht naar beneden vervoert. Onze experts waarschuwen er wel voor dat je dus niet ongestraft de pop als duikboot mee kunt nemen, want onder 'een geschikte vervoersgreep' wordt wel verstaan dat de pop zich aan het wateroppervlak bevindt. Kort gezegd verandert duikbootgedrag van diskwalificatie nummertje 19 naar nummertje 18.
De oplettende lezer heeft al begrepen dat de poppen die gesleept worden in de lifesaver en superlifesaver dus drenkelingen zijn mèt ademhaling, en moeten daarmee wel met neus en/of mond boven het wateroppervlak blijven.

Verder wordt de optie gebodem om de B-finale in het zwembad van het toneel te schrappen. De punten voor de plaatsen 9 t/m 16 worden in dat geval op basis van de series toegekend.

wissel bij de '4x25'

Misschien minder spectaculair, maar wellicht net zo belangrijk, is de verduidelijking van de wissel aan de muur in de 4x25m popvervoeren. In deze estafette was internationaal al aangenomen dat de aankomende deelnemer de vertrekkende deelnemer mag assisteren zolang hij/zij binnen de wisselzone blijft, maar nu staat het ook vrij ondubbelzinnig in de regels.

Een andere in het oog springende verandering is dat de leeftijdscategorieën niet meer op basis van de wedstrijddag ingedeeld worden, maar op basis van geboortejaar. De reden hiervoor is ons niet helemaal bekend, maar de aanname is dat het moet zorgen voor wat meer duidelijkheid.

Om het allemaal overzichtelijk samen te vatten, hier een lijstje met alle overige reglementaire wijzigingen.

  • Er zijn aantallen vastgesteld wat de WK organisatie aan materialen beschikbaar (poppen, hindernissen, torpedoboeien, beach flags, etc.) moet hebben. Verder is het aantal ski's en boards in de materiaal pool bij de WK uitgebreid naar 24 i.p.v. 12.
  • Het scoren van punten volgens de 20-punten telling is veranderd. Diskwalificatie in of terugtrekken uit een A-finale levert voortaan 10 punten op i.p.v. 1 en bij gelijke plaatsen krijgen beide deelnemers/teams het aantal punten voor die plaats i.p.v. de punten delen.
  • De WK voor jeugdteams is veranderd van 16-19 jaar naar 14-18 jaar. Ter verduidelijking: Deelnemers moeten om deel te kunnen nemen aan de WK voor junioren in 2014 op of vóór 31 december 2014 15, 16, 17, of 18 jaar worden. Iemand die 19 wordt in 2014 kan niet meedoen bij de junioren..
  • Het maximale aantal inschrijvingen per onderdeel voor de WK Interclub voor jeugdteams is gelijk gesteld aan de WK voor nationale teams.
  • De afstand van de line throw is veranderd van 12m naar 12.5m.
  • In de 4x50m torpedoboei estafette moet de lijn van de torpedoboei volledig gestrekt zijn vanaf de 10m lijn.
  • Het maximaal aantal deelnemers per ocean event zou gewijzigd zijn, maar onze experts laten weten dat ze daar geen wijzigingen in hebben gevonden. Het is voortaan wel toegestaan aan het organisatiecommittee om het parcours en het maximaal aantal deelnemers te wijzigen.
  • De bewoording van de omschrijving van het beach flags onderdeel is licht gewijzigd. Nieuw is dat specifiek genoemd wordt dat 2/3e deel van het stokje boven het zand uit moet steken. Waar vroeger de hakken tegen elkaar moesten is dit veranderd in 'de hakken of enig ander deel van de voet'. Verder is het ingraven van de tenen expliciet toegestaan.

Wanneer de wijzigingen ook in de nationale regelgeving doorgevoerd worden is niet bekend.

Reglementen pagina