EK 2011 - Team Nederland [update]

ek-2011-alicante

Het moment waar iedereen op gewacht heeft, de Nederlandse EK selectie is bekend! Althans, grotendeels. Elf sporters zijn al zeker van een plaats in de twaalfkoppige selectie die straks gaat voor een plaats bij de eerste vier van Europa. De bondscoaches hebben namelijk veel moeite met het maken van de laatste beslissing, omdat het gewoon erg dicht bij elkaar in de buurt ligt. Wij op de redactie van LifeSaving.nl geven ze daarbij geen ongelijk. Toch hebben we voor elkaar gekregen dat wij alvast de eerste paar namen bekend mogen maken. Dus hierbij de voorlopige samenstelling van de Nederlandse afvaardiging richting Alicante, na de wedstrijd in Warnemünde wordt ook de laatste naam bekend.
Update: De laatste naam is inmiddels ook bekend! Dus nu hieronder het volledige team. 

Anneloes Peulen Anneloes Peulen

Anneloes maakt al deel uit van de seniorenploeg sinds de WK van 2004 in Italië, en het lijkt erop dat ze er voorlopig nog geen genoeg van heeft. Ze is dan ook met recht de team-oma! Met een half jaar training in Australië achter de rug en slechts een parttime functie als tandarts lijkt ze alles op alles te zetten om goed voor de dag te komen op wat misschien wel eens haar laatste EK zou kunnen zijn. Helaas krijgt ze niet de mogelijkheid om haar Europese titel op de beach sprint te prolongeren, maar dan zijn er nog altijd medaillekansen op de 50m popduiken, waar ze vier jaar geleden brons mee haalde. Verder zal het niemand vreemd in de oren klinken dat Anneloes heel erg belangrijk is voor alle estafettes.
Leone Kelleners Leone Kelleners

Leone is inmiddels al geen onbekende meer binnen de damesploeg en is overigens ook officieel een van de teamleiders binnen de gehele nationale ploeg. Deze powervrouw gaat natuurlijk de 4x25 popvervoeren een beste slinger geven, maar dat zal niet het enige wapenfeit van deze jongedame zijn. Ook met zwemvliezen kan ze namelijk aardig uit de voeten, hoewel het op afgelopen WK niet heel erg lekker liep, weten wij dat ze dat toch zeker goed kan. Wat betreft haar ocean-capaciteiten tasten we nog een beetje in het duister, maar na de wedstrijd in Warnemünde weten we daar ook meer over.
Maike Op het Veld Maike Op het Veld

Misschien is Maike wel de meest waardevolle sporter van Reddingsbrigade Nederland. Op de afgelopen WK brak ze door op het internationale podium en zat in de A-finale op elk onderdeel dat ze gestart was, met als kers op de taart het wereldkampioenschap op de 200m superlifesaver. Voor de statistici onder ons, in 37% van alle behaalde punten op afgelopen WK had Maike een aandeel. Daarbij weten wij dat ze sinds vorig jaar alles behalve de teugel heeft laten vieren en er op gebrand is om zichzelf te blijven verbeteren. Dus het kan bijna niet anders dat ze straks op de EK 2011 ook weer voor veel punten en medailles gaat zorgen.
Marianka Peeters Marianka Peeters

Ook Marianka zat een half jaar in Australië en is op basis van haar prestaties op de ocean events sowieso al een hele logische keuze. Het zwemmen is nog altijd niet haar sterkste kant, maar we verwachten haar zeker van voren op de ski, het board en misschien wel de oceanwoman, want ski'en en boarden kan ze gewoon heel erg goed. Daarnaast zal ze na twee wereldtitels op de linethrow ook wel eens die Europese titel bij haar erelijst willen bijschrijven. We weten dat deze kleine tornado altijd gemotiveerd is en altijd het beste uit zichzelf wil halen, dus aan haar inzet zal het nooit gelegen hebben.
Saskia Coolen Saskia Coolen

Saskia zal zich gelukkig prijzen dat ze zonder druk naar Warnemünde mag afreizen, want ze heeft haar ticket naar Alicante al binnen. Ook al weer zo'n dame die prima in dit sterke-vrouwenteam past. Hebben we het mis of zijn de spierballen weer groter geworden? In dat geval mogen we haar zeker op ons verwachtingslijstje voor een paar finales noteren. Als ze bijvoorbeeld nog eens zo'n sprong zou kunnen maken als ze afgelopen WK op de 50m popduiken deed... dan kan een individuele finale haar al zeker niet meer ontlopen.
Kitty Schiphorst Preuper Kitty Schiphorst Preuper

Ze heeft er een tijdje op moeten wachten, maar haar harde werken en goede resultaten op de DLRG Cup zijn beloond met een ticket naar Alicante. Kitty weet hoe het gaat op grote wedstrijden, ze stond al aan de start van een EJK, de German Cup en ook de DLRG Cup. Het is echter de eerste keer dat ze naar een EK mag, dus we hebben al iemand gevonden die de vlag mag gaan dragen. Laten we hopen We verwachten eigenlijk dat deze doorzetter daar geen groot probleem mee heeft en dat ze ook goed uit de verf gaat komen als ze eenmaal aan de start staat daar in Spanje.
Martin Teley Martin Teley

Martin heeft na de WK de overstap gemaakt richting Eindhoven, waar hij nu dagelijks traint in het PvdH zwemstadion. Daarbij is het de bedoeling dat hij zijn uithoudingsvermogen flink vergroot, zodat hij ook de wat langere onderdelen voor zijn rekening kan gaan nemen. Dat zal tijdens dit EK ook al wel nodig zijn, aangezien er drie sporters per individueel onderdeel gaan starten. Waar we hem straks in Alicante in ieder geval verwachten, is de A-finale op de 100m lifesaver. Verder zal hij zich ook richten op al het andere werk met zwemvliezen. Eerste tussenstop richting die finales is de Italiaanse Zomerkampioenschappen, waar hij samen met Peter en Ruud naartoe zal reizen.
Niels van Dalen Niels van Dalen

Niels heeft deze week zijn nieuwe board op Schiphol op mogen halen, zodat hij zijn specialiteit met nog meer snelheid af kan werken. Dat is in ieder geval de bedoeling. Hij was zelf nog een beetje onzeker over zijn uitverkiezing, maar is nog steeds heel belangrijk voor bijna alle estafettes dus kon de selectie eigenlijk al niet mislopen. Zo zal hij bijna zeker als boarder in de taplin en als zwemmer in de 4x25m popvervoeren te zien zijn, aangezien hij de enige heer is die met de verkeerde hand de pop vervoert. En dat kan wel eens een geheim wapen zijn in de strijd tegen alles wat ook belachelijk hard gaat.
Peter Crijns Peter Crijns

Deze koele kikker weet precies wat hij wil bereiken en hoe hij dat gaat doen. Zijn voorbereiding loopt momenteel niet helemaal zoals hij dat graag had gehad, zo loopt hij nog steeds een beetje met de blessure aan zijn enkel van vorig jaar waardoor hij nog niet voluit kan gaan met zwemvliezen en alsof dat nog niet genoeg was haalde hij ook nog zijn voet open tijdens de Baywatch wedstrijd in Susteren. Maar Peter laat zich daar zeker niet door uit het veld slaan en hoopt volgende week in Italië te laten zien dat hij weer terug gaat komen op zijn oude niveau, of zelfs beter. Laten we hopen dat het hem gaat lukken, want Peter is een echte allrounder die allerlei finalekansen heeft, van beachflags tot board rescue en 100 pop met zwemvliezen.
Rik Op het Veld Rik Op het Veld

Oceanman Rik heeft de aansluiting naar de internationale top afgelopen jaar definitief gevonden, en daar zijn wij eerlijkgezegd zeer blij mee. Hij haalde WK finales op ski en oceanman en won afgelopen jaar het individuele klassement op de DLRG Cup. Dus de kansen zijn zeker aanwezig dat hij aan het podium mag gaan denken op de EK, zeker als de omstandigheden straks een beetje mee willen werken. Overigens is hij niet alleen op de zee van grote waarde, hij kan ook nog steeds heel hard popvervoeren en is onder andere Nederlands recordhouder op de 100m reddingswisselslag.  
Robert Hendriks Robert Hendriks

Robert is de beachie van de selectie, hij is de onbetwiste nummer 1 wanneer er gerend moet worden over het strand. Helaas voor hem staat er geen 90m beach sprint meer op het programma, maar hij kan nog steeds van grote waarde zijn op de beach flags, taplin relay en de rescue tube rescue race. Deze krachtkoning heeft zich de afgelopen jaren nog meer richting de korte stukken begeven, waardoor zelfs de 50 popduiken voor hem nog net iets te lang duurt. De tijd die hij nodig heeft voor de 25m popvervoeren spreekt nog steeds tot de verbeelding: 16,88 seconden is zijn snelste tijd dit jaar in een 50 meter bad, en tijdens de EK kan het misschien nog wel sneller.
Ruud van Bommel Ruud van Bommel

Ruud is jong begonnen in de nationale seniorenploeg, dus beschikt al over heel erg veel ervaring. In de estafettes was en is hij altijd heel erg belangrijk, maar ook individueel begeeft hij zich langzaam richting de top. Individueel liep zijn WK vorig jaar niet heel goed, wellicht door een kleine schouderblessure die ervoor zorgde dat hij na de WK een kleine rustperiode moest inlassen. Het is voor Nederland heel belangrijk dat hij weer fit op de EK staat straks, aangezien hij bijna vanzelfsprekend in de finales terecht komt in het zwembad, maar wellicht ook voor de nodige punten kan gaan zorgen op ski en oceanman. Dus eerst wordt de fitheid nog getest in Italië, maar eigenlijk kunnen we er stiekem al vanuit gaan dat dat sowieso wel gaat lukken.
Nico Laumen & René Peeters Nico Laumen & René Peeters

De bondscoaches hebben een moeilijke tijd met het selecteren van de EK ploeg. Qua begeleiding van de ploeg wordt het daarentegen alleen maar makkelijker. Met het state-of-the-art nieuwe Topsporter Volg Systeem hebben de coaches meer inzicht in de trainingsarbeid van de sporters, en worden bovendien ook nog op de hoogte gehouden van alle lichamelijke toestanden en zelfs eventuele klachten. Nou laten we hopen dat ze met dat laatste niet meer in contact komen, want iedereen hoopt in ieder geval op een blessurevrije voorbereidingsperiode en ook een blessurevrije wedstrijd voor de ploeg van Nico & René.

Daarmee is de hele afvaardiging naar Alicante dus bijna compleet. Binnen een week hopen we meer te weten. Mocht u zich afvragen wat het doel is van deze ploeg, dan kunnen we u vertellen dat dat een plaats is bij de eerste 4 landen. Dat wordt een flink strijd. Daarbij lijkt het erop dat vooral de kreet: "Spanje uit, errug lastig" zeer van toepassing zal zijn. Maar lastig of niet, het Nederlandse team zal er voor gaan.

EK 2011 - Team France
EK 2011 - Team Schweiz
EK 2011 - Team Italia

Twitter Feed

by acls us

Login