lifesaving.nl banner 1

EJC-2011-poster

Waar de selectiewedstrijden al lang en breed geweest zijn, moest de definitieve opstelling van het Nederlands team nog even op zich laten wachten. Bepaalde personen hadden namelijk hun pols gebroken. Vorige week kwam dan toch nog het verlossende woord van de heren bondscoaches, vijf meisjes en vijf jongens mogen straks richting Denemarken, aangevuld met de gebruikelijke twee reserves. Zij gaan daar proberen de prestatie van vorig jaar in België te verbeteren op het ingekorte junioren-programma.

Fiona Meuffels Fiona Meuffels

Deze dame van RB Echt is voor de eerste keer geselecteerd voor deelname aan de EJK, en het is wellicht niet de laatste keer. Ze scoorde op de selectiewedstrijden goed op de estafettes in het zwembad, en we weten van haar dat ze ook redelijk mee kan met het nationale niveau op het zwemmen in buitenwater. We kunnen er bijna gif op innemen dat we deze zestienjarige sportster vaker gaan zien op EJK's, wij hopen natuurlijk zo hoog mogelijk op die ranglijsten.
Majke van Bommel Majke van Bommel

Is en blijft 'het zusje van', dat bewees ze wel door op de EJK vorig jaar de zilveren medaille te pakken als werpster op de line throw. Daarnaast kan ze ook heel aardig uit de voeten op het board. Verder is het alweer het laatste EJK voor Majke, ze wordt eind dit jaar 19. We zijn dan ook benieuwd of ze door zal zetten richting de seniorenploeg, wij zouden natuurlijk graag zien van wel. Dat is voor haar echter nog niet van belang, voorlopig zal ze zich helemaal richten op de training voor de EJK. 
Tanja van Essen Tanja van Essen

Ook Tanja heeft er al twee EJK's op zitten, en dit wordt dus haar derde EJK. Kun je nagaan dat dit ook nog niet eens de laatste zal zijn voor deze Alblasserdamse, want ze mag ook volgend jaar in Zweden nog meedoen. Tijdens de selectiewedstrijden heeft ze een hele slok individuele punten gepakt, dus ze hoefde al niet heel onzeker te zijn over haar uitverkiezing. Zolang het niet met zwemvliezen hoeft, is ze er goed in. Zal ze ook op de EJK veel punten gaan pakken voor Nederland? Wij denken van wel.
Linda van Wegberg Linda van Wegberg

Deze zwemster uit Echt springt niet heel erg uit de groep, maar haar verassende prestaties op de selectiewedstrijd waren goed genoeg om opgenomen te worden in de selectie. Zal relatief gezien nog niet zo veel punten gaan halen als de andere dames, maar wij schatten de kans dat zij zichzelf heel veel gaat verbeteren als ze eenmaal op het EJK staat redelijk groot in.
Ela Hutten Ela Hutten

De meest ervaren dame in deze groep komt van RB Tilburg, en is ook nog steeds in de race om opgenomen te worden in de ploeg voor de EK senioren. Ze zal uiteindelijk moeten kiezen welke onderdelen ze gaat zwemmen, omdat ze voor alle onderdelen in aanmerking komt. Daarmee is het duidelijk dat ze zich breed ontwikkeld heeft, maar breed ontwikkelen is meestal niet genoeg om op het podium te eindigen. Alhoewel ze tijden de selectiewedstrijden 'effe' een officieus NJR uit de mouw schudde, al met al zullen de punten die zij gaat halen zeer welkom zijn voor het Nederlandse totaal.
Kris Hutten Kris Hutten reserve

Kris komt net als haar grote zus uit voor de brigade uit Tilburg, en staat dit jaar genoteerd als reserve. Ze heeft in korte tijd de sport leren kennen en heeft in die tijd ook een redelijk breed niveau behaald. Helaas was het net niet genoeg om ook echt naar de EJK te mogen, maar ze kan van de trainingsstage toch al heel veel gaan leren. Daarnaast kan ze van een ding zeker zijn: als ze deze lijn doorzet kan ze volgend jaar haar koffers pakken om naar Zweden te gaan.
Alwin Hillebrink Alwin Hillebrink

Deze stoere gast uit Dordrecht weet wat het is om zijn pols te breken. Daardoor wist hij ook meteen wat het fenomeen naselectie inhoudt. Als we ons moeten inleven in de situatie van de bondscoaches, snappen we meteen waarom naselectie aan hem toegekend wordt, want hij is gewoon onmisbaar in dit team. Daarnaast zou hij zelf zijn laatste EJK voor geen goud willen missen, vooral omdat hij staat te popelen om het nog beter te doen dan vorig jaar. De redactie van LifeSaving.nl is speciaal benieuwd naar wat hij klaar gaat spelen met zijn maatje Melvin op de board rescue.
Robert Groot Robert Groot

Deze kerel van RB Tilburg kwam vanuit het niets in zowel de seniorenploeg als de juniorenploeg. Meetrainend bij de senioren heeft hij al veel geleerd, en kan dat meteen toe gaan passen op de EJK. Experts zien in hem het potentieel om zich te mengen in het geweld van de huidige seniorenploeg, mits hij zich goed blijft verbeteren. Heeft pas geleden zijn KNZB club SBC2000 verlaten om nog meer en beter te gaan trainen bij MNC Dordrecht. Exact, de club waar ook Alwin en Melvin hun kilometertjes afwerken.
Ken Boonen Ken Boonen

Ook RB Heytse is traditiegetrouw vertegenwoordigd in de jongensploeg, zoals dat eigenlijk al sinds 2004 zo is. Ken is op papier ook lid van de seniorenploeg en was op de selectiewedstrijd ook goed voor een aantal individuele punten. In de estafettes is hij ook onmisbaar voor dit team, en zal dan ook steeds voor belangrijke punten gaan zorgen. Verder is hij gewoon de ideale teamgenoot, leert graag, klaagt nooit, gedraagt zich altijd, is heel liev, een beetje 'n Niels van Dalen figuur!
Ruud Bex Ruud Bex

Wanneer er iemand getagd wordt, grote kans dat Ruud het is. Deze vrolijke Heytsenaar weet zich overal met een grapje uit te redden, en heeft daarbij het geluk dat zijn humor meestal nog gewaardeerd wordt ook nog. Van hem wordt ook verwacht op individuele titel bij te gaan dragen aan het puntentotaal, eigenlijk net zoals alle andere jongens. Heeft een goede 50m vrij met vinnen in huis, dat leverde het team vorig jaar al een bronzen medaille op, wellicht dat hij het trucje dit jaar weer kan herhalen.
Melvin van der Meij Melvin van der Meij

Vanuit RB Dordrecht komt ook Melvin richting de EJK. Ook hij zal tijdens zijn laatste EJK willen vlammen en bijvoorbeeld zijn vierde plaats op de board race van vorig jaar verbeteren. Mag zich samen met Robert ook nog eens testen op de DLRG Cup in Warnemünde, dus aan ervaring zal het hem er niet aan ontbreken. Kortom, alle ingrediënten voor een succesvol EJK zijn aanwezig, nu moet hij er alleen nog voor zorgen dat deze ingrediënten op de juiste manier bereid worden. Dan kunnen wij lekker smullen van zijn optreden!
Joep Teulings Joep Teulings reserve

Over de reservepositie van de jongens is nog wat opmerkelijks te vermelden. Joep was in eerste instantie al reserve, maar nadat Alwin in de ploeg opgenomen werd zou hij uit de ploeg vallen en Max Salden (de in eerste instantie geselecteerd was) de reserve positie innemen. Na enig beraad heeft Max echter besloten zijn positie op te geven ten gunste van zijn clubgenoot. De reden hierachter is dat Max niet meer de intentie heeft om de absolute top te bereiken en dit wel ziet bij Joep. De bondscoaches en de CTS waren het absoluut eens met zijn visie en zijn blij dat Max hem de kans gunt zich te ontwikkelen richting de EJK van volgend jaar. Wij van LifeSaving.nl kunnen hier ook gewoon kort over zijn: Hulde! Bloemen! ehh... aanhouden...
Hans Vijge Ron Marteijn, Hans Vijge (foto) en Bart Coolen bondscoaches

Jawel, u leest het goed. Voor degenen die het nog niet wisten, de heren juniorenbondscoaches zijn tegenwoordig met drie. Waarom er geen dame geselecteerd is als nieuwe bondscoach, moet u niet aan ons vragen, maar de eerste geluiden rondom dit 'nieuwe' samenwerkingsverband zijn alleen maar positief. Met z'n drieën beschikken ze over ongeveer 436 jaar aan (inter)nationale ervaring in de sport (waarvaan overigens 426 bijgedragen door Hans 'Fossiel' Vijge), die ze proberen over te brengen op hun kroost. Begin september gaan we zien hoe het dit jaar gelukt is, zouden ze Nederland wederom bij de beste zes juniorlanden van Europa krijgen? Zoals gezegd, we gaan het zien.

EJK 2011 website online
EJK 2010 - In Beeld
EJK 2010 - Dag 1
EJK 2009 - De film