Bauna-Eder-Pokal Review dag 1

Bauna-Eder-Pokal 2010

Vrijdag 26 november om 16.00 uur verzamelde zich een grote groep lifesavers van 11 t/m 16 jaar met een enorme berg bagage bij Theo Sligchers, klaar voor vertrek naar Baunatal.
Voor de geografische wonderen onder ons, dit plaatsje ligt vlak bij Kassel in Duitsland.
De groep ging deelnemen aan de 14e Bauna-Eder-Pokal-wedstrijden. Op zaterdag werden de individuele wedstrijden gehouden en op de zondag werden de teamonderdelen gezwommen.

Deze DLRG-wedstrijd is een druk bezette wedstrijd, waarbij ook geselecteerd wordt voor de Duitse selectie. Voor de liefhebbers van getallen. Er namen 230 kinderen deel in de categorieën tot en met 14 jaar. Nederland was vertegenwoordigd in de categorie t/m 12 jaar met 8 meisjes en 5 jongens. Bij de leeftijdscategorie t/m 14 jaar 4 meisjes en 4 jongens.

wedstrijd talentontwikkeling 2010 005

Nederland zwemt bijna geen hindernis meer, maar hier stond dit onderdeel wel weer op het programma, 50/100 meter. Daarna werd gezwommen 50/100 meter met zwemvliezen. Gevolgd door de 50 meter “kombiniertes schwimmen”, vertaald: 25 m vrije slag heen en 25 m enkelvoudige rugslag terug. De categorie t/m 14 jaar zwom 50 meter pop.
De “hekjes” waren wel eng, zeker nadat Theo een verhaal had opgehangen over de monsters die uit deze hekjes te voorschijn zouden komen. Het was een prachtig verhaal maar de jeugd geloofde het toch echt niet!

Het hindernis zwemmen verliep bij alle deelnemers lekker. De tijden mochten er zijn. Bij de wedstrijden met zwemvliezen was er verbazing alom! De jongste Duitse sporters zwommen met “russen”, in breedtes waar menig Nederlands sporter de moed van in de zwemvliezen zakte. Toch vielen de Nederlandse resultaten op dit onderdeel erg mee. Sommige Duitse zwemmers hadden er blijkbaar meer last dan voordeel van. Vlinderbenen met “russen” onder water is sneller, maar met borstcrawl met te brede vliezen wordt slechter uitgevoerd en is dan langzamer.

Tijdens de avond bij de prijsuitreiking bleken er 2 medailles voor Nederlandse zwemmers in deze categorie te zijn en wel voor Lars Hobus een 3e plaats (jongens t/m 12 jaar) en voor Ruben van Erk (jongens t/m 14 jaar) een 1e plaats!

Halverwege de middag startten de wedstrijden voor de leeftijdscategorie 16 jaar, 18 jaar en open klassen. In totaal verschenen 165 deelnemers aan de start. Nederland nam alleen deel in de leeftijdscategorie 16 jaar, met 10 meisjes en 8 jongens.

Op het programma stonden de 100 meter hindernis, de 50 meter pop en de 100 met zwemvliezen.

wedstrijd talentontwikkeling 2010 119

Bij de meeste zwemmers en zwemsters verliep de 100 meter hindernis soepel; voor enkelen tot hun eigen verbazing wel heel erg goed.
Er sneuvelden veel persoonlijke records vooral bij de 50 m pop en de 100 m met zwemvliezen. Sommige zwemmers waren niet helemaal tevreden. Aandachtspunt voor enkelen is het oppakken van de pop. Hier kan dus op getraind gaan worden, zodat dit bij volgende wedstrijden beter loopt. En dat is ook de insteek van deze wedstrijd, boven water krijgen waar verbetering nodig is en natuurlijk internationale wedstrijdervaring opdoen.

wedstrijd talentontwikkeling 2010 169

En in de avond was ook voor deze categorie de prijsuitreiking. Bij de jongens t/m 16 jaar werd Ken Boonen derde. Van harte gefeliciteerd!

Verder een “big surprise”: een prachtige grote “gouden” wisselbeker komt mee naar Nederland omdat de zwemmers en zwemsters in het totaal individueel klassement de eerste plaats wisten te behalen. Iedereen van harte gefeliciteerd!

We wachten nog op de digitale uitslagen van DLRG Baunatal, als het goed is verschijnen deze in de loop van vandaag op www.bauna-eder-pokal.de.

 

 

Er zijn door zowel DLRG Baunatal als door diverse ouders foto’s gemaakt (geen idee hoeveel?!). Publicatie hiervan later.

 

Twitter Feed

by acls us

Login