NK Ploegen 2010 - Aspiranten/Junioren - Review

Tom Poes
Allereerst de complimenten voor de gastbrigade Boxtel "Een heerlijk lopend NK".
Voor een aantal kinderen was het even wennen. Een wedstrijd met een openingsceremonie compleet met Wilhelmus. Dat maakt het wel erg echt!
Voor de aspirantenteams was het de allereerste keer dat een NK voor hen werd georganiseerd.

Aspiranten
De meisjesaspiranten begonnen met de vervoersestafette met duikring. Het team van Heytse was houder van het staande Nederlandse record.
En deze meisjes hadden er ook zin in. De speaker wist bij de tweede wissel te melden dat ze onder hun eigen record aan het zwemmen waren en dat het er om zou spannen of er een nieuw record gevestigd zou worden. Dit bleek inderdaad te lukken. De nieuw te kloppen tijd 1.56.8. Voor de andere ploegen onhaalbaar. Zij eindigden allemaal boven de 2 minuten. De wisselslagestafette werd zeer spannend. Het meisjesteam van Reddingsbrigade Nederweert lag halverwege de serie voor, maar het team van Heytse liet zich niet gek maken. De derde zwemster zwom een groot stuk van de voorsprong weg, de laatste zwemster van Heytse wist net voor het meisje van Nederweert aan te tikken met een verschil van 0.00.6. Beide ploegen zwommen onder het bestaande Nederlandse record. Nieuw Nederlands record 1.23.3!
Het meisjesteam van Gouda, dat deze hele dag door de cameraploeg van Z@ppSport gevolgd werd, vond het tijd om hun eigen Nederlandse record op scherp te zetten.
De meiden vlogen door het water en tikten, ja hoor al weer met een nieuw Nederlands record als eerste aan.
Na de pauze ging de strijd weer verder met de estafette met zwemvliezen. Ook dit werd een zeer spannende serie. De meisjes van Rosmalen en Nederweert lagen heel dicht bij elkaar, op de hielen gevolgd door het team van Heytse. De laatste zwemster van Heythuysen had een verrassing in petto. Onzichtbaar voor de speaker zwom zij lange tijd onder water en tikte gelijktijdig met de zwemster van Nederweert aan en alweer een nieuw Nederlands record. 1.00.70!
Bij het laatste onderdeel de 4 x 30 m lijnredding was het minder spannend. Het team van Nederweert eindigde een goede seconde voordat van Heythuysen, die weer gevolgd werden door het team van Rosmalen. De andere ploegen van Gouda, Heythuysen 2 en Weert volgden op ruimere afstand.
Het meisjesteam van Heytse werd met 3 Nederlandse records Nederlands kampioen! De meisjes van Nederweert en Gouda werden resp. 2e en 3e.

Bij de jongens aspiranten verschenen slechts 2 ploegen aan de start. Het team van Weert en een team van Gouda. Heel erg spannend werd de strijd tussen deze ploegen niet.
Het Weertse jongensteam wist op de estafette met zwemvliezen een Nederlands record te zwemmen van 1.09.40. Zij wonnen alle onderdelen in deze wedstrijd. De uitslag was derhalve als volgt: Jongensteam Reddingsbrigade Weert Nederlands kampioen, gevolgd door de jongens van Gouda op een tweede plek.

Bij de aspiranten was voor het eerst ook een klassement voor gemengde teams. De discussie op LifeSaving.nl volgend zijn de meningen over dit gemengde klassement best wel interessant te noemen. In deze categorie startten 3 teams, 1 van Gouda, 1 van Dordrecht en 1 van Rosmalen.
Reddingsbrigade Gouda blijkt in de aspiranten categorie toch een kei in ringduiken voor ploegen te zijn. Het gemengde team verbeterde het bestaande Nederlandse record!
Later in de wedstrijd werd ook nog het Nederlands record op de estafette met zwemvliezen door de zwemmers en zwemsters van Gouda met 1.01.50 neergezet.
Ook het gemengde team van Dordrecht laat van zich spreken. Bij de 4 x 30 meter lijnredding verbeteren zij het Nederlandse record met 2 seconden. De nieuwe tijd is 1.55.40.
De uitslag in deze categorie werd uiteindelijk als volgt: Gouda werd Nederlands kampioen, het team van Dordrecht mocht een zilveren medaille in ontvangst nemen en het team van Rosmalen werd beloond met een bronzen medaille.

Junioren
Bij de meisjes junioren namen 13 ploegen deel aan dit NK. Weert en Gouda kwamen zelfs met 2 teams aan!
Het popduiken voor ploegen leverde een interessant begin op voor deze wedstrijd. Na deze serie stond het team van Heytse 1e op de voet gevolgd door Gouda. Weert, Vlissingen en Nederweert volgen weer kort daarop. Bij het popvervoeren ontliepen de teams van Weert en Heythuysen zich niet veel. Het team van Weert won deze serie. De meiden van Nederweert weten de torpedoboei-estafette te winnen en nu wordt het helemaal spannend.
Bij de duikestafette finishten de meiden van Reddingsbrigade Nederweert met een voorsprong van 5 seconden op de rest van het veld. En bij het onderdeel erna, de wisselslagestafette werd weer spannender. Het team van Weert wist hier net voor het team van Nederweert te eindigen. En ook bij de lijnredding eindigden zij als eerste.
Het podium zag er toen opeens erg Limburgs uit met Weert als Nederlands kampioen, Nederweert als tweede en Heythuysen op een derde plek! Het verschil tussen Weert en Nederweert was uiteindelijk maar een kleine 5 punten!!

Bij de jongens junioren was er sprake van een overduidelijke grote overmacht door het jongens team van Reddingsbrigade Echt.
Tegen zo'n geweld waren de andere teams niet bestand. De jongens van Echt werden dan ook ruim verdiend Nederlands kampioen.
De teams van Gouda, Heythuysen, Staphorst en Hardinxveld deden hun best om zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen.
Het team van Gouda belandt uiteindelijk op een plek en de jongens van Heytse worden 3e!

Een zeer geslaagde dag! Alle winnaars van harte gefeliciteerd!

Tom Poes

Twitter Feed

by acls us

Login