lifesaving.nl banner 1

Ukkies

De eerste review van de NK is binnen! Door technisch falen moet een deel van de seniorenreview overnieuw gereviewd worden, maar niet getreurd, de C en D categorie zijn hier. Door onze vaste free lance verslaggever Michael van der Plaat weten we nu ook hoe het aan de andere kant van het grote, grijze scherm eraan toe ging.

 

De allerjongste lifesavers streden afgelopen week ook om het Nederlands Kampioenschap. En lifesaven deden zij! Om te beginnen met categorie D (tot en met 11 jaar), waar het altijd weer een verrassing is welke nieuwe deelnemers er aan de start staan. In 2008 was het nog Daphne Scheurwater (RB Alblasserdam) die naar de titel greep, gevolgd door Femke Snijders (RB Heythuysen) en de Belgische Marly Roba. Deze deelneemsters waren nu niet meer in de ranken van de D’tjes te vinden, dus het veld lag weer open!

De wedstrijd in Heythuysen is altijd een goede graadmeter voor de resultaten in Eindhoven, en dat bleek nog maar eens bij de D-meisjes. Net als in Heythuysen was het een Nederweerts feestje met een Gouds lintje. Renee Bouter wist het brons voor zich op te eisen, evenals vorige maand, zij het met een geringe voorsprong op Chelsea Noppen uit Dordrecht. Het goud en zilver werden verdeeld onder Vera Moonen en Tamara Bloemers, zij het in een andere volgorde dan in Heythuysen. Vera mocht genoegen nemen met het zilver, en Tamara mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Nederweert presteerde hiermee maximaal door met twee uit drie deelnemers op het podium te eindigen, terwijl een brigade als RB Heythuysen het met meer dan 50% van het deelnemersveld (vijftien uit 29) niet verder schopte dan een zesde notering.

1
Tamara Bloemers
Nederweert
3.514,26
2
Vera Moonen Nederweert3.404,11
3
Renee Bouter
Gouda
3.280,31

Bij de jongens was het ook een herhaling van een maand geleden, en was het podium een mooie afspiegeling van de deelnemende brigades. Gouda’s Vincent Altres wist Rick van Wegberg op te volgen als Nederlands Kampioen. Vincent gaf nog een stukje extra glans aan zijn kampioenschap, want bij het thans vorig jaar geïntroduceerde (eigenlijk gewijzigde: nu diende de boys de torpedo na een baantje zwemmen ook nog eens dicht te klikken) onderdeel D5 - 50m lifesaver zwom deze knul toch zomaar een Nederlands Record in de boeken (0:36,30). Vincent verbeterde het record van de Zevenaarse Wouter de Boer met drie tienden van een seconde. Bij onderdeel D2 (50m ringduiken met vliezen) kwam deze jongen – die vorig jaar zevende eindigde – er nog schrikbarend dichtbij. De brigade met de kleurrijke bloem had in Lars Hobus een goede runner-up, want deze jongen kreeg het zilver omgehangen. Lars had een ruime achterstand op Vincent, maar tevens een ruime voorsprong op de bronzen Falco Tichelaar (RB Zevenaar). Gouda wist met één deelnemer in deze categorie 100% te scoren.

1
Vincent Atres
Gouda
3.871,52
2
Lars Hobus
Heythuysen3.517,86
3
Falco Tichelaar
Zevenaar
3.250,32


In de categorie C, waar de twaalf tot en met veertien jarigen tegen elkaar streden, mochten de meisjes na twee jaar dominantie van Tanja van Essen weer eens een frisse kampioene begroeten. Fiona Meuffels had het genoegen, en nam dat genoegen met een ruime voorsprong op de rest van het klassement. Dat was een mooie prestatie van Fiona, vooral omdat zij vorig jaar genoegen moest nemen met een zure vierde plek achter twee Belgische deelneemsters. Alleen het record op the 50m lifesaver (C5) kwam in gevaar, maar hier kwam Fiona twee tienden voor tekort. De Echtse deelneemster mocht op het podium nog een teamgenoot begroeten, want Linda van Wegberg nam het brons in ontvangst. Linda had ieder geval gebruik gemaakt van de ervaring die zij in Heythuysen had opgedaan (waar zij zesde eindigde). En dat was nodig want de plekken drie tot en met zeven eindigden allemaal binnen een bandbreedte van iets meer dan honderd punten. Tussen dit Echtse duo werd Kayleigh Engels uit Heythuysen mooi tweede, en mocht het zilver in haar zak steken (of om laten hangen, zo zijn ze dan ook wel weer!). Ook weer opzienbarend om te zien dat bij deze categorie de brigade met twee medailles maar drie afgevaardigden had. Hoewel er in deze categorie geen brigade deelnam met een overheersend aantal deelnemers.

1
Fiona MeuffelsEcht
3.728,96
2
Kayleigh Engels
Heythuysen3.438,57
3
Linda van de Wegberg
Echt
3.364,16

Bij de C-jongens kon een oud-Nederlands Kampioen uit de categorie D zich na een jaar wederom Nederland Kampioen noemen, en wel Ruben van Erk van de reddingsbrigade uit Alblasserdam. Vorige maand in Heythuysen moest hij nog zijn meerdere erkennen in Noud Jansen en Stan Snijders, maar nu duldde hij geen snellere tegenstander. Daarmee vervolgde hij een mooi seizoen, want tijdens zomerse ocean events was Ruben ook vrijwel ongenaakbaar in zijn categorie. Ruben brak geen nationale records, maar wist op het vijfde onderdeel (C5, ook nieuw!) op zeven tiende te geraken van het record van Ken Boonen. Met nog een jaar te gaan in de C liggen sommige records in het vizier. Ken Boonen was vorig jaar superieur in de C, maar Ruben had weldegelijk tegenstand. Dat kwam voornamelijk van een stukje verder op de rivier. Jelmar Hillebrink uit Dordrecht wist namelijk de tweede plek op te eisen, en deed dit op een afstand van iets meer dan honderd punten. Jelmar was vorig jaar nog vierde, en was daarom erg blij dat hij nu wel op het podium stond. Achter dit onderonsje uit de Drechtsteden eindigde Noud Jansen van RB Echt in het kielzog van Jelmar, en werd de derde medaillewinnaar.

1
Ruben van ErkAlblasserdam
3.769,30
2
Jelmer Hillebrink
Dordrecht3.630,25
3
Noud JanssenEcht
3.590,12

Uitslagen NK ILSe 2009