lifesaving.nl banner 1

Leiderdorpse ReddingsbrigadeAfgelopen zaterdagavond- en nacht – 14 op 15 maart 2009 – stond de jaarlijkse seniorenmarathon (> 15 jaar) ‘Nacht van Leiderdorp’ weer op het programma voor menig zwemmend redder of aanverwant sporter. Dit jaar stonden negen reddingsbrigades, drie zwemverenigingen en nog een gelegenheidsteam van Hogeschool InHolland Haarlem aan de start.


 

 

 

 

Vergeleken met vorig jaar was het deelnemersveld fors uitgedund, toen deden er nog 23 ploegen mee. De reden dat er nu tien ploegen minder deelnamen kan gezocht worden in verschillende factoren: de slechte ervaring met de defecte luchtverversing van vorig jaar, de vierde ronde van KNZB-competitie en de estafettewedstrijd in Melick-Herkenbosch die ook in dit weekend vielen, misschien zelfs vanwege de financiële crisis die  nu ook toegeslagen heeft bij reddend Nederland, maar wie weet was het gewoon toeval. Aan de sfeer en aan de organisatie zal het ieder geval niet gelegen hebben, want ook dit jaar werd de wedstrijd gemoedelijk en zonder noemenswaardige incidenten verzwommen en kregen alle deelnemende verenigingen en brigades aan het einde van de marathon een leuke prijsuitreiking voorgeschoteld.

De marathon had een duur van acht uur, waarin teams van maximaal acht man (of vrouw) om beurten per persoon zoveel mogelijk banen probeerden te zwemmen, en wel in afgebakende periodes van één kwartier. Om 18.00 werd na een kort praatje van de organiserende brigade vrijwel direct gestart, wat mening zwemmer en ploegleider in een versnelling hoger zette. Eenmaal in het water, of in positie om de banen te tellen begonnen de meters op te lopen. Na één uur tekende zich een licht onderscheid af tussen een ‘linker- en rechterrijtje’. In de top van het klassement nam zwemvereniging De Kleine Does (DKD) uit Leiderdorp al snel de leiding door 3900 meter af te leggen. Zij werden gevolgd door RB Gouda 1 (3850m), RB Alphen a/d Rijn (3700m), RB Alblasserdam (3700m) en RB Leiderdorp (3600m). De zwemvereniging uit Koudekerk volgde op 3500m, en maakte het gezelschap dat in de komende uren om de bekers zou strijd compleet.

In het tweede en derde uur schommelden de totalen aan meters nog weelderig in het rond, waardoor het klassement flink door elkaar werd geschut. Maar na vier uur zwemmen lag DKD nog altijd fier aan kop met 15.250 meter. 350 meter daar achter kwam de brigade uit Leiderdorp met 14.900 meter, waarmee zij virtueel ook aan de leiding stonden. De organisatie stelde behalve drie bekers en een wisselbeker voor het totaalklassement namelijk ook drie bekers voor de beste drie brigades ter beschikking. In het kielzog van de twee Leiderdorpse verenigingen volgde nog steeds RB Gouda. Na drie uur waren zij tot op 50 meter van RB Leiderdorp gekomen, maar een uur later was die achterstond al weer opgelopen tot 200 meter (met 14.700m). Om plek drie in het brigadeklassement vochten Alphen a/d Rijn en Alblasserdam, zij stonden om 22.00 op resp. 14.250 en 14.000 meter. ZP&C Koudekerk volgde op 300 meter van Alblasserdam. Aan de andere zijde van het klassement leidde RB Dordrecht de rest van het gezelschap met 13.650 meter, ruim gevolgd door RB Gouda 2 (13.300m), RB Hendrik-Ido Ambacht (13.100m), RB Leidschendam (12.800m), LZ 1886 (11.400m), InHolland Haarlem (11.200m) en de voorlopige hekkensluiter RB Leiderdorp 2 (11.050m).

In de naderende vier uur wist DKD zijn afstand nog ruim te verdubbelen, en haalde het daarmee om met 30.550 meter eerste te worden in het algemeen klassement. Zij zwommen daarmee – al dan niet met dezelfde opstelling – 750 meter meer dan vorig jaar. De afstand van de nummer één van vorig jaar werd niet verbroken, want het herenteam van RB Weert wist het vorig jaar met een gemiddelde van precies duizend meter per kwartier tot 32.000 meter te brengen. Voor de eerste plaats in het brigadeklassement (en tegelijk de tweede plek in het totaalklassement) tekende zich nog een tweestrijd af tussen RB Leiderdorp 1 en Gouda 1. Van 22.00 tot 23.00 wist Gouda 50 meter in te lopen op Leiderdorp, waarmee diens achterstand werd teruggebracht tot 150 meter. Dat wakkerde de hoop van Gouda aan, maar desondanks zou Leiderdorp om 0.00 weer uitgelopen zijn tot 250 meter, en hielden zij dit vast tot aan 1.00. In het slotuur trok de Goudse brigade alles uit de kast en naderden zij Leiderdorp volgens enkele Goudse zwemmers tot op een vrijwel gelijke stand. De geruchten gaan dat de coach van Leiderdorp dit toch wat té spannend leek te worden, waarna een snellere zwemmer die dacht al klaar te zijn weer uit de kleedkamer werd getrokken en in het water werd verwezen. Al dan niet waar, het lukte Leiderdorp uiteindelijk wel om met een totaal van 29.500 meter overtuigend de titel in het brigadeklassement te veroveren, gevolgd door Gouda met een totaal van 29.200 meter. Daarmee overtrof Leiderdorp haar eigen prestatie van vorig jaar met 2.300 meter, en werd Gouda voor het tweede jaar achtereen tweede in het brigadeklassement (vorig jaar achter Dordrecht). Gouda zwom nog wel 900 meter meer dan afgelopen jaar.

De plaatsen voor het totaalpodium zijn daarmee bezet, alleen is nog de resterende bronzen plaats voor de brigades in de aanbieding. De brigade uit Alphen aan den Rijn was daarbij spekkoper, door RB Alblasserdam vier uur lang respectievelijk op 600, 450, 600 en 650 meter afstand te houden. Daar waar de Alblasserdammers nog een tijd alles uit de kast probeerde te halen, bleek RB Alphen (niet te verwarren met de Deutsche naamgenoot) een brug te ver. Daarmee haalde Alphen de bronzen beker binnen, en eindigde Alblasserdam voor de tweede maal achtereen op de vierde plaats bij de brigades. Zwemvereniging Koudekerk stak Alblasserdam nog met 100 meter voorbij en kwam daarmee op plaats vijf, met 28.000 meter. Voor Alphen een jaarverbetering van 1.650 meter, daar waar Koudekerk 1.300 meter minder zwom, en Alblasserdam 250 meter meer dan in 2008.

Op 800 meter van Alblasserdam volgde de brigade uit Dordrecht, die vorig jaar nog tweede wist te worden achter RB Weert. Met een ietwat uitgedund team wisten zij nog aan 26.700 meter te komen, en hielden daarmee het tweede team van Gouda 100 meter achter zich. 950 meter daar vandaan eindigde RB HI-Ambacht op een negende positie, op 50 meter gevolgd door RB Leidschendam. Nummer elf, LZ 1886, kwam tot 23.350 meter, wat 350 meter meer was dan de PABO-studenten van InHolland Haarlem. En daar waar Leiderdorp 1 eerste werd in het brigadeklassement, eindigde het tweede team van Leiderdorp op de dertiende plek met 22.250 meter, wat ook een knappe prestatie is.

Foto’s volgen waarschijnlijk nog, de uitslagen per uur en in totaal ook.

Update: Hier zijn de uitslagen!

 

Als extra wel alvast de uitslag van vorig jaar, waar de heren van RB Weert nog zegevierden. Helaas waren zij dit jaar wegens logistieke problemen verhinderd.

 

Eindstand Nacht van Leiderdorp 2008

Eindstand Nacht van Leiderdorp 2009

leiderdorpsereddingsbrigade.nl