lifesaving.nl banner 1

Gisteravond werd er voor de 13e keer een avondmarathon georganiseerd door en gehouden in het pittoreske Brummen. Een jaarlijks terugkerend evenement, welke ondertussen al een flinke reputatie heeft opgebouwd. Een kleine uitleg voor degenen die niet weten wat een avondmarathon is; een 6 uur durende zwemwedstrijd, eventueel met tussendoor kleine estafettes.

Klaar voor de start...
Klaar voor de start... (klik voor vergroting)

In Brummen is de indeling de eerste 2 uur vrij te bepalen. Daarna moet er om de 10 minuten van zwemmer gewisseld worden. Het laatste half uur is er dan weer een massale 50 meter estafette. Net als de afgelopen jaren was het "volle bak" met 12 deelnemende ploegen. Vlak voor de wedstrijd had de reddingsbrigade uit Rijnwaarden zich nog afgemeld, wat inhield dat Deventer op het laatste moment met twee teams mee mocht doen. Verder was er dit jaar ook weer een opdracht voor 11 van de ploegen, hoe kan het ook anders op de 11e van de 11e; Carnaval. Zevenaar kwam uiteraard met de opdracht om te winnen, die doen normaal al gek genoeg.

Af!
Af! (klik voor vergroting)

Al vlak na de start was het duidelijk tussen welke ploegen de strijd voornamelijk zou gaan. Om plek 1 werd gevochten door Zevenaar en Boxtel en daarmee werd er door Oss en Brummen gevochten om de derde plek. Na een uur stonden die eerste twee ploegen dan ook gezamenlijk op het het virtuele eerste trapje, met 5,2 kilometer. Oss wist op dat moment met 4,7 km de thuisploeg met 50 meter achter zich te houden. Nét erachter werd zoals gewoonlijk zwaar strijd geleverd door de mensen uit Hasselt en Staphorst. Kortom de toon was gezet en als enige cadeautjes zouden waterbalonnen afgegeven worden.

Baantjes baantjes baantjes tellen
Baantjes baantjes baantjes... tellen (klik voor vergroting)

Bij het eerstvolgende strijdjournaal bleek hoe hevig de strijd was, Boxtel stond 100 meter voor op Zevenaar.  Een half uur later was er echter al weer stuivertje gewisseld en stond Zevenaar weer 50 meter voor. Tussen Oss en Brummen zat op dat moment slechts 150 meter verschil. Hasselt wist de voorsprong op Staphorst uit te breiden tot 350 meter. Dat was geheel zonder hulp van Zevenaar, zoals sommige boze Staphorst tongen van wél beweerden.

Franjeman in actie
Franjeman in actie (klik voor vergroting)

Hierna begonnen de 10 minuten sessies, ideaal voor de echte kilometervreters. Veel verschuivingen vonden er ook niet meer plaats. Zevenaar had namelijk net iets meer redelijke 10 minuten zwemmers dan Boxtel, dus werd de voorsprong vergroot. Om half twaalf, met het sprintfestijn voor de boeg, zou Boxtel namelijk nog 650 meter in moeten halen om langszij te komen.

Feest
Feest (klik voor vergroting)

Aan het begin van de nacht was het festijn over en werd er nog even franje uitgedeeld door Hasselt, waar sommige badmedewerkers niet zo heel blij mee waren. Maar dat is het risico. Achteraf bleek dat Boxtel toch nog 50 meter had weten in te halen op Zevenaar en dat Hasselt ruim voor Staphorst bleef. Kortom hier de winnaars van de klokken, waartegen de hele avond gezwommen was:

1. Zevenaar 26900 meter
2. Boxtel 26300 meter
3. Oss 24450 meter
4. Brummen 24150 meter
5. Hasselt 21500 meter
6. Deventer 2 21050 meter
7. Staphorst 20500 meter
8. Apeldoorn 20000 meter
9. Wierden 19700 meter
10. Utrecht 18650 meter
11. Tiel 17050 meter
12. Deventer 1 16650 meter

Klokken
De prijsklokken (klik voor vergroting)

Hiermee stond de opdracht voor Zevenaar voor het volgende jaar alweer vast, namelijk het mogen houden van de Groen-Zilver-Groene Wisselbeker. Met zulke kleuren voor een wisselbeker, vraag je er natuurlijk om. Net als dat je vantevoren de winnaar al ergens op laat drukken. De gelukkige vinders van een zwerfkei, mogen zich melden in de commentaren om dit spul door te geven...

Meer info over de Avondmarathon: RB Brummen
Uitslagen: RB Brummen (PDF alert)
Foto's: RB Brummen, RB Zevenaar, RB Boxtel, RB Staphorst 1, RB Staphorst 2, RB Staphorst 3 
Verslag: RB Boxtel, RB Staphorst
Verslag + Foto's: Zwartewater Ratten Hasselt