lifesaving.nl banner 1

Pieter van den Hoogenband zwemstadion*snik* Dag Tongelreep, hallo Pieter van den Hoogenband zwemstadion! Misschien een nóg mooier decor voor alweer de 29e Internationale Ontmoeting. Na de Eerste Hulp Aan Drenkeling wedstrijden op zaterdag was het op zondag tijd voor de estafette teams om loos te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar voordat het eerste startschot klonk, moest er natuurlijk wel ingezwommen worden. Ondanks de grootte van het bad werd het een gezellig drukke bedoening. Er ontstond nog wat onenigheid in een enkele baan over de richting die gezwommen werd, maar alles liep met een sisser af.

 

50 meter popduiken voor ploegen

Daarmee kon er een begin gemaakt worden aan de echte wedstrijd en wel met de familiepop. Allereerst was het de beurt aan de meisjes. Daar werd direct de toon gezet door Weert met de snelste tijd. Alleen de meisjes van Boxtel konden enigszins in de buurt blijven. Heythuysen en Echt bleven met dezelfde tijd ook nog onder de 50 seconden en gaven ook aan mee te willen doen voor het podium. 

 

Bij de jongens waren de verschillen groter. Alleen de teams van Echt en Melick-Herkenbosch legden elkaar het vuur aan de schenen. Deze keer werd het pleit beslecht voor Echt met maar liefst drie hele tienden voorsprong. Gouda moest op het eerste onderdeel direct al een gaatje laten vallen, maar werd nog wel derde.

 


Meisjes

Jongens 
1Weert 1
48,2
Echt 1 41,7
2
Boxtel 1
48,8
Melick-Herkenbosch 1 42,0
3
Heythuysen 149,8
Gouda 1
45,5
Echt 1
49,8

 

hup! hup! hup!

 

Ook bij de dames werd direct de toon gezet. Duidelijk was dat de strijd, zoals al enkele jaren, tussen de damesploegen van Echt en Heythuysen gaat. Echter maakten de dames van Heytse, die/welke vorig jaar toch wel onverwachts Nederlands Kampioen werden, een statement. Op het kortste onderdeel van de dag wisten ze een voorsprong van 2,6 seconden te pakken op de directe concurrent Echt. Melick-Herkenbosch wist direct de aansluiting te houden en vlak achter Echt te eindigen.

 

Bij de heren waren voor de verandering de verschillen weer eens minimaal. Tussen de nummer 1 en de nummer 6, Delft zaten slechts 1,2 seconden. Daar was alles dus nog heel goed mogelijk.

 


Dames
 Heren 
1
Heythuysen 1 37,7
Echt 1
35,1
2Echt 1
40,3
Boxtel 1
35,6
3
Melick-Herkenbosch 1
42,5
Zevenaar 1
35,8
 

[piepstem aan]Nogmaals stilte voor de start[piepstem uit]

 

 4 x 25 meter popvervoeren

Na een onderdeel met hele kleine verschillen, was het tijd voor een onderdeel waar meer duidelijk zou worden. Voor de meisjes van Boxtel was het een moment van grote vreugde, want ze werd daar toch eventjes afgetekend eerste. Na een klein kwartiertje kwamen pas de meisjes van Weert aan de finish, op de voet gevolgd door Heythuysen. Opvallend was wel dat bij de jongens nagenoeg dezelfde tijden gezwommen werden, terwijl het bad of het onderdeel niet veranderd was ondertussen. Het enige jongensteam dat alle girlpower kon weerstaan kwam uit Echt. Nipt bleven zij de rest voor. Behalve dan de andere jongensteams, ze waren al afgedroogd en wel toen Gouda als tweede aantikte. Met recht was het ook een internationale ontmoeting toen de lads van Sheffield als derde finishte .

 


Meisjes
 Jongens 
1
Boxtel 1
1:56,4Echt 1
1:56,1
2Weert 1
2:09,7Gouda 1
2:09,0
3
Heythuysen 1
2:10,5
Sheffield
2:16,6

 

Verkeerde discipline gekozen?
Life Saving is echt schoon zwemmen.

 

Na het tikje dat Heytse uitdeelde op het eerste onderdeel, deelde Echt een mokerslag uit op het tweede onderdeel. Na zo'n vijf jaar verbraken ze hun eigen Nederlands Record en dat terwijl dat record toch gezwommen was, in een volgens de regel sneller, 25 meter bad. Maar regels zijn er om te verbreken, zo stelden de dames en snoepten er vier tiendes vanaf. Heythuysen was helemaal beduusd  en kwam pas een ruime 10 seconden later aan de finish. Dit kon wel eens de beslissing brengen al zo vroeg in de wedstrijd. Een eindje achter de eerste twee kwamen de dames van Amersfoort om de eer van de derde plek op te halen.

 

Mooi op één lijn

 

Ook bij de heren werd op dit onderdeel duidelijk waar de strijd om het eremetaal gevoerd zou gaan worden. Heythuysen maakte met een fotofinish-lengte verschil duidelijk dat zij de ones-to-beat waren. Echt deed er wel nauwelijks voor onder, maar kreeg wel een eerste tikje. Zevenaar verloor ondertussen lichtelijk de aansluiting, maar kon nog wel verhinderen dat andere teams derde zouden worden.

 


Dames
 Heren 
1
Echt 1
1:34,3Heythuysen 1
1:24,4
2Heythuysen 1
1:44,9
Echt 1
1:24,5
3
Amersfoort 1
1:55,5
Zevenaar 1
1:32,5
 

4 x 50 meter wisselslag estafette

bij het volgende onderdeel weken de junioren af van de senioren en deden een iet ander onderdeel. Eerlijkheidshalve moet gezegd dat de meisjes van Boxtel verreweg de snelste waren op dit onderdeel, alleen met een dikke vette kanttekening van het scheidsgerecht. Code 8.05 hoppakee, daar konden ze het mee doen. Wat zoiets betekent als een fout bij de wissel. Daar ging de snelste tijd van 2:52,5. Van die gelegenheid maakte Deventer het meest gebruik. Ondanks dat de meisjes van Deventer slechts derde waren tijdens de Regio Oost Kampioenschappen, wisten ze hier een seconde van hun tijd af te halen en glorieus te winnen. In de kielzog van Deventer slipstreamde Weert naar een tweede plek en verstevigde, mede dankzij de fout van Boxtel, de eerste positie.

 

Bij de jongens kwam voor de eerste keer de overwinning van de Echter jongens voor het eerst in gevaar.  Ze raakten niet in paniek en zwommen toch naar de eerste plek al bleef het verschil met Melick én Herkenbosch minimaal. Slechts een halve seconde was het verschil volgens de stopwatches. Gouda werd best of the rest met een derde plek. 

 


Meisjes
 Jongens 
1
Deventer 1
2:58,1
Echt 1
2:43,9
2Weert 1
2:58,5Melick-Herkenbosch 1
2:44,4
3
Gouda 1
2:59,4
Gouda 1
2:50,1

 

4 x 50 meter reddingsestafette

 Bij de senioren zoals gezegd een ander onderdeel, dat misschien wel een stukje zwaarder is. Deze keer even geen Nederlands Record, maar wel een kleine herhaling voor de dames van Echt. Ze verstevigden hun voorsprong door de directe concurrent opnieuw van het lijf te slaan met een dikke twee tellen. Wederom waren het de dames van Amersfoort die garen sponnen bij dit gevecht , althans om beste van de rest te worden. Dit deden ze een halve seconde voor de dames van Melick-Herkenbosch. De strijd om plaats drie leek daarmee een stuk spannender te zijn dan om het goud, of kon daar nog verandering in komen?

 

Daarna voerden de heren van Echt op waarom zij de wedstrijd zouden moeten winnen. Na het tikje dat ze kregen op de vervoersestafette, deelden ze vrolijk een tikje terug uit. Met drie tienden wonnen ze de reddingsestafette, dus bleef alles mogelijk. Ondertussen verloor Zevenaar verder de aansluiting en meldden Boxtel en Heythuysen 2 zich voor een podiumplek. Deze onderlinge strijd werd in dit geval gewonnen door Boxtel, die daarmee de hoop kregen dit vast te kunnen houden richting het podium aan het eind van de dag.

 


Dames
 Heren 
1
Echt 1
2:35,7 Echt 1
2:24,6
2Heythuysen 1 2:37,9
Heythuysen 1
2:24,9
3
Amersfoort 1
2:54,5
Boxtel 1
2:28,3
 

4 x 50 meter torpedoboei-estafette

De torpedoboei estafette werd het domein van de Boxtelarinnetjes, die hun fout van het vorige onderdeel probeerden recht te breien. Helaas werd het verschil met de concurrentie maar klein, met Weert op vier tienden op plaats twee. "Hallo," dacht Vlissingen, "Dat kunnen wij ook." en zo deelden twee teams op de tiende exact de zelfde tijd.

 

De stijgende lijn van de jongens van Gouda werd bij dit onderdeel  lekker doorgezet. Ze hielden hiermee Melick-Herkenbosch achter zich. Echter waren de rood-zwart-rode strijders een maatje te groot en droogden alle concurrentie zwaar af met een dertien seconden voorsprong. Relatief gezien ook hun beste prestatie op deze wedstrijd.

 


Meisjes
  Jongens 
1
Boxtel 1
2:27,7
 1Echt 1
2:09,0
2
Weert 1
2:28,1
 2Gouda 1
2:22,1
Vlissingen 1
 3Melick-Herkenbosch 1
2:27,4

 

De torpedoboei-estafette was hoog tijd voor de dames met de rode bloem op hun witte badmuts om orde op zaken te stellen. Met een klinkende overwinning deden ze eindelijk weer iets terug. Dat was ook niet het enige, ze pakten daarmee ook het Nederlands Record van Echt af. Dat record stamde ook al uit een 25 meter bad, maar dan uit het NK bad van Weert in 2008. Het was voor Heytse nog niet genoeg om direct weer aan de leiding te gaan, maar er was weer spanning in de wedstrijd. De strijd om de lagere plaatsen werd ondertussen gewonnen door Melick. Herkenbosch schudde namelijk het tweede damesteam van Heythuysen van zich af om plaats drie, terwijl Amersfoort de strijd om het eindpodium definitief opgaf met een negende plaats op dit onderdeel.

 

Ook de heren Rode Bloem Op Witte Muts lieten de strijd in de beslissende fase terechtkomen en ging meer gas geven. Dit deden ze deze keer door een viertal secondes op de concurrent uit Echt te pakken. Voor de Life Savers uit Heytse was het dus een gouden greep van de organisatie om de torpedoboei-estafette aan het programma toe te voegen. De mannen van Zevenaar kwamen terug uit de achterhoede met een stevige derde plaats en schudde daarmee Boxtel en Heytse 2 alweer van zich af. Maar de wedstrijd is natuurlijk pas over als de lijnredding voorbij is, zo is het ook.

 


Dames
 Heren 
1
Heythuysen 1
1:52,0Heythuysen 1
1:37,2
2Echt 1
1:53,6
Echt 1
1:41,6
3
Melick-Herkenbosch 1 2:05,3
Zevenaar 1
1:44,2
 

4 x 50 meter lijnredding

Het meest technische onderdeel van de dag, was weer de kers op de taart. Ondanks dat de meisjes van Boxtel verwoed probeerden alsnog een behoorlijke podiumplek te behalen, moesten ze bij dit onderdeel drie teams voor laten gaan. Dat was de kans die gegrepen werd door Heythuysen met hun eerste onderdeel overwinning. Niet ver daarachter stelde Weert de eindoverwinning veilig. Gouda wist de voorsprong op Boxtel niet groot genoeg te maken voor een uiteindelijk podiumplaats, maar werd hier nog wel even derde.

 

Scherp

 

Bij de jongens was het geen verrassing meer, ook hier werd Echt eerste en dus kwam de eindoverwinning nooit in gevaar. De blokes uit Sheffield maakten nog wel even een statement richting België, want blijkbaar is het niet nodig vaker met tuigje om te moeten gaan om toch in de top mee te draaien. Ondanks de lichte achterstand op Echt werd Sheffield wel tweedes. Met een derde plaats liet ook het verzwakte team van de Groen - Zilver - Groen Strijders voor het eerst op de IO van zich horen, dat krijg je als je ook bondszwemkampioenschappen van de NCS hebt. 

 


Meisjes
 Jongens 
1
Heythuysen 1
2:39,9
Echt 1
2:26,0
2Weert 1
2:41,9
Sheffield
2:35,6
3
Gouda 1
2:44,5
Zevenaar 1
2:45,3

 

Uiteindelijk kwam het ook bij de dames aan op het laatste onderdeel. De dames van Heytse móesten niet alleen winnen, maar ook dik winnen, om de wedstrijd nog te kunnen winnen. Echter lieten de dames van Echt natuurlijk nooit meer hun voorsprong uit hun handen glippen, ze maakten het alleen nog net iets spannender door de tegenstandsters nét te laten winnen. De seconde tussen de twee teams zou later echter niet het verschil ongedaan kunnen maken. Het verschil voor plaats drie werd door Melick-Herkenbosch nog eens bevestigd.

 

Nou nog maar een keer sneller dan

 

Alweer een grens doorbroken. Dat was de conclusie na de lijnredding bij de heren. Voor het eerst werd er officieel onder de 1:50 gedoken, nadat de heren van Heytse in Weert al het eeuwenoude record van Vlissingen Weert hadden verbroken. Geen van de concurrent had op deze geoliede machine een antwoord. Wel was de strijd daarachter voor de overige plaatseringen spannend. Dit liet Echt uiteraard niet op zich zitten en werd tweede. Zevenaar hielp Boxtel uit de droom en maakten geen grote fouten. Ondanks het speciale verzoek om toch fouten te gaan maken. Tussen Zevenaar en Boxtel was zelfs nog genoeg ruimte voor de mannen van Heythuysen 2, hulde daarvoor. 

 


Dames
 Heren 
1
Heythuysen 1
2:08,2
Heythuysen 1
1:49,8
2Echt 1
2:09,2
Echt 1
1:57,4
3
Melick-Herkenbosch 1 2:21,0
Zevenaar 1
1:58,4

 

De organistie vraagt uw aandacht voor het volgende: 

Voor dat er over gegaan kon worden kwam er eerst nog een aandachts- en mediageile smeagol door het zwemstadion heen gebanjerd. Over de toedracht tast de organisatie nog volledig in het duister. Wel is bekend dat er diverse film- en fotocamera's het gebeuren vastgelegd hebben. De organisatie werpt graag een blik op dit mogelijk bewijsmateriaal, om de identiteit van deze smeagol te achterhalen. Het signalement luidt als volgt:

Must have the precious

Uw bewijsmateriaal kunt u altijd naar de redactie opsturen, maar u kunt ook contact opnemen met de plaatselijke politie. 

 

Verder vraagt de organisatie uw aandacht voor het volgende. Na afloop van de Internationale Ontmoeting bleven er bergen waardevol en minder waardevol materiaal achter op de perrons naast het zwembad. Helaas waren de schuldigen al met de noorderzon vertrokken en helaas ruimt Otje niet alle rommel op, dus wordt u vriendelijk verzocht uw eigen rotzooi te deponeren in de de daarvoor bestemde bakken. Met hetzelfde gemak... Gooi je het in de afvalbak. 

 

Podium

 

De snelste meisjes van de IO 2009

Meisjes: 2) Heythuysen, 1) Weert, 3) Boxtel.

 

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=T5ufnIjcBQs}

Jongens: 2) Gouda, 1) Echt, 3) Melick-Herkenbosch 

Met dank aan Wim Hover!

 

De snelste dames van de IO 2009

Dames: 2) Heythuysen, 1) Echt, 3) Melick-Herkenbosch

 

De snelste heren van de IO 2009

Heren:  2) Echt, 1) Heythuysen, 2) Echt, 1) Heythuysen, 3) Zevenaar

 

De junioren werden in totaal gewonnen door Echt, maar het seniorenklassement was een prooi voor de Heytsenaren. De hoofdprijs in de vorm van de Lina Diepstraten wisselbeker ging uiteindelijk naar een dolgelukkige Nico Laumen van Echt, vóór de teams van Gouda en Heythuysen.

Zoenuuuh!

 

Hieronder de downloadsectie, zols u dat gewent bent van ons.

Uitslagen junioren/senioren

Foto's: RB EIndhoven, RB Heythuysen, RB Zevenaar