lifesaving.nl banner 1

Image Afgelopen zaterdag werd door Reddingsbrigade Weert traditioneel de Nieuwjaarswedstrijd georganiseerd, als vervolg op de Oudjaarswedstrijd. In tegenstelling tot de Oudjaarswedstrijd voor junioren en aspiranten, stonden bij de nieuwjaarswedstrijd alleen maar senioren aan de start.

En meteen werd duidelijk dat de sfeer grimmig was. Iedereen ging zo snel mogelijk naar binnen om toch maar zo veel mogelijk van de schaarse ruimte in beslag te nemen. Ook de stoelen en krukken waren zeerzeker niet in overvloed aanwezig. Dit laatste bracht ene Claudine Roemen op het idee om toch stiekem wat stoelen te gaan halen bij rivaliserende brigades.

Dit resulteerde in een clash met de 'harde kern' van RB Zevenaar, die altijd het slechte in een mens naar boven halen, zo laat men geloven. Wellicht dat deze geruchten waar zijn, want het resulteerde in een regelrechte aanslag op Ruud 'Ollie" van Bommel van RB Heythuysen (zie onderstaande artist impression).

Image
Claudine Roemen gooit, al dan niet onder invloed van RB Zevenaar, met krukken.

Toen de schokgolf door het zwembad gegaan was en het aantal gewonden op 0 uitkwam, kon er dan toch gewoon ingezwommen worden. Ofjah, inzwemmen is een groot woord, eigenlijk verplaatste de drukte zich gewoon van de perrons naar het water.
Ondertussen deed de organisatie van RB Weert er alles aan om een aantal dingetjes recht te zetten. Soms letterlijk, want de hindernissen lagen scheef en niet in het midden van de baan. Maar ook de serie indeling had haken en ogen, want wat moesten de heren van RB Zevenaar nou in serie 1?

Het eerste onderdeel was de 4 x 50m hindernis met zwemvliezen. Bij de dames liet RB Heythuysen 1 er geen gras over groeien, en pakte de eerste plaats. De dames uit Echt 1 en Sint Truiden konden nog volgen, maar de rest had al een achterstand groter dan 100 punten. Een kleine kanttekening hierbij is dat geen van deze drie teams op volle sterkte aanwezig waren, vooral RB Echt was zwaar overhoop gehaald door afwezigheden.
Ook bij de heren was het RB Heytse 1 met een droomstart, de droomtijd bleef echter achterwege. De heren van Sint Truiden, Echt 1 en Weert 1 bleven binnen 100 punten van de voorlopig koploper.

Image
Artist impression van een willekeurige start bij de heren.

Het volgende onderdeel, de 50m popduiken voor ploegen (of 50m familiepop op z'n Belgisch), was bij de dames wederom prooi voor Heytse, al bleef het NR wederom ver weg. Opvallende resultaten kwamen van Boxtel 1, die met een 11e plaats op het eerste onderdeel toch de 5e plaats op dit onderdeel wisten te behalen en hiermee een enorme sprong in de tussenstand maakten.
De heren van Weert 1 kropen door het spreekwoordelijke oog van de naald. Enkele toeschouwers beweerden dat de helpers over de 5m lijn gezwommen waren, maar dit was buiten het beeld van de officials gebleven. Of dit waar is,... we zullen het nooit weten, eerste op dit onderdeel werden ze in ieder geval wel. De tweede plaats was voor de heren van Boxtel, die net als de dames weer veel terrein goedmaakten. De heren van Echt 1 konden hun aanspraak op de overwinning wel vergeten, want ze kregen gratis 250 strafminuten strafpunten aan de broek, wegens 6.04 (vraag ons niet wat het betekent).

Image
Artist impression van een damesteam op de 50m pop.

De 4 x 25m popvervoeren zorgde zoals altijd voor veel spektakel was eigenlijk het minst leuke onderdeel van de dag. Waar dit onderdeel normaalgezien de tussenklassementen nog eens flink door elkaar haalt, was dat eigenlijk niet het geval dit keer. Afgezien van een paar verschuivinkjes hier en daar, bleef de strekking van het verhaal hetzelfde. Ook de tijden waren niet om over naar huis te schrijven, dus laten we dat ook maar niet doen dan.

Na een korte pauze van 10 15 20 minuten werd de wedstrijd hervat met de torpedoboei estafette. Dit bleek toch wel hèt onderdeel van RB Heythuysen: zowel bij de dames als bij de heren haalde het eerste team flink uit en liet de concurrentie meer dan 100 punten achter zich. Maar die overige teams hadden dus nog wel uitzicht op een podiumplek. Bij de dames werd het alleen maar spannender, met de nummers 2, 3 en 4 die finisthen binnen 6 tienden.

Image
Artist impression van een overname bij de 4 x 50m torpedoboei estafette heren.

Het eennalaatste onderdeel was de 4 x 50m reddingsestafette. Bij de dames waren het respektievelijk Heythuysen 1, Sint Truiden en Echt 1 die als eerste drie finishten. Grote verassing was het team van Heythuysen 2, dat een vierde plaatst wist te halen. De dames van Melick Herkenbosch 1 verloren definitief de aansluiting met de top drie, dus eigenlijk was al bekend wie op het podium terecht kwamen, alleen de volgorde van de nummers 2 en 3 werd nog spannend.
Bij de heren wist RB Echt 1 het onderdeel te winnen, zo klommen ze weer terug naar de top, nadat hun totaal aantal strafpunten was verdubbeld met het popvervoeren. RB Zevenaar 1 liet kostbare punten liggen op dit onderdeel, maar met de lijnredding in het zicht waren niet kansloos voor het podium. De coach van Weert 1 zag de strijd met Sint Truiden om plaatsen 2 en 3 wel zitten: "Die Belgen hebben daar lang niet zo veel op geoefend als wij, we kunnen ze makkelijk hebben!" sprak hij.

De lijnredding, traditioneel als laatste, blijft altijd leuk. Een foutje ligt altijd op de loer, maar ook kunnen vanuit het niets goede tijden gehaald worden. Zoals Ruud 'Ollie' van Bommel ooit beweerde: "Het zou zomaar kunnen...", en daar hebben we niks aan toe te voegen.
Bij de dames won RB Heytse 1 de lijnredding voor RB Echt 1, waarmee RB Heytse 1 alle zes onderdelen als overwinnaar afsloot. Voor RB Echt 1 was het echter nog spannend, wat hadden de dames van Sint Truiden gepresteerd in de vorige serie?
De heren van Heytse 1, die voor hun gevoel al de hele wedstrijd niet op hun top gezwommen hadden, moesten toch nog effe 2x kijken voordat ze de tijd op het tijdbriefje wilde geloven. Daar stond namelijk dat ze een nieuw Nederlands record neergezet hadden, tegen alle verwachtingen in. De heren van Echt 1 haalden weer een stuk bij met een tweede plaats, maar die strafpunten gooiden hun van een zilveren podiumplaats af, naar een 7e plaats.
De heren van Sint Truiden worstelden met hun tuigje, slechts een overname ging goed. Het was dus duidelijk dat de coach van Weert gelijk had gekregen. Voor een moment moesten zij zelfs vrezen voor hun derde plek, maar het zeer stroef lopende Zevenaar 1 kreeg ook geen schot in de zaak.

Image
Artist impression van de de dames lijnredding.

De totaalklassementen loog er niet om. De dames van Heythuysen 1 hadden bijna 550 punten voorsprong op Sint Truiden, dat nog net genoeg overhield om Echt 1 voor te blijven.
Bij de heren was de voorsprong van Heytse 1 ook groot: 355 punten voor Weert 1 en Sint Truiden.

In het allertotaalste totaalklassement over Oudjaars- en Nieuwjaarswedstrijd won RB Heythuysen 1 de wisselbeker, die helaas niet aanwezig was in het zwembad. De voorsprong op Alphen 1 (D) was ruim duizend punten.

De uitslagen kunnen hier gedownload worden. Fotografen kunnen de beschikbaarheid van hun foto's aangeven in het commentaarformulier hieronder.