lifesaving.nl banner 1

Image Afgelopen zondag werd er door de Sint Truidense Reddingsclub (STRC) een wedstrijd georganiseerd. Een kleine Nederlandse delegatie verscheen aan de start: een damesteam van RB Echt en een herenteam van RB Heythuysen. Hoewel sommige lifesavers zich afvroegen waarom de wekker ook alweer ging, stonden zij toch aan de start van het Open Limburgs Redderskampioenschap.

 

 

 

 

 

Tijdens deze wedstrijd bleek dat de Belgische officials over het algemeen strenger zijn dan hun Nederlandse collega's: maarliefst 9 keer werd er een Nederlandse deelnemer gediskwalificeerd. Dit mocht de pret echter niet drukken; de prestatiedruk voor deze wedstrijd was niet heel groot en er werd vooral veel geëxperimenteerd met nieuwe technieken. Helaas was de borstcrawl-keerpunt-pop-oppak geen geweldig succes, werd er weer gestunteld met de altijd lastige keerpunten in de superlifesaver en de 100pop en was de combinatie Niels-Stefan op de torpedo estafette reddingsgordel aflossing waarschijnlijk de laatste keer. Aan de andere kant was de bodem lekker stroef voor een ultiem harde hindernis-afzet, stond het hoge startblok ook nog eens 10cm over de finishlijn heen en gingen de overnames lekker soepel. Soms zelfs zo soepel, dat de Belgische Waalse tijdwaarnemer er haar twijfels bij had.

Image
De Nederlandse delegatie zag de lol er wel van in.

Aan het eind van de wedstrijd werd er door sommigen gehaast om maar zo snel mogelijk thuis te komen. Achteraf bleek dit, mede door een ongeluk op de A2 ter hoogte van Echt en een haperende TomTom Navman, onnodig en had de prijsuitreiking gewoon bijgewoond kunnen worden. Want prijzen waren er.

In de junioren categorie was Inge Hover de beste van de dag, bij de jongens was Stefan Teley de beste. Zij hadden allebei geen diskwalificaties achter hun naam gekregen. Dit kon helaas niet gezegd worden van de senioren, zij eindigden allen ergens in de middenmoot of nog verder onderaan.
Bij de estafettes aflossingen was duidelijk wie er de beste waren. De dames van RB Echt hadden geen moeite met de concurrentie en eindigden als eerste. De heren van Heytse vochten een zeer spannend duel uit met de heren van de thuisbrigade. De hindernisestafette ging nipt verloren, maar op de popestafette liet dit gelegenheidsteam zien dat ze nog niet verloren hadden: ze zaten slechts drie tienden boven het Nederlands Record. In de afsluitende torpedo estafette werd pas in de laatste 20m beslist wie het hoogste schavot mocht betreden: de thuisbrigade van Sint Truiden, Heytse werd tweede.

De uitslagen kunnen hier gedownload worden. Er kan ook naar een aantal foto's gekeken worden, en wel hier.