Geschreven door: Martin Teley

Opening DLRG Cup 2010

De eerste dag van de DLRG Cup zit er weer bijna op, dus is het tijd voor de LifeSaving.nl redactie om heel Nederland en omstreken in te lichten over de gebeurtenissen van vanochtend. Hoe verteerde de Nederlanders het eerste stukje van het programma? Met een stevig zonnetje was het in ieder geval goed vertoeven aan het strand van Warnemünde aan de Oostzee. Een zee die ook vandaag overigens traditioneel weinig golfslag produceerde.

Een wedstrijd begint normaalgesproken met een openingsceremonie, maar daar had de organisatie dan net weer geen zin in tijd voor, en werd er gewoon maar gestart met de voorlopen van de Run-Swim-Run, de Board Rescue, de Ski Race en de Beach Flags. Voor de Run-Swim-Run was een zeer mooi M-parcours neergelegd, waarop Klaus Wilkens niet alleen heel trots was, maar ook meegedacht had aan het ontwerp. Dat het daarmee eigenlijk een Run-Swim-Run-Swim-Run was geworden (want de punt van de M lag weer op het strand), heeft waarschijnlijk nog niet eens iemand bij stil gestaan. Nadat de voorlopen series doorlopen waren, konden er begonnen worden met een vrolijke openingsceremonie. En wat is nou een openingsceremonie zonder een massale wave? Precies, alleen maar gepraat, dus gelukkig voor alle omstanders werd er gewoon een wave opgestart. En daar hebben wij bewegende beelden van.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=2eszWPI1Q-4}

Zoals jullie gemerkt hebben liepen de beelden van de openingsceremonie naadloos over in de beelden van de finale van de Run-Swim-Run voor de heren. De heel oplettende kijker ziet Peter Crijns met nummertje 5-10 in het begin als een pijl uit een boog vertrekken, en hij nestelde zich dan ook in de voorste regionen. Marcel Hassemeier won voor Duitsland dit onderdeel, gevolgd door Markus Rozenkranz van DLRG Berlin-Tiergarten. Peter eindigde op een verdienstelijke vijfde plaats, en daar was hij op zich wel tevreden mee. Bij de Run-Swim-Run voor dames kwam de top vier geheel vanuit Halle-Saalkreis, waarbij Katharina Stephan (uitkomend voor de Duitse nationale ploeg) aan het langste eind trok. De beste Nederlandse dame was Anneloes Peulen op plaats zes.

Start Run-Swim-Run Dames (wie o wie kan Anneloes spotten?)

Tijdens de finales van de Board Rescue was het verassend dat het damesteam van DLRG Harsewinkel voorop lag. Maar helaas voor hun deden ze net iets te lang over het afstappen. De dames Peeters en Boogaerts uit België hadden dit ook al ondervonden tijdens de eerste Trophy wedstrijd, maar hadden daar duidelijk van geleerd en staken de dames van Harsewinkel op het laatst nog voorbij en wonnen het onderdeel. Ondertussen wisten de dames van het Duitse nationaalteam ook nog even te profiteren en de zilveren oorkonde mee naar huis te nemen. De Nederlandse dames lagen net ietsje te ver daarachter en moesten zich dus tevreden stellen met een plaats net naast het podium.

Finale Board Rescue Dames

Dat er bij de officials ook zeer intelligente mensen zitten die ook nog eens beschikken over een fotografisch geheugen, kwam bij de Board Rescue voor heren wel van pas. De stijd om de gouden oorkonde was namelijk zeer spannend, en ging tussen Duitsland, Nederland en de DLRG Rostock. Overigens waren ook de DLRG Stralsund en het team van Denemarken nooit ver weg. De drie eerstgenoemde teams gaven bijna niks aan elkaar toe, en waren onderweg vooral druk bezig met het (ongewild natuurlijk) afwisselen van de koppositie. Aan het einde van de race was het toch het team van Duitsland dat ietsje voorop lag, en de fotofinish wees uit dat de DLRG Rostock toch net voor team Nederland over de streep was gekomen.

Wederom hebben wij een paar bewegende beelden, ditmaal van de series Ski Race en de finales Board Rescue. Plus nog wat sfeerbeelden, jammer dat wij van LifeSaving.nl deze beelden niet zelf mochten regisseren, want dan had er vast en zeker meer op gestaan van de A-finale van de Board Rescue heren. Maargoed, we moeten het er maar mee doen. Play!

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=ZJ1asHy3adk}

Helaas houdt de officiële informatie er dan voorlopig mee op, maar wij kunnen dan nog altijd terugvallen op onze reporters ter plaatse. Daarom kunnen wij ook mededelen dat ook de finale van de Ski Race dames wel leuk was om naar te kijken. Maike Op het Veld van de Nederlandse nationale ploeg wist een tweede plaats te bemachtigen, en ook Marianka Peeters deed vooraan mee. Zij had helaas een ietwat trage start en misschien ook wel een beetje pech, maar kwam op het laatst sterk terug en eindigde toch nog net naast het podium op plaats vier. In de finale voor de heren werd Rik Op het Veld op duidelijke afstand tweede. Ondertussen had Ruud van Bommel minder botsingen gehad bij de start dan tijdens zijn race in Haltern, en eindigde daarmee op een verdienstelijke zesde plaats.

Ruud van Bommel in actie op de Ski Race (beelden van de series)

Deze laatste finales betekenden het einde van het ochtendprogramma, en dit gaf dan ook het startsignaal voor de organisatie om de bouwlampen alvast op het Beach Flags veld te richten. Want daar komen vanavond drie Nederlanders in actie, Anneloes Peulen, Robert Hendriks en Peter Crijns, waarvan alledrie verwacht wordt toch in een A of B finale te eindigen. Of dat ook gebeurt, kunnen jullie lezen in ons volgende verslag. Stay tuned!