lifesaving.nl banner 1

René Peeters

We waren effe geleden al eens uitgenodigd door René, maar toen was hij toch net effe te druk met alle kledingpakketten voor de leden van de nationale ploeg. Maar net als zijn collega bondscoach ontkomt ook hij niet aan een bezoekje van onze LifeSaving.nl reporter. Dus in de kantine op zijn werk (je raad nooit wat hij dagelijks doet) spraken wij hem over de WK.

LifeSaving.nl: Alvast gefeliciteerd met jouw eerste lustrum als coach van het Nederlands team. Ben je van plan dit nog ergens te gaan vieren?
"Bedankt, maar nee, ik ben niet zo van de jubileums."

LifeSaving.nl: Waarom ben je met deze tijdvretende en uitdagende bijbaan begonnen?
"Omdat ik het een uitdaging vind. Net als bij een sporter van het nationale team, geeft het mij een kick om het beste uit mezelf te halen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ploeg."

René (links met map) op de WK 2008 in Berlijn.

LifeSaving.nl: Welke eigenschappen vind jij dat een bondscoach moet hebben?
"Ik las op jullie website dat Nico deze vraag al beantwoord heeft, en ik sluit me daar volledig bij aan."

LifeSaving.nl: Door sommige buitenstaanders wordt Nico soms gezien als de bondscoach van Nederland. Sta je bewust in de schaduw, of vind je dat degenen die dat denken een verkeerd beeld hebben van de begeleidingsstaf van de Nederlandse ploeg?
"Het is in ieder geval wel zo dat Nico 'gezichtsbepalender' is, om het zo maar te zeggen. Dat is ook heel begrijpelijk met de staat van dienst die hij heeft opgebouwd. We vullen elkaar goed aan en daar ben ik tevreden over. We zijn ook elkaars tegenpolen qua karakter. Dit geeft naar de ploeg toe, als het om beslissingen nemen gaat, meer rust denk ik."

LifeSaving.nl: Als bondscoach heb je niet iedere week contact met alle leden van de nationale ploeg. Hoeveel kun je een sporter eigenlijk bijsturen in de voorbereidingsperiode?
"Voor een behoorlijk gedeelte. Jaarplanning, logboek, centrale trainingen, persoonlijke gesprekken, zijn voorbeelden van instrumenten die je hiervoor hebt."

LifeSaving.nl: Is daar per sporter nog verschil in?
"Natuurlijk, iedere sporter is anders. Andere specialisaties, andere karakters, andere benadering als persoon, enzovoort."

LifeSaving.nl: En hoeveel invloed kun je nog hebben tijdens het toernooi?
"Voldoende. Je moet de sporter goed aanvoelen. Het moment van timing is erg belangrijk denk ik. Of dit nu voor, tijdens of na de wedstrijd is. Een sporter kan ook aangeven wat hij prettig vindt, maar in de meeste gevallen voel je dit ook aan als coach."

René (uiterst links) kijkt samen met de rest van de ploeg naar de verrichtingen op het water @ DLRG Cup 2010.

LifeSaving.nl: Waar liggen de sterke en zwakke punten van deze selectie?
"Ik zou niet spreken van sterke en zwakke punten. Iedereen heeft zijn kwaliteiten en iedereen heeft het in zich om nog beter te worden. Dat is een proces dat gaande blijft. Belangrijk is dat je de focus houdt op de dingen die je moet doen op het WK als individu en als ploeg."

LifeSaving.nl: Wie moeten we in de gaten houden voor de medailles?
"Bedoel je dan binnen deze selectie?"

LifeSaving.nl: Ja, welke leden maken daar kans op, denk je?
"Dan ga ik daar geen uitspraak over doen. Eerst maar eens laten zien wat we in huis hebben, de rest komt dan vanzelf."

LifeSaving.nl: Oke, kun je aangeven of een plek bij de eerste tien haalbaar is?
"Jazeker, we hebben het selectiesysteem omgegooid met als doel om voor die tiende plaats te gaan. Natuurlijk zijn er factoren die je niet in de hand hebt, maar die zijn niet relevant. We gaan uit van onze eigen kracht, en daarmee kunnen wij dat halen."

Het oogpunt van René tijdens de WK 2008 in Warnemünde.

Alle berichten over Rescue 2010