lifesaving.nl banner 1

Robert Hendriks

De Life Saver die we vandaag gesproken hebben is vaak te zien met een groen zilver groene cap op en komt uit Pannerden. Hij de oudste deelnemer namens het Nederlands team, en weet van zichzelf wat hij wil en hoe hij daar moet komen. We hadden ook geluk dat hij ook soms met een LifeSaving.nlcap op te zien is en hij hier op de redactie beschikbaar was voor een interview, want het was een stille boel hier dit weekend met de LBFT 2010 in Den Haag en dus waren maar weinig reporters beschikbaar. Straks staat hij alweer voor de vijfde keer op de WK met de cap van het Nederlands team op, en zijn wij zeer benieuwd wat hij daar allemaal van denkt.

LifeSaving.nl: De jongste van het team in 2002, is in 2010 de spreekwoordelijke team-opa. Hoe voelt het, het record van Ineke Goossens evenaren?
"Haha, goed dat je dat nog weet! Het voelt heel goed, heb ik toch nog weer een record te pakken. Of we nu iemand uit de geschiedenis vergeten of niet. Maar wees niet bang, ik zal de lat nog wel hoger gaan leggen. Wel erg jammer dat Inie dat al niet meer kon doen."

De 16-jarige Robert uit 2001, toen alles nog in zwart-wit was.

LifeSaving.nl: Tussen 2002 en 2010 heeft het team grote veranderingen doorgemaakt. Wat is de grootste verandering die je zo kunt bedenken?
"Pfoe! Er is zoveel veranderd, de hele Life Saving wereld is anders, maar ook de kleine details in het team zijn anders. Maar ik mag dus niemand in slaap wiegen met m'n verhalen hoe goed de oude tijd was?"

LifeSaving.nl: Nou, zoals ik al zei, de grooste verandering die jou nu als eerste binnenschiet.
"Ok, als ik één ding moet noemen, is het wel dat het in 2002 één groep was, met één en dezelfde training, punt. Of ik nu voor een onderdeel van minder dan 4 seconden, of een onderdeel van meer dan 10 minuten moest trainen. Nu is het veel meer op je eigen kwaliteiten gericht, maar het nadeel is dan wel dat de subgroepen verder uit elkaar geraakt zijn."

LifeSaving.nl: Je werkt dus ook al heel lang samen met bondscoach Nico. Heb je hem ook zien veranderen in die tijd? Ten goede of ten kwade?
"Iedereen verandert en ontwikkelt, dus zeker ook Nico. Het lijkt me dat iedereen rondom de nationale ploeg meer dan z'n stinkende best doet om er het beste van te maken. Of het dan een goede of een slechte verandering is, is een mening van iemand anders. Maar als je trouwens vind, op welk vlak in de topsport dan ook, dat er niets meer verbeterd kan worden, kun je er beter mee stoppen denk ik. En als Nico dan toch het gezicht is van de hele begeleidingsploeg, dan wil ik vanaf deze plaats wel zeggen dat ik het erg knap vind dat de ballen getoond zijn om het hele systeem om te gooien. Ik spreek dan wel even namens het hele team wanneer ik zeg dat we dit uit gaan betalen in Egypte!"

Mug shot van Robert @ WK 2008 in Berlijn.

LifeSaving.nl: Mooie woorden! Kun je ook aangeven wat de voor- en nadelen zijn van de huidige situatie ten opzichte van de ploeg zoals die in 2002 was?
"De echte grote nadeel in de huidige situatie is dat in navolging van de herenploeg, zo'n tien jaar geleden, de vrouwen dadelijk misschien ook de financiële ondersteuning van het NOC*NSF verliezen. En dat zal nooit goed zijn voor het niveau van de ploeg, kijk naar maar de dames vane en paar jaar terug die daarmee wel hun hele leven op de Life Saving sport konden richten."

LifeSaving.nl: In jouw introductiestukje op onze website werd je al de eerste beachie van Nederland genoemd. Kun jij je daar in vinden?
"Ik weet niet wat de definitie is van een beachie, maar als het iemand is die traint voor de strandonderdelen.... I'm your man!"

LifeSaving.nl: Precies, je kunt er eigenlijk niet omheen dat jij een specialist bent op de sprint op het strand, maar zit dit dan nog in de weg bij de voorbereiding op bijvoorbeeld de 4x25m popvervoeren of andere onderdelen?
"In de weg is een groot woord, maar hoe je het ook wendt of keert, de looponderdelen staan het meest ver af van het zwemmen, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld boarden of skiën. Waar ik goed in ben zijn korte, explosieve dingen. Lompe kracht is wel aan mij besteed, dus dat moet ik uitbuiten. De onderdelen die kort duren, die in mijn bereik vallen zeg maar, dat is tot iets van twintig seconden. Ik ben dan ook altijd al bezig geweest, en nog steeds trouwens, met hoe ik dat alles het beste kan trainen. Er zijn heel wat verschillende trainingsideeën om tot de beste prestaties te komen, waarbij bijvoorbeeld een traditioneel KNZB zwemtrainingsidee voor mij compleet averechts zal werken. En aangezien er geen trainer ter wereld is die beter weet wat goed voor mij is dan ik zelf, heb ik mijn eigen voorbereidingen ook gebaseerd op verschillende ideeën. Deze komen dan uit algemene trainingsleer en fysiologie, uit de sprinttak van de atletiek en ik heb ook eindelijk uitgevonden hoe krachttraining het beste werkt. Om dat alles toe te passen op mijn zwemmen, heb ik dan wel gekeken naar hoe zwemmers het doen, maar het meest toepasselijke voor mij vond ik bij de beste Britse zwemmer ooit. Ik zal verder niet teveel verklappen, maar een vriend van me, Google, weet er meer van. [knipoogt]"

LifeSaving.nl: Kortom?
"Haha, de truc voor mij is om als een atleet te trainen, zo staat het voorbereiden op verschillende onderdelen elkaar dus het minst in de weg." 

LifeSaving.nl: Je weet er aardig wat van! Het lijkt me zo dat je voor deze rol gekozen hebt, of groeide dit langzaam en viel je onbewust vanzelf in de rol van strandspecialist?
"Toen me in 2001 voor het eerst het onderdeel beach flags werd uitgelegd, tijdens de trainingsstage in Susteren voor de EJK, wist ik waar ik goed in was. Dat was nog voor dat ik het onderdeel ook maar één keer had gedaan, geloof het of niet. Alhoewel het in die jaren daarna meer en meer zwemuren werden voor mij, heb ik in 2006 aangegeven dat ik me toch meer op de looponderdelen wilde richten. Vanaf toen heb ik echt voor die rol gekozen, sindsdien ben ik er ook vrij snel meer en meer in gegroeid."

Robert sluit de beach flags winnend af @ DLRG Cup 2010.

LifeSaving.nl: Is het voor jou een nadeel dat je ten opzichte van de rest van het team verder weg woont en traint?
"Het is vooral lastig als je even snel samen wat wilt trainen, of even snel samen wat wilt overleggen. Verder is het natuurlijk fijn dichtbij de mensen te verkeren die net zo voor de sport leven als jij. Ik kan ook veel meer uit trainingen halen als ik met iemand kan sparren. Dus wat dat betreft is het wel jammer ja."

LifeSaving.nl:Maar je zoekt natuurlijk ook zelf trainingsmogelijkheden op. Hoe belangrijk is het geweest in je ontwikkeling om bij de atletiekvereniging te gaan trainen?
"Net zo belangrijk als het voor de rest van het team is om bij een of andere zwemvereniging te zitten. Zolang de reddingsbrigades niet net als in Australië alle kennis, kunde en mogelijkheden in huis hebben, blijft het noodzakelijk om dat ergens anders vandaan te halen. Dus dan maar lid worden van drie sportclubs. Ik moet wel eerlijk zeggen dat mijn ontwikkeling nu echt op gang is gekomen, omdat ik, na een paar jaar opbouwen, pas sinds begin dit jaar echt alle trainingen bij de atletiekvereniging volg."

LifeSaving.nl: Toch nog even terugkomend op het puntje van net, het lijkt me dat in Nederland de afstanden relatief toch wel klein zijn wanneer je die vergelijkt met de afstanden in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Australië of de Verenigde Staten. Dus wat dat betreft kan het Nederlands team zich makkelijker op elkaar inspelen. In hoeverre wordt dit ook gedaan?
"Ten opzichte van de meeste andere landen zijn wij inderdaad veel meer een team, maar waarschijnlijk kan het altijd beter hè?! Ik droom al jaren over een nationaal trainingscentrum waar we fulltime kunnen trainen met z'n allen. Nederland aan de top!"

LifeSaving.nl: Wat wil je bereiken op deze WK?
"Mijn persoonlijke individuele doelen zijn een plaats bij de eerste acht op de beach sprint en een plaats bij de eerste zestien op de beach flags, omdat daarbij alles kan gebeuren. En na de meest ongelukkige lotingen op de WK in 2008 kan het nu dus alleen maar beter! Op de 4x25 pop wil ik als startzwemmer mijn team vooraan afleveren in de strijd en dan maken we er verder een geweldige eindtijd van met z'n allen. Had ik al gezegd dat alle estafettes bij de top acht eindigen? [reporter schud nee] Bij deze dan. Dat zal wel het lastigste worden op de taplin relay, maar we gaan er zeker voor. De rescue tube wordt ook zwaar werken voor alle vier, maar ook daar moet een A-finale mogelijk zijn. Op de beach relay zet ik persoonlijk nog wat hoger in, daar is de top zes zeker haalbaar, vergeet niet dat we regerend Europees kampioen zijn! En ook dit keer wil ik weer wat lastige apen van drenkelingen uit het water rossen, om het maar weer subtiel te zeggen, zodat we vier keer op rij een medaille halen op de SERC!"

LifeSaving.nl: Dat is een hele mond vol! En hoe zien jouw plannen voor de rest van 2010 eruit? Veel herstel nemen?
"En of! Ik heb al ongelofelijk veel zin in een paar maanden HE - LE - MAAL NIETS!"

LifeSaving.nl: En de rest van je Life Saving carrière? Heb je daar al plannen voor?
"Oh dat weet ik allemaal niet hoor! Het wordt me aan alle kanten wel steeds moeilijker gemaakt om het vol te houden op het hoogste niveau, maar ik laat me niet zomaar stoppen. Ik kan dan tegenwoordig wel weer naar m'n lichaam luisteren, maar de arbeid zal nog vele malen zwaarder moeten, dus ik hoop dat mijn lichaam het nog even vol gaat houden. Ik heb m'n trainster, Jolanda van Dalen, mijn persoonlijke doelen voor 2013 en 2016 verteld. Als de organisatoren het gaan faciliteren, doe ik de rest. [knipoogt] Maar om nou te zeggen dat ik dan plannen heb... ja, altijd!"

LifeSaving.nl: Is het Nederlands team sterk genoeg om bij de beste tien landen van de wereld te eindigen?
"Wie zou ons er vanaf kunnen houden dan? Sterker nog, als de NOC*NSF de ballen had om de mooiste sport ter wereld in Nederland te ondersteunen, dan was de top vijf zelfs mogelijk! En ja, dat was een hint!"

LifeSaving.nl: Robert, bedankt voor je tijd, en alvast veel succes op de WK! Ik hoorde dat je vrijdagmiddag weer hier op de redactie bent?
"Thanks. Ja, het is nu weer wat druk met trainen, stage en ik doe ook nog wat met de voorbereiding van de NK Ocean in Zevenaar... Ik hoop nog wat vanuit thuis te kunnen doen, maar ik ben pas vrijdag weer een paar kwartiertjes hier ja..."

LifeSaving.nl: Oke, dan zien we elkaar vrijdag weer, doei!
"Houjes!"

Robert (linksboven) op het podium van de SERC @ EK 2007.

Alle berichten over Rescue 2010