Geschreven door: Martin & Robert

Reddingsbrigade NK Zwemmend Redden 2010 Boxtel

Op zondag 11 april j.l. was het slotstuk van de NK Zwemmend Redden voor Estafetteteams. Waar de junioren en aspiranten op de dag ervoor al op het strijdtoneel mochten verschijnen, was het Dommelbad in Boxtel dit keer het terrein waar de senioren uit gingen maken welke teams de nationale titels een jaartje achter hun naam mochten zetten. Vooraf was er in het geruchtencircuit al volop gespeculeerd over de uitslagen.
Bij de dames werd voor het 3e jaar op rij weer een spannende strijd verwacht tussen de teams van Echt 1 en Heythuysen 1. De nieuwe dames uit Tilburg kampten met blessureleed en konden daarom niet voor verassingen zorgen. Dat laat natuurlijk de weg open voor teams zoals Zevenaar, Melick-Herkenbosch, Amersfoort of misschien wel de thuisbrigade Boxtel.
Ook bij de heren wezen de meeste vingers vooraf naar Echt 1 en Heythuysen 1, alhoewel het met het team uit Zevenaar ook altijd spannend is in het herenklassement. Daarnaast was het ook oppassen voor teams als Boxtel, Weert en Gouda, en zouden de reserves van Echt nog wel eens voor een verassing zorgen. De reserves van Heythuysen waren bij voorbaat al kansloos, omdat Heytse 1 te maken had met de blessure van Kernploeg-lid Niels van Dalen moest het 1e team aangevuld worden.
Maar er moest toch echt gewacht worden op de wedstrijd zelf, wat er allemaal gebeurde, lees je hier op LifeSaving.nl!

Het inzwemmen begon iets vroeger dan gepland, maar daar was niemand rouwig om. Het kan natuurlijk nooit kwaad om wat extra tijd te krijgen om jezelf warm te zwemmen en bekend te worden met het zwembad. Misschien was dit wel een extra troef van de organisatie om extra snelle tijden te garanderen, wie weet. Tijdens het inzwemmen bleek dat Stefan Jacobs van RB Echt toch nog met de top mee kon doen, ook al had hij bedankt voor een plekje in de Kernploeg. Ware het niet dat Martin Teley van RB Heythuysen toch nog net iets later uit het water kwam en daarmee het spreekwoordelijke zilver in de wacht sleepte. Het was namelijk Jeroen Koster van RB Zevenaar die het inzwemmen op zijn naam zette. En daarmee was de eerste psychologische voorsprong voor RB Zevenaar.

Ook de winnaar van het inzwemmen begeeft zich door de stilte naar de startopstelling.

Na een openingswoord van Jolanda van Dalen en een dikke drie vier vijf! zesdubbele wave (mede mogelijk gemaakt door de heren van Zevenaar) kon de wedstrijd dan eindelijk beginnen. En laten we niet vergeten dat het allemaal zeer spontaan gebeurde, in tegenstelling tot de voorgaande ontelbare jaren. Het eerste onderdeel op het programma was de 4x50m hindernis estafette. Traditioneel een prooi voor de dames van Echt 1 en de heren van Heythuysen 1. Voor zover je van traditioneel kunt spreken dan, want dit onderdeel staat pas sinds 2007 op het programma van deze NK.

 

Maar de dames van Heythuysen hadden nog de ochtend van tevoren stiekem een tactische wissel doorgevoerd. Na 100m was het nog een nek aan nek race, maar de derde zwemster van Heythuysen maakte een klein gaatje, waarna Maike op het Veld, de slotzwemster van RB Echt eigenlijk alleen nog maar het spoor van Anneloes Peulen kon volgen. Heel even leek het nog spannend te worden bij de laatste hindernis, maar Anneloes gaf niks meer uit handen en tikte aan in 2:02,60. Dit was al meteen het eerste Nederlandse Record van de dag, met ook nog de vermelding dat RB Echt hun eigen oude toptijd evenaarden. De toon bij de dames was gezet, want de brigades Zevenaar, Heythuysen 2 en Weert werden al meteen op respectievelijk 157, 163 en 180 punten gezet werd. De rest had dus een nog groter gat te overbruggen.
Bij de heren lag de druk bij Heythuysen, die eigenlijk gewoon altijd een NR zwommen. Maar zoals gezegd zou de blessure van Niels wel eens roet in het eten kunnen gooien. RB Echt rook dan ook volop kansen en ging er helemaal voor. In een race die werd beslist op de overnames en de keerpunten was het toch Heythuysen dat net aan het langste eind trok en met acht tienden voorsprong op Echt aantikten in 1:46,40 - ver boven hun eigen NR. De brigade uit Zevenaar wist hun psychologische voorsprong van het inzwemmen toch nog een beetje te gebruiken en finishten op plaats drie, op 130 punten achterstand. Verder bleven Gouda 1 en de reserves van zowel Heythuysen als Echt nog een beetje bij door nog onder de twee minuten te finishen.

Spanning en sensatie tussen Heytse 1 (baan 3) en Echt 1 in baan 4.

Maar natuurlijk was er nog niks zeker, er zijn alleen trends gezet. Met de onderdelen popvervoeren voor de boeg was het altijd oppassen voor diskwalificaties, wat altijd zwaar kan vallen. Maar aan de andere kant tellen voor ieder team de beste 5 van de 6 onderdelen mee in het eindklassement. De top van de lijst zag er in ieder geval zo uit na de 4x50m hindernis.

Dames     Heren
# Brigade Tijd Punten # Brigade Tijd Punten
1 Heythuysen 1 2:02,60 1012,11 1 Heythuysen 1 1:46,40 966,35
2 Echt 1 2:03,70 1000,00 2 Echt 1 1:47,20 956,14
3 Zevenaar 1 2:17,50 855,51 3 Zevenaar 1 1:57,00 836,40
4 Heythuysen 2 2:18,10 849,54 4 Gouda 1 1:57,20 834,06
5 Weert 1 2:19,80 832,78 5 Echt 2 1:58,10 823,58

Voor het volgende onderdeel werden de duikers van de plaatselijke duikvereniging van stal gehaald. Zij mochten de oranje slachtoffers weer terugbrengen naar het beginpunt, waarna de volgende serie lifesavers weer konden starten voor hun 50m popduiken voor ploegen. De teams van Heythuysen en Echt hadden nog de uitslagen van vorig jaar in gedachten, waarin voor zowel de dames als de heren van beide brigades de 50m popduiken als slechtste resultaat uit de bus kwam en dus geschrapt werd. Eigenlijk is dit onderdeel wel vaker een ondergeschoven kindje, want waar haal je tegenwoordig nog vier enkelvoudige rugslagzwemmers vandaan? Met het borstcrawl popvervoeren is het niveau op de 50m popduiken voor ploegen een beetje achtergebleven en het niveau op de 4x25m popvervoeren omhoog geschoten, maar dat is pas het volgende onderdeel op het programma...

De duikers draaiden weer overuren met het goedleggen van al onze oranje vrienden.

In de eerste damesserie waren het de teams Amersfoort 1 en Heythuysen 2 die elkaar behoorlijk op aan het jutten waren. Dit resulteerde in heuse toptijden, 40,2 om 39,7 seconden, die hadden vorig jaar geleid tot de plaatsen 3 en 2 op dit onderdeel! Zou het niveau dan ineens omhoog geschoten zijn? In serie twee was er in ieder geval geen brigade die eindigde in de top 5. Het waren de damesploegen in serie drie die helemaal los gingen, we kunnen even kijken naar de beelden.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=2bpoyioT2Vw}

Zoals jullie zien lagen de brigades Echt (baan 5) en Heythuysen (baan 4) al na een halve baan op kop. Vervolgens was het de brigade uit Heythuysen die met het opduiken van de pop de leiding nam, en deze niet meer afstond in het laatste deel van de race. Het ging zelfs zo snel, dat het oude record van RB Vlissingen geëvenaard werd! In hun kielzog zwom de brigade Melick-Herkenbosch naar een vierde plaats, de rest wist de tijden die in de eerste serie gezet waren niet te verbreken.
Bij de heren begon het geweld in de een na laatste serie, waarin Melick-Herkenbosch met hun mooi roze badmutsjes (mooi roze is namelijk niet lelijk!) een zeer acceptabele tijd op de klokken zette: 33,90 seconden. Het is dat de laatste serie al helemaal gefocust was voor de start, want anders hadden zij zich gerealiseerd dat de mannen uit Melick-Herkenbosch zojuist een tijd neergezet had die sneller was dan iedereen vorig jaar geweest was. Maar daarbij moet vermeld worden dat de omstandigheden in Echt vorig jaar niet optimaal waren. Maar dat doet niets af aan de prestatie van Melick. Laten we dan weer eens gaan kijken naar wat bewegende beelden van de snelste mannenserie.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=N1MfNLFHCjM}

Zoals je ziet was de spanning om te snijden, met zes teams nagenoeg op een rijtje bij de aankomst op 25 meter. Op dat moment was het de opduik techniek die allesbeslissend was. Het bleek dat de zwemmers van de brigades Gouda, Boxtel, Echt en Heythuysen deze het beste beheersten, en deze vier namen dan ook een voorsprong op de rest van het veld. Waarbij de brigades Heythuysen en Gouda (buiten beeld op de videobeelden) het voortouw namen. Op de laatste 25m is te zien dat de brigade Heythuysen de genomen voorsprong niet meer uit handen geeft namens de nieuwe laat maar maaien™ techniek, geïntroduceerd door Peter Crijns. Wij spraken kort met hem over deze nieuwe techniek, die ook de heren van Heytse een evenaring van een stokoud record (1994) van RB Vlissingen opleverde.

LifeSaving.nl: Peter, hoe zijn jullie tot deze techniek gekomen?
"Nou, ik zeg dus al jaren dat iedereen dit onderdeel gewoon op frequentie moet draaien, maar er luistert nooit iemand naar mij. Nu we dus met de teamindeling moesten gaan schuiven, moest het anders omdat Niels (van Dalen, liesblessure, red.) normaal deze estafette doet.
LifeSaving.nl: Dus dankzij Niels hebben jullie nu het NR geëvenaard?
Zo zou je dat kunnen zeggen, maar dat doe ik liever niet. Het is meer dankzij Jan (Stefan Teley, red.), omdat hij ook een goede schoolslag kan zwemmen op frequentie.
LifeSaving.nl: Dankjewel voor dit korte interview, veel succes nog met de wedstrijd!
Danke danke, we doen ons best hè...

Dan dus nu het gebruikelijke overzicht van de top vijf op dit onderdeel.

Dames     Heren
# Brigade Tijd Punten # Brigade Tijd Punten
1 Heythuysen 1 0:35,90 1000,00 1 Heythuysen 1 0:32,50 1000,00
2 Echt 1 0:37,70 933,35 2 Gouda 1 0:32,90 983,38
3 Heythuysen 2 0:39,70 862,57 3 Echt 1 0:33,70 950,64
4 Melick-Herkenbosch 1 0:40,00 852,25 4 Melick-Herkenbosch 1 0:33,90 942,56
5 Amersfoort 1 0:40,20 845,42 4 Boxtel 1 0:33,90 942,56


In het tussenklassement van de dames was eigenlijk al duidelijk dat de teams Echt 1 en Heythuysen 1 uit gingen maken wie goud en zilver gingen winnen (voor zover dat vooraf de verwachtingen nog niet waren). Daarachter werd de strijd des te spannender, met de teams Weert 1, Melick-Herkenbosch 1, Amersfoort 1, Zevenaar 1 en Heythuysen 2 die vrolijk bezig waren met stuivertje wisselen. Bij de heren bracht dit onderdeel geen echt grote verschillen, maar het gat tussen de nummer 2 en 3 was eigenlijk vorig onderdeel al geslagen, maar zeker niet onoverbrugbaar. Het volgende onderdeel, het laatste voor de pauze, was namelijk de 4x25m popvervoeren. En met Robert Hendriks hadden ze een flinke troef in de handen.

Iedereen had het weer lastig met de wissels aan de ondiepe kant.

Maar als vanzelfsprekend waren de dames als eerste aan de beurt. Voor de oplettende lifesavers waren de regels betreffende dit onderdeel weer eens gewijzigd met ingang van dit jaar. Het is namelijk niet meer de mond én de neus van de oranje drenkeling die boven water moet blijven, tegenwoordig is een van deze twee ook al voldoende. In de praktijk wordt het dus iets soepeler, maar makkelijk voor de officials is het niet. Alle deelnemende damesteams hadden overigens geen problemen met deze wijzigingen, want er werden geen strafpunten uitgedeeld.
Het niveauverschil op dit onderdeel bleek enorm te zijn. De enige teams die Heythuysen en Echt konden volgen, waren de ervaren zwemsters van Zevenaar 1, de junioren van Heythuysen 2 en ook de thuisbrigade van Boxtel bleef binnen de 20 seconden achterstand. Dit lijkt een groot gat, en dat is het ook! De dames van Heythuysen en Echt waren bijna letterlijk ontketend en zwommen beiden dik onder het nationale record. Hoe dat gebeurde? We kijken snel even naar de beeldopnamen.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=8xJy2bxMOSc}

Claudine Roemen moest het in het eerste stuk nog afleggen tegen Ilvy van Grimbergen, maar daarna maakten Leone Kelleners en Maike op het Veld het verschil voor het team van Echt. Daarna kon Anneloes Peulen van Heythuysen het tij niet meer keren. Deze laatste drie dames maakten overigens ook deel uit van het team dat op de WK Rescue 2008 in Berlijn nog verrassend als eerste eindigde op de 4x25m popvervoeren, maar jammerlijk gediskwalificeerd werd. De tijden die op de klokken kwamen tijdens de NK in Boxtel waren zoals gezegd zeer goed, en zelfs waardig aan een WK finale, zo wist Anneloes aan onze redactie te melden.

Of de heren ook hard konden popvervoeren, dat was nog maar te bezien. De tijd die Heythuysen 2 neerzette in de tweede herenserie was met 1:28,10 amper sneller dan de dames, en bleef ook nog eens staan tot de laatste serie. Borstcrawl popvervoeren is gewoon moeilijk, vooral als je dat ook nog eens superhard wilt gaan doen. De heren van de nationale kernploeg lieten wel even zien hoe hard het kan, verdeeld over de teams Zevenaar 1, Heythuysen 1 en Echt 1, brachten zij de volgende beelden op het netvlies van de camera.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=DBNjAZELWXU}

Jaja, je hoort het goed op de video. Startzwemmer Robert Hendriks van Zevenaar zwom met pop "effe" in 17,1 seconden naar de overkant. Gelukkig was dat maar officieus, want officieel werd het zelfs een onwaarschijnlijke 16 seconden 9 tienden, speciaal geklokt voor dé wafelverkoopster van de Benelux en omstreken. Maar daarna maakten Sjors Pietermans en Martin Teley van Heythuysen het gat wat Robert geslagen had weer voor een deel goed, een spannende strijd volgde. In het laatste deel moest oud gediende Peter Hülkenberg de voorsprong prijsgeven aan Rik op het Veld (Echt) en Peter Crijns (Heythuysen). Peter had wat ruzie met zijn pop vlak na de wissel, en wist de pop nog net binnen de reglementen naar de finish te krijgen. Rik wist meteen te profiteren en sprintte in een 18'er naar de eerste plaats op dit onderdeel. Helaas waren de tijden net iets minder snel dan vorig jaar, maar de spanning was er dus niet minder om!

Achteraf kwam het bericht dat de heren van Zevenaar ongeveer 250 strafpunten hadden gesprokkeld onderweg, wat praktisch gezien een diskwalificatie betekende. Dit leek dan weer de deur naar de bronzen medaille op een kier te zetten voor de thuisbrigade Boxtel 1. Maar zij lieten na meteen een hele hap punten te scoren, hun speerpunten moesten dan ook nog komen. De vijf tijdsnelsten zijn hieronder vermeld.

Dames     Heren
# Brigade Tijd Punten # Brigade Tijd Punten
1 Echt 1 1:30,80 1048,29 1 Echt 1 1:17,70 996,50
2 Heythuysen 1 1:31,60 1036,45 2 Heythuysen 1 1:18,10 989,53
3 Zevenaar 1 1:42,60 881,94 Zevenaar 1 1:19,40 DISQ
4 Heythuysen 2 1:44,20 860,73 3 Heythuysen 2 1:28,10 824,78
5 Boxtel 1 1:48,50 805,34 4 Gouda 1 1:30,60 786,49

Traditiegetrouw waren de prijsuitreikingen voor de Nationale Competitie bewaard voor de pauze.  De uitslagen hiervan zijn terug te vinden in een apart artikel op LifeSaving.nl!

HEY! We zijn alweer begonnen!!?!?!!

Gaan we weer verder met de wedstrijd, en wel met de 4x50m torpedoboei estafette. Voor dit onderdeel heb je een gevariëerd team nodig, want zonder die twee specialisten op het zwemmen met zwemvliezen, kun je een topklassering eigenlijk al wel vergeten. Vergelijk het maar met die gekke Chinees die 14,9 zwemt op 50m vrije slag met zwemvliezen, de Chinese mannen hadden meteen de wereldtitel inclusief een wereldrecord te pakken op Rescue 2008 in Berlijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de overige 3 zwemmers niet doorgezwommen hebben, maar met zo'n tijd heb je gewoon al ongeveer 2 seconden voorsprong op het gros van de overige teams op het WK. Tel uit je winst.

Dat het niveau op de NK Ploegen vergelijkbare trekjes vertoont, was inmiddels al duidelijk in de tussenstanden. Bij zowel de dames als de heren waren het de brigades Echt en Heythuysen die ruim aan kop gingen. Maar de eerste serie was inmiddels alweer onderweg, waarin de teams van Amersfoort 1 en Heythuysen 2 weer gezellig samen de dienst uit maakten. Dit keer was het Heythuysen 2 die met een krappe seconde voorsprong aantikte, die ironisch genoeg speciaal Jacqueline Teley gevraagd hadden om Majke van Bommel door het water te komen slepen. De kenner ziet de grap meteen... okee een hint dan, probeer straks eens te letten op de opstelling van de heren bij Heythuysen 1 op het videomateriaal.
Maar het ging natuurlijk weer om de derde serie, waarin de snelste damesteams hun opwachting maakten. Laten we gewoon effe kijken naar een stukje beeldmateriaal. Van de dames dus.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=bDXUlgTQLq8}

De oplettende kijker heeft gemerkt dat de "Op uw plaatsen!" uit de video gestolen is. De politie heeft het onderzoek inmiddels gestaakt wegens te weinig oplettende getuigen. Want die keken namelijk allemaal naar deze spannende race, die af en toe nog vertekende beelden opleverden omdat de twee rivaliserende teams Echt en Heythuysen in baan 1 en 6 helemaal ver van elkaar vandaan lagen. Maar de oplettende luisteraar had al gehoord dat speaker Bob Dekkers het een en ander verteld had na de race. Ja inderdaad, een nieuw NR voor de dames van Heythuysen. De score van de dames was alweer 4 uit 4 dus. Het ging weer hard.

Of het bij de heren ook weer hard zou gaan, viel nog te bezien. Alhoewel, in de eerste serie was het Echt 2 die meteen in 1:45,60 de vierde tijd van de dag neerzette. Het moge duidelijk zijn dat alleen de teams van Zevenaar, Echt en Heythuysen onder deze tijd zouden komen. Laten we even kijken naar een stukje beeldmateriaal weer. Zeg wie steelt die stukjes video steeds??!?!!

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=i0e0eQUU0J4}

Bob Dekkers riep een officieuze eindtijd van 1:34,6 om voor de heren van Heythuysen 1. De kenners herkennen meteen een nieuw NR. Maar toch kreeg het team van Heytse een tijd van 1:34,9 toegewezen als officiële eindtijd. Met dank aan de tijdwaarnemer dus toch nog nipt een evenaring van hun eigen NR. Maar erg blij waren ze er niet mee, want het volgende onderdeel was de reddingswisselslag. De heren van Echt wreven ondertussen al in hun handen, want daar maakten zij altijd een inhaalslag. De vraag was niet of deze inhaalslag weer zou komen, maar eerder hoe groot deze ging zijn.
Dames     Heren
# Brigade Tijd Punten # Brigade Tijd Punten
1 Heythuysen 1 1:49,80 1026,88 1 Heythuysen 1 1:34,90 1000,00
2 Echt 1 1:53,50 981,92 2 Echt 1 1:39,00 942,40
3 Melick-Herkenbosch 1 2:04,00 860,97 3 Zevenaar 1 1:41,40 909,65
4 Heythuysen 2 2:06,20 836,87 4 Echt 2 1:45,60 854,05
5 Zevenaar 1 2:06,70 831,45 5 Boxtel 1 1:47,40 830,88

Het volgende onderdeel, de reddingswisselslag. Altijd leuk om te zien hoe de teams op de proppen komen met nieuwe vervoerstechnieken en -tactieken. Want dat is toch een van de essentiële stukken van het onderdeel. Waar sommige brigades een schoolslag achtige techniek ontwikkeld hebben, gaat levende legende Hans Vijge van RB Amersfoort steevast heen in borstcrawl, en vervoert zijn drenkeling terug op de rug. Maar kanonnen als Maike en Rik Op het Veld en Robert Hendriks doen gewoon de volledige 50m borstcrawl. Geen wonder dat hun teams vooraan meedoen. Maargoed de overige drie zwemmers kunnen ook het verschil maken. Laten we snel even kijken naar wat er precies gebeurde.