4 september 2008
ALBLASSERDAM - De Alblasserdamse Reddingsbrigade nam afgelopen twee weekeinden deel aan Ocean-wedstrijden, een discipline binnen de lifesavingsport.
In tegenstelling tot de binnenwaterwedstrijden (pool) vindt deze competitie plaats in de buitenlucht, en wel op strand en in het water. Zaterdag 23 augustus streden de Alblasserdamse teams om de medailles in het Bijland in Lobith, waar er drie leeftijdscategorieën bestonden. In het weekend van 30 en 31 augustus werd een tweedaags Open NK gehouden in Susteren (Limburg), die enkel één leeftijdscategorie kende. In dit tweede deelnamejaar wisten de meeste van de acht Alblasserdamse deelnemers zich te handhaven in een veld bezet door zowel Neerlands toplifesavers als enthousiaste beginners. Op zich al een mooi feit, omdat vorig jaar nog de nodige achterstand opgelopen werd in onderdelen waarbij zogenoemde surf rescue boards en surf rescue skis werden gebruikt. Mede dankzij de intensieve samenwerking met RB Dordrecht is er veel geoefend met deze materialen. 23 augustus werd met een licht verzwakt team meegedaan in Lobith, waar een plaats in de middenmoot werd behaald, mede dankzij een tweede plaats op de Beach Relay door de dames. De wedstrijd bleek een goede opmaat voor het ONK. Dat was onder andere af te lezen in een vierde plek (uit elf) voor het damesteam bestaande uit José Blom, Sharon de Klerk, Tanja van Essen en Sylvana Kusters, een zevende plaats (uit zeventien) voor het herenteam bestaande uit Jort van Wijk, Stefan Gaal, Michael van der Plaat en Ruurt Visser, en een vijfde eindpositie in het totaal estafetteklassement. Opvallend hierin was de bronzen notering voor de dames in de Board Rescue Race, waarbij de drenkeling zon 300 meter naar een boei toe zwemt, de redder diegene vervolgens al boardend achterna gaat, ophaalt, en zij samen 300 meter terug naar de finish boarden, en met board en al over de finish komen. Bij de heren werd vooral bij de Rescuetube Rescuerace goed gepresteerd door een finaleplaats te bemachtigen. Bij dit onderdeel waarbij de drenkeling wederom 300 meter zwemt, de redder deze met een torpedoboei en zwemvliezen ophaalt, hem in de torpedoboei vastklikt, en hem dezelfde afstand terug sleept, werd in de finale wat van koers afgeweken door de redder, waardoor een zevende plaats werd behaald uit acht finalisten.
Naast vier afgeronde estafetteonderdelen voor zowel dames als heren werd individueel meegedaan aan een totaal van zes verschillende onderdelen. Toen de beste vier bij elkaar op werden geteld kwamen de Alblasserdamse dames met Sharon de Klerk, Sylvana Kusters en José Blom op een 28e plaats terecht uit een veld van 49. Tanja van Essen wist het zelfs nog een stapje verder te brengen, zij bracht zichzelf met een 13e positie in de boeken. Per onderdeel werd bij de dames hoge ogen gegooid bij de Surf Race (plusminus 400m zwemmen) door Sylvana Kusters (9e) en Tanja van Essen (3e), en bij de Board Race (plusminus 800m boarden) werd door Tanja van Essen nog een puike prestatie neergezet (gedeeld 8e). Bij de heren werden ook de nodige successen geboekt. Maar liefst 66 deelnemers verschenen hier aan de start, en dit werd voor Nederlandse begrippen met overtuiging als een sterk deelnemersveld bestempeld. Na zes onderdelen bracht Ruurt Visser het tot een 57e notering, Jort van Wijk en Michael van der Plaat tot een 28e stek, en Stefan Gaal presteerde het zelfs 22e te eindigen. Deze prestatie van Stefan was voornamelijk te danken aan een sterk optreden in de Beach Flags finale. Bij dit onderdeel is het de bedoeling dat over een lengte van twintig meter een stokje bemachtigd dient te worden, startend vanuit liggende houding met het hoofd van het stokje af, en altijd één stokje minder dan het aantal deelnemers in de betreffende serie ofwel finale. Stefan bracht het hier tot een zesde plaats. Verder werd door Michael van der Plaat een startbewijs voor de finale bemachtigd, waarin hij als 22e finishte. Jort van Wijk haalde nog een halve finaleplaats in de Beach Flags.
Bron: www.deweekkrant.nl